BANCI | Ultima Ora

Inflatia a coborat la 0,7%, la jumatate fata de prognoza BNR, de 1,4%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-10 15:08

Dupa ce ani la rand BNR a ratat tinta de inflatie din cauza cresterii prea mari a preturilor, acum situatia e pe dos: banca centrala nu poate estima corect nici scaderea inflatiei, care a coborat la 0,7% la finalul trimestrului 2, inca o data sub prognoza oficiala a BNR, care este de 1,4%. In iunie, inflatia a fost negativa (-0,3%), datorita ieftinirii pretului legumelor si fructelor.

In ultimul comunicat al BNR, de acum doua saptamani, in care se arata ca inflatia a scazut la un minim istoric de 0,94% in luna mai, mai mult decat era de asteptat, se rata ca “este incerta consolidarea reducerii inflatiei pe termen mediu”.

Iar guvernatorul Mugur Isarescu, desi a admis ca in aceste conditii nivelul dobanzii de politica monetara nu se afla la un nivel confortabil, el a sugerat ca BNR va prefera mai degraba mixul de politici monetare, respectiv asigurarea unei lichiditati in piata monetara, inclusiv prin reducerea rezervelor minime obligatorii ale bancilor, decat sa reduca dobanda de referinta.

“BNR reiterează că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va asigura îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi menţinerea stabilităţii financiare”, se arata in comunicatul BNR.

Prognoza BNR pentru inflatia de la finalul anului este de 3,3%, insa cel mai probabil va fi revizuita la inceputul lunii august, cand se va prezenta raportul privind inflatia. BNR tinteste o inflatie anuala de 2,5%, dar cu o marja de variatie de plus/minut un punct procentual.

De altfel, economistii BCR au scazut, la randul lor, prognoza de inflatia pentru acest an de la 3% la 2,4%.

“Credem că BNR ar trebui să reacţioneze în faţă inflaţiei extrem de scăzute prin reducerea suplimentară a rezervelor minime la valută la începutul lui august. Un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară nu este exclus în toamnă dacă pieţele financiare se vor menţine calme iar tensiunile politice nu vor escalada semnificativ înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Posibila reducere a dobânzii de politică monetară ar trebui privită mai mult ca o oportunitate de îngustare a diferenţialului dintre dobânda de politică monetară şi dobânzile din piaţă şi astfel de îmbunătăţire a transmisiei politicii monetare”, apreciaza economistul BCR, Eugen Sinca.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii