BANCI | Ultima Ora

Guvernul anuleaza procedura de schimbare a conducerii CEC Bank, conform legii de guvernanta corporativa, la recomandarea FMI

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-29 17:27

Procedura de schimbare a conducerii CEC Bank, conform legislatiei de guvernanta corporatista, initata de fostul Guvern tehnocrat Ciolos, va fi intrerupta de catre noul Guvern PSD, condus de Sorin Grindeanu, la recomandarea FMI.

Astfel, pe site-ul Ministerului Finantelor a fost publicat astazi un proiect de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor, prin care institutiile de credit ale statului (CEC Bank si Eximbank) sunt exceptate de la aplicarea legii.

Iata prevederile proiectului publicat de Ministerul Finantelor:

Alineatele (2) şi (3) ale articolului 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 14 decembrie 2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.111/2016, se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică şi la:

a) instituţiile financiare şi societăţile de servicii de investiţii financiare şi societăţile de administrare a investiţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare;

b) societăţile a căror activitate este reglementată de Legea nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă Regia Autonomă "Rasirom", Compania Naţională "Romtehnica" – S.A. şi instituţiile de credit prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, cu modificările şi completările ulterioare.”

Art. VI. - (1) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, încetează de drept procedurile de selecţie a membrilor consiliului de  administraţie sau ai consiliului de supraveghere la instituţiile de credit, declanşate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi contractele încheiate în legătură cu aceste proceduri de selecţie cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane, dacă este cazul.

(2) Plata serviciilor prestate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă în cadrul contractelor încheiate cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane, în legătură cu procedurile de selecţie menţionate la alin.(1), se face de către contractant, în condiţiile legii.

PRIM – MINISTRU
Sorin Mihai GRINDEANU

Nota de fundamentare

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016, prevede la art. 1 alin. (2) că acest act normativ se aplică şi la:

a) instituţiile de credit, instituţiile financiare şi societăţile de servicii de investiţii financiare şi societăţile de administrare a investiţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi  adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare;

b) societăţile a căror activitate este reglementată de Legea nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, cu modificările şi completările ulterioare.

În aplicarea practică a prevederilor legale menționate mai sus, au reieșit o serie de disfuncționalități ca urmare a faptului că dispozițiile O.U.G. nr. 109/2011 nu au fost corelate cu prevederile din legislația specifică în vigoare aplicabilă instituțiilor de credit, respectiv O.U.G. nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, întrucât legislația specifică, aplicabilă instituțiilor de credit, cuprinde norme și etape procedurale pe care O.U.G. nr.109/2011 nu le-a avut în vedere se crează un conflict de legi cu consecințe în ceea ce privește inclusiv respectarea normelor Băncii Naționale a României în baza cărora funcționează (cu titlu de exemplu semnalăm prevederile art. 52 din O.U.G. nr. 109/2011, potrivit cărora întreprinderile publice au obligația publicării elementelor esențiale ale tranzacțiilor care ating anumite praguri de valoare, în timp ce art.111 din O.U.G. nr. 99/2006 stipulează obligația legală a instituțiilor de credit de a păstra confidențialitatea în relațiile dintre aceasta și clienții săi)

În acest context, este necesar a se adopta măsuri prin care instituțiile de credit să fie exceptate de la aplicarea dispozițiilor O.U.G. nr.109/2011.

De altfel, potrivit concluziilor misiunii de consultare a Fondului Monetar Internațional din data de 17.03.2017, instituțiile de credit trebuie excluse din sfera de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 deoarece acestea sunt deja supuse unei legislații specifice.

Neadoptarea în regim de urgență a măsurii poate conduce la perturbări majore în activitatea instituțiilor de credit.

Decizia a fost luata la recomandarea FMI

Decizia Ministerului Finantelor de a exclude bancile din legea de guvernanta corporativa s-a luat dupa vizita delegatiei FMI din aceasta luna.

La finalul lunii februarie, Ministerul Finantelor a precizat, pentru Bancherul.ro, ca procedura de selectie a noii conduceri a CEC Bank, prin intermediul firmei de recrutare Transearch Internațional, este in derulare. (vezi aici detalii)

In prezent, conducerea CEC Bank este asigurata de un Comitet de Directie si un Consiliu de Administratie.

Comitetul de Directie, care este conducerea executiva a bancii, este compunsa din:

Radu Gratian Ghetea - Presedinte
Andrei Liviu Stamatian - Prim-Vicepresedinte
Mihaela Lucica Popa - Vicepresedinte
Gheorghe Carabasan - Vicepresedinte
Mirela Iovu - Vicepresedinte

Taguri: CEC Bank  dobanzi credite  Ministerul Finantelor  cont bancar firma  

Comentarii

Herskovics Morrel
OUG nr.109 din 2011
Dar profitorul asta de moldovean imputit cand iese la pensie. E mai ceva decat Isarescu. Nu e cam mult doi armeni in conducerea CEC?

Samoilovics Leonard
OUG 109/20111
Asa Guvern, asa ordonanta. Ce rost mai au normele de aplicare ale OUG nr.109/2011, atat de stufoase si de complicate, cand, pana la urma, tot puiul de lele - Dragnea numeste sefii in intreprinderile publice, in care statul este actionar majoritar, sau unic.Ca- i numeste el, nu ar asa mare problema. Baiul este ca numeste numai prosti, servili, corupti si incompetenti. Numai sa- i pupe mana teleormaneanului si sa- i cante in struna lui badalau, un alt pui de lele. Vai de ea tara! ca p[e rele maini a ajuns.

Horvath Imre
Traiasca PSD
Domnilor! Cine voteaza PSD este ori prost, ori neajutorat, ori fara nici un pic de cultura politica si o cultura generala precara, ori corupt, sau toate la un loc. Eu, unul, nu voi mai vota in vecii vecilor, PSD- Partidul Slugarnicilor Derbedei!

Abraham Tomazian
Traiasca PSD
Ati uitat- o pe Olguta! Aceasta olteanca obraznica si inculta , daca nu va fi oprita la timp, ne va aduce la sapa de lemn,adica Romania va fi in curand in faliment.

Nichita Eupov
Tot asa: Traiasca PSD
Unul mai ingramadit si mai incult decat actualul ministru al Educatiei( Invatamantului) nu mai gaseau chiar de- l cautau cu lumanarea. Daca ar veni Spiru Haret si s-ar prezenta: Prof. Spiru Haret, fost ministru al invatamantului,acest imbecil s-ar prezenta: Prof.LIviu Pop, aactualul ministrul a invatamantului si nu s-ar rusina deloc.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii