www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Inflatia a coborat la 0,7%, la jumatate fata de prognoza BNR, de 1,4%

Autor: Bancherul.ro
2014-07-10 15:08

Dupa ce ani la rand BNR a ratat tinta de inflatie din cauza cresterii prea mari a preturilor, acum situatia e pe dos: banca centrala nu poate estima corect nici scaderea inflatiei, care a coborat la 0,7% la finalul trimestrului 2, inca o data sub prognoza oficiala a BNR, care este de 1,4%. In iunie, inflatia a fost negativa (-0,3%), datorita ieftinirii pretului legumelor si fructelor.


In ultimul comunicat al BNR, de acum doua saptamani, in care se arata ca inflatia a scazut la un minim istoric de 0,94% in luna mai, mai mult decat era de asteptat, se rata ca “este incerta consolidarea reducerii inflatiei pe termen mediu”.


Iar guvernatorul Mugur Isarescu, desi a admis ca in aceste conditii nivelul dobanzii de politica monetara nu se afla la un nivel confortabil, el a sugerat ca BNR va prefera mai degraba mixul de politici monetare, respectiv asigurarea unei lichiditati in piata monetara, inclusiv prin reducerea rezervelor minime obligatorii ale bancilor, decat sa reduca dobanda de referinta.


“BNR reiterează că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va asigura îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi menţinerea stabilităţii financiare”, se arata in comunicatul BNR.


Prognoza BNR pentru inflatia de la finalul anului este de 3,3%, insa cel mai probabil va fi revizuita la inceputul lunii august, cand se va prezenta raportul privind inflatia. BNR tinteste o inflatie anuala de 2,5%, dar cu o marja de variatie de plus/minut un punct procentual.


De altfel, economistii BCR au scazut, la randul lor, prognoza de inflatia pentru acest an de la 3% la 2,4%.


“Credem că BNR ar trebui să reacţioneze în faţă inflaţiei extrem de scăzute prin reducerea suplimentară a rezervelor minime la valută la începutul lui august. Un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară nu este exclus în toamnă dacă pieţele financiare se vor menţine calme iar tensiunile politice nu vor escalada semnificativ înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Posibila reducere a dobânzii de politică monetară ar trebui privită mai mult ca o oportunitate de îngustare a diferenţialului dintre dobânda de politică monetară şi dobânzile din piaţă şi astfel de îmbunătăţire a transmisiei politicii monetare”, apreciaza economistul BCR, Eugen Sinca.