BANCI | Interviu

Fondul american de investitii JC Flowers a aprobat preluarea actiunilor lui Carabulea la Carpatica si a intrat in camera de date pentru achizitia Piraeus Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-04 00:14

Fondul american de investitii J C Flowers a aprobat, zilele trecute, preluarea pachetului de actiuni detinute de Ilie Carabulea, principalul actionar al Bancii Carpatica, tranzactia urmand a fi semnata in urmatoarele saptamani, a declarat Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, pentru Bancherul.ro.

“Tranzactia a fost aprobata de board-ul JC Flowers, insa mai sunt niste proceduri legale impuse de legea bancara si cea a societatilor comerciale ce trebuie derulate, urmand ca reprezentantul fondului si Ilie Carabulea sa semneze tranzactia de vanzare a actiunilor”, a precizat reprezentantul BNR. El a opiniat ca tranzactia s-ar putea incheia repete, posibil chiar saptamana viitoare.

Carabulea detine 41% din capitalul Carpatica, insa BNR i-a suspendat dreptul de vot in banca la inceputul anului trecut, dupa ce a fost arestat pentru fapte de coruptie. De atunci, Carpatica a incercat o fuziune cu Nextebank, care a esuat insa in urma opozitiei lui Carabulea.

Seful Carpatica, Johan Gabriels, declara luna trecuta, pentru Bancherul.ro, ca este optimist cu privire la incheierea in urmatoarea perioada a unui acord intre fondul american si actualul actionar majoritar al Carpatica, aflat in prezent la inchisoare pentru fapte de coruptie.

„Carpatica dispune in prezent de o lichiditate ridicata care i-ar putea permite cresterea pe termen scurt a volumului de credite cu conditia recapitalizarii bancii. Pe termen mediu, se asteapta ca JC Flowers sa aduca fonduri suplimentare in vederea dezvoltarii accelerate atat prin crestere organica, cat si prin preluari de portofolii de active sau chiar de banci”, a spus Gabriels. (vezi aici interviul)

Cinteza a precizat ca o astfel de tranzactie nu se poate perfecta inainte de derularea unor termene legale, inclusiv cele privind dreptul la contestatie.

Preluarea Carpatica de catre JC Flowers ar reprezenta salvarea bancii din Sibiu, care are nevoie urgenta de capital pentru a respecta rata de solvabilitate impusa de autoritatea de reglementare si pentru a-si continua activitatea in parametrii normali.

JC Flowers vrea sa cumpere si Piraus Bank

In acelasi timp, JC Flowers a intrat si in camera de date a Piraeus Bank in vederea unei posibile preluari si a acestei banci, a adaugat Cinteza.

Pentru banca greceasca si-a mai exprimat interesul si OTP Bank si alte fonduri de investitii, iar sefii Erste Bank si Raiffeisen Bank au declarat ca sunt pregatiti, la randul lor, pentru achizitii in Romania.

Deocamdata, a precizat Cinteza, doar Piraeus Bank a fost scoasa la vanzare dintre bancile grecesti. Se pare ca celelalte trei banci grecesti (Alpha Bank, Bancpost si Banca Romaneasca) nu si-au stabilit inca strategia de a se retrage din Romania sau de a urma un plan de fuziuni.

Piraeus Bank detine o cota de piata de 2,5% pe piata bancara, cu active de aproape 9 miliarde lei, fiind pe locul 11 in topul bancilor, in timp ce Carpatica este pe locul 20, cu active de 3,2 miliarde lei si o cota de piata de 0,9%.

Am inceput implementarea unei strategii de dezvoltare a bancii chiar de cand m-am alaturat echipei Carpatica in martie, 2013, strategie pe care o continuam si in prezent. Impreuna cu actionarii bancii si cu reprezentantii J.C. Flowers analizam modalitatile de dezvoltare atat prin crestere organica, cat si prin achizitii, pentru a adauga 3-4 puncte procentuale la cota de piata. Speram astfel sa ajungem in top-ul 10 bancar, asigurandu-ne perspectivele unei profitabilitati sustenabile”, a mai spus presedintele Carpatica, Johan Gabriels.

Planul JC Flowers de a mai prelua o banca in afara de Carpatica a fost gandit, asadar, din timp.

Daca JC Flowers ar prelua si Piraeus Bank, impreuna cu Carpatica ar ajunge la active de 12,5 miliarde lei si o cota de piata de 3,4%, care ar putea-o plasa pe locul 9 in topul bancilor romanesti, detinut acum de Volksbank, preluata de Banca Transilvania, o pozitie de top 10 fiind considerata strategica pentru ca o banca de retail sa fie eficienta.

Reprezentantii J.C. Flowers au purtat discutii si la BNR despre posibilitatea preluarii bancii Carpatica. Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, spunea anul trecut despre J.C. Flowers ca "este vorba de un Fond de investitii foarte puternic, ceea ce ar fi un avantaj pentru banca".

J.C. Flowers este un Fond specializat in investitii in industria financiara la nivel mondial, infiintat in 1998 de un fost partener Goldman Sachs. Conform informatiilor publicate de companie, pana acum au investit 14 miliarde de dolari in 32 de companii din 14 tari.

Conform informatiilor publicate in presa internationala, Fondul are la dispozitie 2,3 miliarde de dolari pentru investitii pana in septembrie 2015, dintre care doua treimi au fost deja utilizate pe parcursul ultimilor ani in diverse investitii in banci si firme de asigurari din toata lumea, in special in tari dezvoltate, precum Statele Unite, Japonia, Franta, Italia sau Germania.

J.C. Flowers detine investitii in tari emergente, insa doar in tari mari, precum Brazilia, India sau Rusia.

Daca J.C. Flowers ar deveni actionarul majoritar al Bancii Carpatica si a Piraeus, acest lucru ar reprezenta o premiera pentru Fondul american in privinta strategiilor geografice de investitii, data fiind prima sa prezenta intr-o tara din Estul Europei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii