BANCI | Interviu

Gerald Schreiner: Volksbank nu are nevoie de capital suplimentar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-26 16:45

Volksbank România nu are nevoie de capital suplimentar în condiţiile în care, la finalul lunii martie 2009, rata solvabilităţii băncii se plasa la 18,27%, a declarat pentru NewsIn preşedintele Volksbank, Gerald Schreiner.

"La finalul lui martie, rata solvabilităţii Volksbank România era de 18,27%. Noi am păstrat întotdeauna o solvabilitate ridicată, deoarece acţionarul nostru majoritar consideră afacerea din România o investiţie strategică. În plus, am păstrat şi profitul obţinut anul trecut. Pe scenariul cel mai pesimist aplicat de testele de stres, rata solvabilităţii noastre rămâne peste 15%", a spus Schreiner, într-un interviu acordat NewsIn.

Preşedintele Volksbank a mai precizat că, în prezent, capitalurile băncii, incluzând rezervele, capitalul social şi profitul păstrat se plasează la aproximativ 300 milioane euro.

El a completat că, în luna septembrie a anului trecut, banca a primit o nouă linie de finanţare, în valoare de 140 milioane euro, Volksbank fiind, în prezent, supralichidă, mai ales în condiţiile în care cererea pentru creditul ipotecar, principalul produs al băncii, este foarte redusă pe piaţă.

"Suntem supralichizi, avem în prezent aproximativ 200 milioane de euro, poate chiar mai mult, în funcţie de banii eliberaţi din rezervele minime obligatorii. Trebuie să căutăm să-i investim în credite, deoarece în prezent nu reuşim să plasăm nici măcar banii din rambursările împrumuturilor din sold", a afirmat Schreiner.

El a completat că, în locul unei cereri medii de minimum 2.000 de aplicaţii lunar în cursul anului trecut, banca are în prezent doar 5-10 cereri de credit ipotecar pe lună, în principal din cauza reticenţei consumatorilor de a mai lua împrumuturi ipotecare în condiţiile actuale.

Volksbank solicită un avans minim de 35% pentru creditul ipotecar.

"Noi ne-am angajat să ne menţinem expunerea pe România, însă în condiţiile în care, deocamdată, cererea de credite este foarte restrânsă, acţionarii trebuie să decidă în ce investim în continuare. Noi ne-am dori ca, pentru investiţiile pe 1-3 luni, 65% din lichiditate să o plasăm în titluri de stat cu scadenţe scurte", a afirmat Schreiner.

În primul trimestru al acestui an, Volksbank a obţinut un profit brut de 18,4 milioane euro, potrivit standardelor de contabilitate internaţionale (IFRS). În primele trei luni din 2008, rezultatul brut obţinut de bancă a fost de aproximativ 7 milioane euro.

"Profitul din primul trimestru a provenit 70% din activităţile de retail, 20% din corporate şi 10% din operaţiunile de trezorerie", a explicat Schreiner.

Anul trecut, profitul înainte de impozitare al Volksbank România a avansat cu 54% faţă de anul precedent, până la 37,8 milioane euro.

În cadrul testelor de stres aplicate la solicitarea FMI, BNR a luat în calcul două scenarii, care arată felul în care ar evolua băncile în cazul înrăutăţirii condiţiilor din piaţă, pe baza câtorva indicatori principali precum creşterea economică, cursul de schimb, inflaţia, dobânda internă, respectiv la lei şi dobânda externă, respectiv pentru valută.

Testele sunt realizate pe 2 ani, 2009 şi 2010, iar referinţa pentru evoluţia principalilor indicatori financiari este finalul anului trecut.

Scenariul de bază are în vedere scăderea economiei cu 4% în acest an, în timp ce al doilea scenariu, mai pesimist, care nu este însă aplicat pentru cerinţele de capital, evaluează calitatea portofoliilor de credite ale băncilor şi a fondurilor proprii în condiţiile scăderii economiei cu 7% în 2009.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creÈ™terea unor taxe È™i la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitaÈ›ii podcastului găzduit de Centrul de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii