FONDURI DE INVESTITII | Interviu

Fondurile de investitii devin mai transparente si mai usor de comparat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-22 09:25

Fondurile de investitii din Romania incep sa aplice standarde europene in privinta transparentei si a clasificarii mai exacte, conform tipurilor de instrumente financiare in care investesc, astfel incat clientii sa aiba mai multa incredere in ele, si sa le poata compara mai usor pentru a alege cea mai buna oferta si cea mai potrivita varianta de a-si plasa banii.

Astfel, fondurile de investitii vor prezenta potentialilor clienti o fisa de 2 pagini cu date esentiale despre prospectul fondului in care urmeaza sa investeasca si costurile aferente. "Presiunea pe reducerea de comisioane devine astfel foarte mare, pentru ca in 2 pagini trebuie sa apara costurile totale pe care un client trebuie sa le suporte, alaturi de alte date esentiale despre fond. Clientii vor fi astfel mai bine informati, inainte de a lua decizia de investitie, vor sti cat trebuie sa plateasca si in acelasi timp vor cunoaste mai bine tipul fondului in care investeste banii”, a spus Dragos Neacsu (foto), presedintele Erste Asset Management, in cadrul unei intalniri cu ziaristii.

Transparenta asumata de Erste AM, conform normelor profesionale europene adoptate de asociatia europeana de profil (EFAMA) vor, ajuta, in acelasi timp, clientii fondurilor, sa compare mai bine doua sau mai multe oferte.

“Ideea e de a face un fond comparabil cu alte fonduri cu aceeasi strategie, precum unul de actiuni sau altul de obligatiuni, in functie de zona geografica, de moneda predominanta si termenul de investitie. Informatiile prezentate trebuie sa-i dea certitudine celui care compara, astfel incat acesta sa stie la ce sa se astepte, sa-i dea din start foarte multe elemente, informatii foarte condensate, pentru a nu fi nevoit sa citeasca tot prospectul, de zeci de pagini, sa-si dea seama repede ce tip de risc si ce strategie de investitii are un fond, si astfel sa le poata compara”, explica Neacsu.

El a precizat ca Erste AM este primul fond romanesc care se adapteaza noilor norme europene, care presupun inclusiv schimbarea denumirii fondurilor, toate urmand a incepe cu numele administratorului (Erste) si nu al distribuitorului (BCR). Erste AM administreaza in prezent 5 fonduri, cu urmatoarele denumiri: Erste Monetar, BCR Obligatiuni, BCR Dinamic, BCR Expert si BCR EuropaAvansat.

Ce se va schimba

Denumirea fondurilor trebuie sa fie consonanta cu categoria din care face parte, intrucat unel fonduri s-au declarat monetare si de fapt erau de obligatiuni, situatie ceea ce nu va putea continua, a mentionat Neacsu.

“Suntem lider de piata si ne asumam tot ce tine de responsabilitea unui lider, deci e normal sa facem primii pasi in adoptarea standardelor europene. Este o premiera atat in Romania cat si in cadrul grupului”, a precizat Neacsu. El a amintit ca la inceputul lui 2010, la asociatia fondurilor de investitii din Romania, a anuntat introducerea voluntara, din decembrie 2009, a primului standard EFAMA de clasificare a fondurilor, in urma analizei crizei din 2008, standard emis in vara acelui an.

“Incercam sa aducem mai multa rigoare in calitatea informatiei si comparabilitatea referitor la portofoliile SAI-urilor in diversele categorii de fonduri, pentru ca investitorul sa poata face comparatii. Noi, Erste AM, in 2010, am vrut sa introducem acea categorie, dar nu toti competitorii si-au asumat responsabilitea respectarii rigorilor de limitare de investitie si diferentierea intre categorii”, a precizat Neacsu.

Al doilea pas este facut acum, prin editia revizuita a acelui standard, emisa in primavara lui 2012 de EFAMA, denumita EFC Categories 2012. O pondere de 70% din activele fondurilor EFAMA se incadreaza in parametrii acestei clasificari, dar sunt putine asociatii nationale care au adoptat voluntar acest standard.

“Noi am facut in continuare acest demers in noiembrie 2012, intr-o adunare a administratorilor membri ai asociatiei, si toti cei 19 membri din 20 de SAI-uri am adopat si acest update al standardului EFAMA in cadrul asociatiei”, a spus Neacsu.

“Noi suntem primul SAI care face primul pas concret in relatia cu CNVM si urmarim ca pana la finele lui aprilie, cand va aparea ASF-ul, sa ni se autorizeze fondurile cu modificarile conform noilor standarde. In mai, aprilie, dupa aprobare, vom putea discuta amanunte.”

“Am ales anumite categorii in 2009 si ne-am pastrat orientarea, chiar daca nu am beneficiat de acelasi tratament din partea tuturor competitorilor si s-au comparat mere cu pere. Sper ca acum sa fie mai clara comparatia si sper ca si ei sa ne urmeze: e o provocare pentru competitori sa faca si ei acest pas”, a adaugat seful Erste AM.

Incadrarea trebuie sa fie si mai stricta, in functie de alte categorii, de durata (medie, scurta sau lunga), de orizontul de investire (termen scurt, de pana la 1 an), mediu (1-3 ani) sau lung (3-5 ani).

“Cred ca majoritatea fondurilor la categoria “alte fonduri” vor migra fie spre alte standarde europene, al nostru fiind singur deocamdata, fie la fonduri de obligatiuni cu durata medie ponderata scurta, de pana la 3 ani, intrucat vedem ca ponderile instrumentelor cu venit fix sunt in aceasta zona”, considera Neacsu.

El apreciaza ca cea mai populara categorie va fi a fondurilor de obligatiuni de durata scurta, o pondere de 70% din activele asociatiei fondurilor urmand a se incadra ca fondri de obligatiuni de durata scurta.

Erste AM devine cel mai mare fond de investitii din Europa de Est, cu active de 1 miliard de euro

Erste AM este cel mai mare fond de investitii din Romania si al doilea din Europa de Est, administrand active de 4 miliarde de lei detinute de peste 100.000 de clienti. Piata fondurilor de investitii va creste cu 20-30% in 2013, apreciaza Neacsu.

Erste AM are ca obiectiv ca la mijlocul acestui an sa ajunga cel mai mare fond de investitii din Europa de Est, mai mare chiar decat cele din Austria, cu un nivel de 1 miliard de euro active administrate. “Pentru asta mai avem nevoie sa atragem 50-60 de milioane de euro, dar ritmul de acum ne da incredere ca iunie vom atinge obiectivul.

"Am avut cel mai bun inceput de an in ianuarie si februarie iar in martie continua ritmul: vom avea vanzari nete de 100 milioane lei in martie, am avut 95 mil lei in febraruie si 114 mil. in ianuarie. Este pentru prima data cand in primul trimestru, care nu e cel mai bun ca investitii, realizam o astfel de performanta, de a avea in primul trimestru aproape jumatate cat am relizat in tot anul trecut, 670 milioane lei. Reducerea dobanzilor la depozite ne-a ajutat sa crestem portofoliul de active in fonduri".

“In noiembrie 2007 am inceput cu 7 milioane lei, capitalul BCR, la 5 ani avem deja 1 miliard de dolari, o alta tinta depasita este 100.000 de clienti unici, in 13 martie 2013 am atins 4 miliarde lei. Ne propunem ca pana la finele trimestrului 2 sa atingem un alt obieciv: primul miliard de euro in active si primul fond din Romania distribuit pe mai multe piete cat de curand. Acum avem cel mai mare fond din Europa de Est, dupa cel austriac al Sparkasse, dar la un nivel apropiat, dar pe ne dorim sa-l depasim pana in aceasta vara. Ceea ce este meritoriu pentru un fond de doar 5 ani, dar si pentru perceptia pietei romanesti in context european.

Intra in CLUBUL BANCHERILOR pentru a vedea si alte declaratii ale lui Dragos Neacsu depre piata fondurilor de investitii:

- Interesul clientilor din strainatate, ce ar putea creste pe fondul crizei din Cipru

- Doar 1% din activele fondurilor de pensii sunt in fondurile de investitii

- Nu avem dimensiunea critica si predictibilitatea care sa depaseasca ciclurile electrorale

- Avem de 10 ori mai putini bani in fonduri decat ungurii

- Vor fi fuziuni intre fonduri

- Cine sunt investitorii la Erste AM

- Tot mai multi clienti de private banking in portofoliul Erste AM

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii