BANCI | Opinie

Guvernul critica dur legea privind darea in plata in punctul de vedere trimis Camerei Deputatilor si propune multe modificari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-19 16:13

Guvernul a trimis Camerei Deputatilor punctul sau de vedere referitor la legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, pe care o critica dur si spune ca o sustine sub rezerva mai multor propuneri si observatii (vezi documentul in FISIERE).

Guvernul mentioneaza ca „masurile propuse au un caracter mult prea general, fara sa aiba la baza o analiza solida realizata din punct de vedere al impactului economic, social si juridic“.

Se apreciaza, de asemenea, ca unele prevederi ale legii incalca dreptul la proprietate consfintit in Constitutie.

„Procedura reglementata de lege ar putea afecta dreptul de proprietate si al altor persoane (ex. titularii de conturi, actionarii institutiilor de credit/institutiilor financiare nebancare), in masura in care aplicarea acesteia ar determina falimentul sau retragerea autorizatiei de functionare institutiei de credit din partea Bancii Nationale a Romaniei, astfel de situatii putand genera, totodata, dezechilibre pe piata financiara“, arata Guvernul.

Guvernul mentioneaza ca bancile straine ar putea da in judecata statul roman din cauza potentialelor pierderi in urma aplicarii legii, cu posibile implicatii semnificative asupra bugetului.

„Legea poate afecta functionarea normala a institutiilor de credit, inclusiv prin eventuala inasprire a conditiilor creditului ipotecar/imobiliar in general. In acest context, mentionam faptul ca, urmare a potentialelor pierderi suferite in calitatea lor de investitori straini, institutiile de credit cu actionariat majoritar strain ar putea actiona in judecata statul roman (inclusiv prin apelarea la Centrul International de Solutionare a Disputelor Relative la Investitii – ICSID sau alte instante), cu posibile implicatii semnificative asupra bugetului de stat“, mai spune Guvernul.

Se mai atrage atentia asupra incalcarii principiului neretroactivatii legii.

„Mentionam si faptul ca art.11 din lege, referitor la aplicabilitatea acestuia inclusiv asupra contractelor de credit in derulare la data intrarii in vigoare, contravine principiului neretroactivitatii legii civile...“, se mai arata in punctul de vedere al Guvernului.

Guvernul propune urmatoarele modificari la legea privind darea in plata:

- aplicarea prevederilor legii cazurilor sociale, prin instituirea unor conditii care sa fie indeplinite cumulativ pentru stingerea creantei si accesoriilor acesteia prin procedura darii in plata;

- exceptarea expresa a creditelor garantate in cadrul Programului „Prima Casa“;

- limitarea aplicarii legii la persoanele fizice care au calitatea de „consumator“ in intelesul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, respectiv cele care au accesat un credit pentru achizitia unui imobil in scop rezidential, ca locuinta, nu in scop comercial;

- aplicarea prevederilor legii numai in ceea ce priveste bunurile imobile cu destinatie de locuinta, excluzand terenurile si cladirile comerciale;

- introducerea unor termene procedurale in concordanta cu termenele procedurale stipulate in Codul de procedura civila pentru institutii juridice similiare;

Guvernul precizeaza ca legea in forma adoptata de Senat, conform careia contractele de credit aflate sunt incidenta legii sunt cele ale caror valoare la momentul acordarii nu depasea 150.000 de euro, garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil cu destinatie locuinta, nu solutioneaza in totalitate aspectele semnalate.

Comentarii

EU
Aruncati vorbe mincinoase
Sunt curios cati bani va mai terbui sa va saturati, scursurilor jalnici, sunteti atat de preocupati a face cat mai multi bani incat nu realizati ca trece viata si verti ramane doar cu patru pereti si un acoperis de lemn. Daca credeti ca veti fi luati in seama si ca va crede prostiile si minciunile pe care le scrieti, atunci sunteti mai prosti de cat se spune. Va urez un faliment rapid si cat mai naprastic, javre nespalate si imputite ce sunteti. Semnat, eu.

cosmin
Legea CHF
Dragnea se apropie alegerile si nu ati facut nimic cu legea CHF. Veti plati cu totii indiferenta fata de noi, veti simti pe pielea voastra puterea facebook, o sa facem o anticampanie de nu o sa va mai voteze nimeni, o sa punem pozele tuturor penalilor din PSD peste tot. Inca mai aveti timp....... Ciolos la cat s-a furat in tara asta cand e vorba de cetateni totul este imposibil....., e loc doar pt hoti, nesimtiti, smenari, baieti destepti, cu alte cuvinte PORCI ORDINARI. Acestea sunt valorile din Romania in momentul de fata si nu faceti altceva decat sa le promovati. Sa traiti bine porcilor, sunteti cu totii la fel. Poporul inghite cat inghite, dar si cand se satura o sa va rada pe toti si rabdarea e cam pe sfarsite, ne-am saturat de atata hotie si indiferenta. VETI PLATI CU TOTII MAI DEVREME SAU MAI TARZIU, roata se invarte si va ajunge la fiecare muntele de nemultumuri si atunci va va lovi atat de puternic incat veti fi distrusi. Asa e croita viata asta....., cand creezi atata forta negativa rezultatul este unul singur. Mai aveti timp sa dezamorsati aceasta bomba ...... oamenii sunt la capatul rabdarilor, iar criza ce va urma nu face altceva decat sa acutizeze problemele lor, iar voi in loc sa gasiti solutii reale nu faceti altceva decat sa puneti paie pe foc.

alex
ba cosmine
Cosminas pretenas alegerile se castiga cu faina si ulei nu cu votul a catorva sute sau mii de frustrati ca tine care asteapta pomana mai ceva ca teleormanenii. Garantez ca 95% din romani habar nu au ce ii legea asta si nu ii intereseaza nici cat o ceapa degerata. Baietas banii de campanii si pomeni electorale vin tot de la banci sub diferite 'credite' asa ca lu Dragnea i se cam falfaie de legea asta in schimb PNL-ul o sa o ia in bot cu ea pentru ca e o lege bine facuta, articol cu articol. Pe romanii ii intereseaza pensiile, ajutoarele sociale si pretul la haleala nu cum sa scapi tu basma curata de credit.

cosmin
A fost odata cu ulei, faina si grratare
Se castiga cu mortii si plecatii in strainatate. Banii de campanie sunt banii furati, spalati de diverse firme care cotizeaza. E simplu sa urmaresti firmele care cotizeaza partidele si vezi ca dupa alegeri acestea fac afaceri cu statul pe contracte de milioane de euro si acei bani nu sunt de la banci, sunt de la fraierii de romani ca mine si ca tine alex. In ce priveste creditul meu eu il platesc fara probleme singura dorinta mea e ca am un contract cu clauze abuzive iar banca va plati acest lucru, dincolo de prevedere Codului civil.... vezi declaratiile lui Isarescu vizavi de contractele inheiate intre parti...... Aproponu am intarziat nici o zi la rata creditului in CHF si nu astept pomeni ada cum zici tu, singura problema e ca banca mea tocmai mi-a tras-o la acordare ..... , iar compoetamentul acesteia este sub orice critica urmare a aprecierii CHF-ului. Sunt si clienti de buna credinta alex, problema se pune buna credinta a bancii in relatia cu clientii.... de asta si disoretul fata de sistemul bancar, e prea multa bataie de joc fata de clienti..

alex
bataie de joc
Cosmine nu tin partea bancilor, de acord ca fac abuzuri in mai mica sau mai mare masura, demonstrabile sau nu dar ceea ce ma enerveaza cel mai tare la romani e ca nu fac nimic sa isi apare interesele adica se inghesuie ca miei la taiat sa isi ia teapa - nu invatam niciodata ca nu exista 'era la oferta', abureala ca bancile sunt partenerii nostri (noi suntem consumator ei furnizor nu vad cum impartim profitul sau dupa caz pierderea) si cel mai grav nu invatam nimic din greselile anterioare ci le repetam pana la rangul de arta dar niciodata nu e vina noastra. Pana nu intelegi ca individ ca nimeni nu iti vrea binele, financiar vorbind o sa ai numa de pierdut, banca nu iti plange de mila, electrica si e-on iti furnizeaza serviciile cum vor ei nimic negociabil dar vad ca lumea e impacata, mari retaileri ne dau teapa zi de zi dar ne intoarcem la ei tot zi de zi, industria farma ne vinde 'sanatate' de ne omoara - atunci eu te intreb de ce ai crede ca in cazul bancilor situatia ar fi alta. Daca tu nu te protejezi e vai de buzunarul tau.

Maxim
simulacru de guvern al Romaniei
Bancherii lasă acum impresia că de-abia așteaptă oamenii să-și lase casele.
 Da, frate, atât de șmecheri suntem: dăm avans, plătim rate ani buni, iar dup-aia, de-ai dracu’, doar ca să vă facem vouă “pierderi”, renunțăm la case.. Si voi prostilor, marele guvern de tehnocrati ati pus botul... imi este scarba si de incompetenta si de servilism la fundul gol fata de cei de afara...

cosmin
mai alex
E usor sa facem analize acum dupa o criza....., e foarte usor. Partea proasta ca nici analistii BNR nu preconiza o apreciere atat de puternica a CHF asa ca cine vine cu ideea ca nu exista cultura financiara e utopie. Aici vorbim de relatia intee un profesionist si un consumator. Te intreb daca Doamne fereste tu sau eu am pati ceva si ajungem la spital unde doctorul te trateaza incorect si ai de suferit toata viata ti se pare ok...... cred ca indiferent de domeniul de activitate cand e vorba de un profesionist si un consumator acesta din urma trebuie sa cunoasca toate costurile produsului, asa ar fi normal. O fluctuatie de 5-10% e acceptabila, dar cand costurile produsului achizitionat creste cu peste 110%,iar tu nu ai fost informat si aici ma refer la contractele de credit care nu contin nicio prevedere privind riscul valutar, iar dobanda se modifica unilateral de banca cred ca avem o probkema. Sunt constient ca si tine ca avem nevoie de banci, dar de banci puternice, serioase, un sistem bancar corect....., practic nivelul sistemului bancar reflecta foarte bine starea economica a unei tari....., de aceea suntem unde suntem. Din pacate a trecut o perioada de la criza si nu vad bancile sa o fi luata pe drumul cel bun....., aici e mare problema. Relatia banca-client e de cacaoa si pana bancile nu-si schimba politica de negociere si abordare a clientilor nu o sa depasim acest nivel mediocru. E un razboi absurd unii clienti le-o trag bancilor, cei cu nevoi personale, iar bancile iau pielea de pe cei cu ipotecare sa-si scoata pierderile. Nu e ok...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii