ECONOMIE | Analize economice

Inflatia din Romania, la nivel mediu intre statele membre UE din blocul estic

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-03 06:53

Inflația anuală din România s-a plasat în septembrie 2021 la un nivel mediu între cele consemnate de noile state membre din blocul estic, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu o valoare de 5,2%, țara noastră apare pe locul cinci între cele zece state din fostul bloc estic, după Lituania, Estonia (ambele cu +6,4%), Polonia (+5,6%) și Ungaria (+5,5%) dar peste Slovacia, Cehia, Bulgaria (cu +4,0%), Croația (+3,5%) și Slovenia (+2,7%).

Doar aceasta din urmă se află sub media UE27 (+3,4%), în timp ce tonul în regiune a fost dat de majorarea suprinzătoare ca amplitudine a prețurilor din Germania (+4,1%). De reținut în context, președintele Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), Jens Weidmann și-a prezentat demisia după zece ani de activitate în această funcție, „din rațiuni personale”.

Indicele inflației anuale publicat de Eurostat este cel calculat în varianta armonizată metodologic la nivelul Uniunii, pentru a permite comparații internaționale corecte. Acest indice, abreviat IAPC și nu IPC, precum cel utilizat pe plan național este calculat pe baza a 12 clase de produse și servicii și nu doar 3 categorii mari (alimentare, nealimentare și servicii).

Astfel, în loc de valoarea de 6,29% majorare generală a prețurilor între septembrie 2020 și septembrie 2021 după metodologia națională, rezultă pentru România o creștere de doar 5,2% după metodologia unică europeană (vezi graficul).

Totuși, în ce privește creșterea prețurilor doar pe luna septembrie, stăm ceva mai puțin bine.

Cu o creștere lunară de 0,8% (la egalitate cu colega bazată puternic pe industria auto, Slovacia), am performat mai bine decât țările baltice, care au adoptat deja moneda unică la mijlocul deceniului trecut (1,7% Lituania, 1,2% Estonia și 1,0% Letonia). Însă mai slab decât Polonia (0,7%), Slovenia (0,5%), Cehia, Croația (ambele cu 0,3%) și Bulgaria (0,2%).

Una peste alta, situația noastră în context regional după metodologia statistică europeană este una medie și se încadrează în trendul general la categoria de state din care facem parte.

În contextul intern și internațional destul de complicat și cu dezechilibrele pe care le avem, în domeniul bugetar și schimburile externe de mărfuri, ar fi bine dacă am reuși să menținem inflația unde suntem acum.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 10,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+10,7%), conform datelor publicate de detalii

România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB

România s-a situat la mijlocul anului curent pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 51,1%, țara noastră se poziționează ceva mai bine decât Polonia detalii

România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus

România a păstrat în luna septembrie 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor (4,8% detalii

Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an

Exporturile României au fost în august 2024 de 6,55 miliarde euro (-7,5% față de aceeași lună a anului anterior și cea mai mică valoare din ultimele 12 luni), în timp ce importurile s-au situat la valoarea de 9,43 miliarde euro (-3%), potrivit datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii