FGDB face precizari pentru banci si clientii acestora cu privire la aplicarea noii legi privind garantarea depozitelor bancare
Autor: Bancherul.ro
2016-01-15 08:30
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a facut o serie de clarificări, la cererea bancilor, asupra punerii în aplicare a Legii nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare.
De exemplu, noua lege impune obligația pentru bănci de a menționa pe fiecare extras de cont eliberat clienților, potrivit procedurilor proprii, încadrarea sumelor respective din punct de vedere al eligibilității lor pentru garantarea de către Fond.
Astfel, dacă extrasul de cont îmbracă forma unei situații financiare a clientului în care sunt menționate, de ex., rulajele contului curent și soldurile conturilor de depozite, acest extras trebuie să conțină și informația de la art.51 alin.(1).
FGDB a actualizat, in acelasi timp, si informatiile utile pentru deponenti cu noutatile aduse de lege.
Cele mai importante se refera la faptul ca din acest an sunt garantate si depozitele companiilor mari, nu doar a IMM-urilor, ca pana acum, precum si faptul ca despagubirile se acorda in maxim 7 zile lucratoare din momentul in care o banca a fost inchisa.
Ce se intampla daca Fondul nu dispune de suficiente resurse pentru despagubiri? Impruma sumele necesare de la Guvern.
Întrebări și răspunsuri pentru banci
1. Care este modul de evidențiere a conturilor de capital social pentru societățile în curs de înființare?
Sumele depuse cu titlu de aport la capitalul social pentru firme în curs de înființare garantate vor fi considerate ca făcând parte din categoria descrisă de art.65 (2) din lege, iar sumele vor fi evidențiate în fișierele de depozite ale persoanelor juridice cu sume blocate, până când instituția de credit primește informații suplimentare.
2. Cum demonstrează deponentul că o sumă depusă face parte din categoria soldurilor temporar ridicate? Încadrarea se poate face doar pe baza declarației pe proprie răspundere a clientului?
Încadrarea în această categorie se va face pe baza documentelor justificative prezentate de către client.
3. Cum se face încadrarea depozitelor în categoria soldurilor temporar garantate în cazul deponenților cu sume din mai multe surse care realizează în perioada de 12 luni și debitări ale conturilor de depozit?
Obligația instituției de credit este aceea de a ține evidența soldurilor provenite din tranzacții de natura celor prevăzute la art. 62 alin. (1), astfel încât să poată fi prezentată în orice moment pe parcursul celor 12 luni de garantare.
4. Ce se întâmplă cu sumele existente în conturi la 14.12.2015 care sunt din categoria soldurilor temporar ridicate? Sunt și acestea garantate până la împlinirea termenului de 12 luni de la depunere?
Da. Cele 12 luni curg de la data depunerii.
5. Ce se întâmplă cu soldurile aflate în litigiu dacă:
a) Instituția de credit a comunicat depozitul ca făcând obiectul unui litigiu și nu are cunoștință despre soluționarea acestuia, nefiind parte in proces.
b) Banca nu a comunicat Fondului faptul ca depozitul face obiectul unui litigiu întrucât nu a avut cunoștintă de acest fapt
Instituțiile de credit sunt responsabile pentru încadrarea depozitelor pe baza informațiilor care le sunt aduse la cunoștință.
6. Conform art. 51. alin.(1) “Instituţiile de credit au obligaţia de a confirma deponenţilor încadrarea depozitelor acestora în categoria depozitelor eligibile în fiecare extras de cont, care trebuie să includă şi o trimitere la formularul anexa nr. 2. Formularul din anexa nr. 2 se comunică deponenţilor cel puţin anual”.
Rezulta de aici că instituțiile de credit emit extras de cont pentru produse pentru care in mod uzual nu se eliberează extras de cont?
Considerăm că dispoziția de la art.51 alin.(1) impune obligația pentru bănci de a menționa pe fiecare extras de cont eliberat clienților, potrivit procedurilor proprii, încadrarea sumelor respective din punct de vedere al eligibilității lor pentru garantarea de către Fond.
Astfel, dacă extrasul de cont îmbracă forma unei situații financiare a clientului în care sunt menționate, de ex., rulajele contului curent și soldurile conturilor de depozite, acest extras trebuie să conțină și informația de la art.51 alin.(1).
7. Conform articolului 51, alin. (1) din Lege, formularul din Anexa 2 - Formular pentru informațiile oferite deponenților se comunică deponenților cel puțin anual. Acest formular trebuie trimis tuturor deponenților sau doar deponenților garantați?
Formularul din anexa 2 se comunică numai deponenților garantați. De asemenea, potrivit art.51 alin.(1), instituțiile de credit trebuie să informeze clienții cu privire la încadrarea depozitelor acestora în categoria celor garantate.
8. Informațiile menționate la art.49 alin.(1) vor fi comunicate de instituția de credit tuturor deponenților, indiferent dacă aceștia sunt sau nu garantați?
Obligația instituită la art.49 alin.(1) vizează toți clienții instituției de credit. Formularul Anexa 2 se transmite numai clienților garantați, în contextul confirmării prin intermediul extrasului de cont a încadrării depozitelor acestora în categoria celor eligibile pentru a fi garantate.
9. Are instituția de credit obligația de a menționa în contractul de depozit dacă depozitul constituit este sau nu eligibil?
Instituțiile de credit trebuie să-și stabilească prin proceduri explicite conținutul și forma informațiilor/ documentelor solicitate clienților pentru încadrarea corectă a depozitelor acestora; din această perspectivă prevederile art.49 alin.(1) pot fi considerate cerințe minimale care trebuie îndeplinite de instituțiile de credit.
10. Informarea deponentului, “inainte de încheierea oricărui contract, despre faptul ca datoriile pe care le are față de de instituția de credit sunt luate în considerare la calcularea compensației cuvenite în condițiile prezentului titlu.” poate fi considerată efectuată prin includerea unei prevederi contractuale in textul contractului de depozit prin care deponentul declară luarea la cunoștintă a acestor prevederi legale?
Instituțiile de credit pot avea în vedere orice modalitate de informare a clientului, inclusiv cea care vizează includerea unor clauze în contractul de depozit (sau în condițiile generale de afaceri).
Ceea ce este foarte important, este ca informarea clientului să fie completă, clară și oportună, cerințele legii în acest sens trebuind a fi considerate minimale în raporturile dintre bănci și clienții acestora.
11. Instituția de credit poate completa anexa nr. 2 și cu alte informații (e.g. definiția dată de Legea nr. 311/2015 noțiunii de depozit) sau poate face trimitere în anexa nr. 2 la lista depozitelor excluse de la garantare (anexa nr. 1)?
Este recomandabil ca furnizarea de informații suplimentare să nu se facă prin modificarea formularului respectiv, ci prin furnizarea informațiilor în cauză în mod separat, eventual prin intermediul unui alt formular.
12. Care sunt depozitele excluse de la garantare?
Lista depozitelor excluse de la garantare este în Anexa 1 a Legii nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancar după cum urmează:
1. Depozite ale unei instituţii de credit făcute în nume şi cont propriu, cu respectarea prevederilor art. 64 alin. (2)
2. Instrumente care se încadrează în definiţia fondurilor proprii, astfel cum acestea sunt definite la art. 4 alin. (1) pct. 118 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013
3. Depozitele rezultate din tranzacţii în legătură cu care au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare pentru infracţiunea de spălare a banilor, potrivit legislaţiei în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor. Încadrarea depozitelor în această categorie se realizează de schema de garantare a depozitelor, pe baza informaţiilor primite de la autorităţile competente, de la instituţia de credit ale cărei depozite au devenit indisponibile ori de la lichidatorul desemnat de instanţă, după caz.
4. Depozite ale instituţiilor financiare, astfel cum sunt acestea definite la art. 4 alin. (1) pct. 26 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013
5. Depozite ale firmelor de investiţii, astfel cum acestea sunt definite la art. 4 alin. (1) pct. 2 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013
6. Depozitele pentru care identitatea titularului nu a fost verificată până la momentul când acestea devin indisponibile, potrivit legislaţiei în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor
7. Depozite ale asigurătorilor şi reasigurătorilor, astfel cum sunt aceştia definiţi la art. 2 lit. A pct. 5 şi 39 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare
8. Depozite ale organismelor de plasament colectiv, astfel cum sunt acestea definite de legislaţia pieţei de capital
9. Depozite ale fondurilor de pensii
10. Depozite ale autorităţilor publice centrale, locale şi regionale
11. Valori mobiliare de natura datoriei emise de instituţia de credit, precum şi obligaţii care izvorăsc din acceptări proprii şi bilete la ordin.
13. Cum se definesc autoritățile publice centrale, locale și regionale?
Definirea fiecăreia dintre aceste autorități publice se realizează de la caz la caz, având în vedere prevederile actului normativ în baza căruia sunt înființate și își desfășoară activitatea.
Instrucțiunile BNR folosite pentru diverse raportări nu au impact asupra statutului juridic al acestora stabilit potrivit celor de mai sus.
14.* Precizări privind modul de aplicare al art.3 alin.(5) din Legea 311/2015
Conform precizărilor primite de la Direcția Reglementare și autorizare a BNR, vă comunicăm următoarele:
Încadrarea în definiția depozitelor prevăzută la art. 3 alin. (1) lit.h) coroborat cu alin.(5) din Legea nr. 311/2015 a soldurilor creditoare aflate la o instituție de credit, a căror exigibilitate este condiționată de îndeplinirea unor anumite cerințe, în măsura în care instituția de credit este obligată la rambursarea integrală a sumelor respective (indiferent că aceasta se realizează către titularul contului ori alte persoane îndreptățite - angajatorul în cazul contului de garanții gestionari, terțe persoane desemnate de executori judecătorești în cazul conturilor de consemnare etc.), acestea reprezintă depozite în accepțiunea Legii nr.311/2015.
Excluderile de la alin. (5) al art.3 au în vedere, în esenţă, diferitele categorii de produse de investiţie şi nu soldurile creditoare care rezultă din operaţiuni bancare curente, iar condiţionarea exigibilităţii lor, prevăzută la lit.c), trebuie judecată strict din aceeaşi perspectivă, investiţională, respectiv principalul este rambursabil la valoarea nominală versus la o valoare ajustată ca urmare a evoluției unor indici specifici pieței.
Aşadar, soldurile creditoare, inclusiv sumele colateralizate în favoarea băncii pentru garantarea unor obligaţii ale deponentului nu se încadrează în aceste prevederi, regimul lor fiind cel stabilit la art.63, respectiv la determinarea compensaţiei cuvenite deponentului putând fi deduse doar creanţele exigibile ale instituţiei de credit asupra respectivului deponent la data la care depozitele au devenit indisponibile şi doar dacă prevederile contractuale între instituţia de credit şi deponent nu prevăd contrariul.
15.* Unde se încadrează depozitele structurate din perspectiva Legii 311/2015?
Având în vedere faptul că este necesară încadrarea depozitelor structurate din perspectiva Legii nr.297/2004 privind piața de capital, cu modificările și completările ulterioare, considerăm necesară implicarea Autorității de Supraveghere Financiară, în principiu, rămânând valabile cele expuse la paragraful al doilea de la punctul 2 de mai sus.
* Menționăm că pentru încadrarea corectă a soldurilor creditoare trebuie avute în vedere și clauzele din contractul încheiat între instituția de credit și client, în funcție de produsul bancar.
Sursa: FGDB
Intrebari si raspunsuri despre garantarea depozitelor bancare
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a publicat o lista cu cele mai frecvente intrebari si raspunsuri despre garantarea depozitelor populatiei si firmelor din banci:
1. Cine garantează depozitele la băncile românești?
În România, depozitele la băncile românești sunt garantate de schemele de garantare aprobate de BNR. În prezent Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) este singura schemă de garantare oficial recunoscută pe teritoriul României.
2. Ce este Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)?
FGDB este instituția care are ca scop protejarea deponenților prin garantarea depozitelor în caz de declarare a insolvenței unei instituții de credit. În cazul în care banca la care sunt constituite depozitele nu mai poate restitui deponenților sumele depuse, FGDB asigură plata compensațiilor. Totodată, FGDB poate prelua funcția de administrator special, administrator temporar, lichidator unic sau acționar la o instituție punte sau la un vehicul de administrare a activelor potrivit legislației privind redresarea și rezoluția instituțiior de credit. Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare are calitatea de persoană juridică de interes public. FGDB a fost înființat în anul 1996 prin OG 39/1996.
3. Ce este plafonul de acoperire? Ce valoare are?
Plafonul de acoperire este suma maximă garantată în cazul în care banca la care este constituit depozitul intră în faliment. Valoarea lui este 100.000 de euro, echivalent în lei, per deponent, per bancă, atât pentru persoane fizice cât și pentru persoanele juridice. Plafonul are aceeași valoare în toate țările membre ale Uniunii Europene.
4. În ce situații sunt acoperite depozitele mai mari de 100.000 de euro?
Sunt acoperite peste 100.000 euro depozitele constituite în urma vânzărilor de locuințe, încasării indemnizațiilor de pensionare, disponibilizare, invaliditate, deces, indemnizații de asigurare sau compensații pentru daune rezultate din infracțiuni sau pentru condamnări pe nedrept, în interiorul unui interval de maxim 12 luni de la data constituirii depozitului. Plafonul de garantare ce excede valoarea de 100.000 euro este stabilit și reconsiderat periodic de BNR pe baza indicatorilor statistici relevanți și este publicat pe site-ul oficial al BNR.
5. Toate băncile care își desfășoară activitatea în România participă la FGDB?
Băncile persoane juridice române participte la FGDB și depozitele constituite la aceste bănci sunt acoperite/garantate. Sucursalele din România ale băncilor din alte state membre ale Uniunii Europene participă la schemele de garantare din țările de proveniență.
6. Unde poate fi consultată lista instituțiilor de credit participante la FGDB?
Lista este publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I și afișată pe site-ul oficial al FGDB: vezi aici. Pe site-ul FGDB se găsește și lista sucursalelor din România ale băncilor străine.
7. Ce se înțelege prin depozit?
Depozitul este orice sold creditor, inclusiv dobânda datorată, rezultat din fonduri aflate într-un cont sau din situații tranzitorii derivând din operațiuni bancare curente cum ar fi:
• depozit la termen
• cont curent
• cont de economii
• cont de card
• cont comun
8. Ce se înțelege prin depozit eligibil?
Depozitul eligibil este depozitul garantat. Nu sunt garantate depozitele cuprinse în anexa 1 a Legii nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor și Fondul de garantare a depozitelor bancare.
9. Ce se înțelege prin depozit acoperit?
Partea din depozitul eligibil care nu depășește plafonul echivalent cu 100.000 euro.
10. Ce se înțelege prin depozit indisponibil?
Depozitul datorat și exigibil, care nu a fost onorat de o instituție de credit până la data deschiderii procedurii falimentului instituției de credit.
11. În ce situații se plătesc compensații pentru depozitele acoperite?
Compensațiile se plătesc în cazul în care:
a. Banca Națională a României (BNR) a constatat că banca la care sunt constituite depozitele nu este capabilă, din motive legate direct de situația sa financiară, să plătească depozitul și nu are perspective imediate de a putea să o facă;
b. A fost pronunțată hotărârea judecătorească privind falimentul a instituției de credit respective, înainte ca BNR să constate situatia prevazută la punctul (a).
12. Ce este compensația? În ce monedă se plătește?
Compensația este suma de bani pe care FGDB o plătește fiecărui deponent pentru depozitele acoperite care au devenit indisponibile, indiferent de numărul acestora, în limita plafonului de acoperire. Compensația se plătește în lei, indiferent de moneda de constituire a depozitelor.
13. Cum se plătesc compensațiile?
Compensațiile se plătesc prin băncile mandatate de FGDB. Compensațiile pot fi încasate : • în numerar, de la ghișeele băncilor mandatate • prin transfer bancar, în contul indicat de deponentul garantat. FGDB va informa publicul cu privire la băncile mandatate cu plata compensațiilor în toate comunicările legate de plata compensațiilor.
14. În cât timp se încasează compensațiile?
FGDB are obligația să pună la dispoziția deponenților ale căror depozite sunt acoperite sumele reprezentând compensațiile cuvenite într-un termen de cel mult 7 zile lucrătoare de la data la care depozitele au fost declarate indisponibile. Dreptul deponenților de a primi compensațiile cuvenite se prescrie în termen de 5 ani de la data la care FGDB a pus compensațiile la dispoziția deponenților. În cazul în care procedura falimentului băncii depășește termenul prevăzut mai sus, dreptul deponenților de a primi compensațiile cuvenite se prescrie la data închiderii procedurii falimentului.
15. Care este nivelul compensației în cazul în care deponentul nu are credite la bancă?
În cazul în care depozitele acoperite deținute de un deponent la bancă, inclusiv dobânda datorată au valoare mai mică decât plafonul de garantare, compensația plătită va fi egală cu suma lor, echivalent în lei.
16. Care este nivelul compensației în cazul în care deponentul are credite sau alte datorii față de bancă?
Din suma pe care un deponent o are în depozitele la bancă, sunt reținute ratele scadente și neplătite, comisioanele datorate și neplătite sau alte datorii către bancă.
17. Unde și cum va fi achitat restul creditului?
Restul creditului va fi achitat în continuare la banca de unde a fost contractat sau la instituția desemnată să preia portofoliul de credite al acesteia.
18. În ce situație nu se plătesc compensații pentru depozitele eligibile?
În acest moment este ZERO LEI - plafonul minim al compensației plătite de FGDB pentru conturile inactive. Această valoare poate fi revizuită de Fond în cazul în care apar elemente viitoare de cost (ex: comisioane şi speze bancare) care pot generea costuri administrative
Conform legii, nu se plătesc compensații pentru depozitele care îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiții: în cazul conturilor prin care nu a avut loc nicio tranzacție în ultimele 24 de luni și valoarea soldurilor lor este inferioară costurilor administrative care ar fi suportate de FGDB pentru efectuarea plății compensației. Dacă un deponent garantat este judecat pentru infracțiunea de spălare a banilor sau pentru o infracțiune legată de spălarea banilor, pe baza informațiilor transmise de instituția de credit sau, după caz, de lichidatorul judiciar, schema de garantare suspendă plata compensației până la data la care primește dovada achitării sau, după caz, a încetării procesului penal referitor la dosarul în cauză, hotărâtă în mod definitiv.
19. De unde provin banii din care FGDB plătește compensațiile?
Sursele de finanțare ale FGDB sunt :
a) contribuții anuale și contribuții extraordinare ale băncilor participante;
b) încasările din recuperarea creanțelor;
c) venituri din investirea resurselor financiare disponibile;
d) împrumuturi de la bănci, societăți financiare și alte instituții sau alte scheme de garantare;
e) angajamente de plată (orice angajamente de plată ale unei bănci față de o schemă de garantare a depozitelor care sunt garantate integral, sunt reprezentate de active cu grad scăzut de risc, nu sunt grevate de sarcini față de terți);
f) alte resurse- donații, sponsorizări, asistență financiară; FGDB nu este finanțat de la bugetul de stat.
20. Există riscul ca FGDB să nu poată plăti compensațiile?
Nu. În cazul în care resursele financiare ale FGDB (proprii și atrase) ar fi insuficiente pentru acoperirea plăii compensațiilor, legea prevede ca Guvernul să pună la dispoziția FGDB sumele necesare, sub formă de împrumut, în termen de maximum 5 zile lucratoare de la data solicitării.
21. Co-titularii unui cont beneficiază fiecare de compensație?
Cotitularii unui cont beneficiază de compensație proporțională cu cota deținută din cont, conform contractului cu banca. În cazul unui cont comun, asupra căruia au drepturi mai multe persoane în calitatea lor de membri ai unei asociații lucrative, asocieri sau grupări de aceeași natură, fără personalitate juridică, pentru determinarea nivelului compensației, depozitul aflat în contul comun va fi tratat ca și când ar aparține unui singur deponent.
22. Care va fi procedura de compensare dacă un deponent are depozite garantate la mai multe bănci care intră în insolvență?
Dacă un deponent are depozite la mai multe bănci, el va primi câte o compensație, în limita plafonului, pentru depozitele constituite la fiecare bancă.
23. Un depozit constituit de o fundație non-profit este garantat de FGDB?
Da.
24. Cum se plătește compensația pentru un depozit care are un titular și un împuternicit?
Compensația este plătită integral titularului depozitului garantat. Pentru a putea primi compensația în locul titularului, orice persoană are nevoie de procură prin care este împuternicită pentru ridicarea compensației.
25. În cazul în care tutorele, deponent garantat, și minorul pe al cărui cont este înregistrat ca tutore au conturi la aceeași bancă, cei doi – tutorele și minorul beneficiază individual de garantarea depozitelor?
Da, garantarea depozitelor se aplică pentru fiecare din cei doi.Tutorele beneficiază de garantarea depozitelor personale în limita a 100.000 de euro. De asemenea, separat, și minorul beneficiază de garantarea depozitelor personale în limita plafonului de 100.000 de euro. Tutorele este cel care poate face operațiuni pe contul minorului, inclusiv poate ridica compensația.
26. Cui i se plătește compensația în cazul în care decedează titularul depozitului ?
Compensația va fi încasată de moștenitorii legali ai titularului depozitului. La decesul titularului împuternicirea (mandatul) acordată de acesta unei persoane pentru efectuarea operațiunilor în cont încetează.
27. În cazul unui depozit negarantat, deponentul mai are vreo posibilitate să recupereze banii?
Da. Titularul depozitului poate sa depună cerere de înscriere a creanÈ›ei sale la masa credală în conformitate cu prevederile legii 85/2014 privind Codul de insolvență. Cererea va fi depusă la tribunalul unde se va soluționa procedura de insolvență a băncii.
28. Ce se întamplă cu titlurile de stat achiziționate de clienți prin intermediul unei bănci, în cazul în care acea bancă intră în procedură de lichidare?
La intrarea în procedura de lichidare a unei bănci, evidența titlurilor de stat se transferă către altă bancă custode prin care urmează să se obțină contravaloarea titlurilor de stat la scadența acestora.
29. Sunt garantate depozitele la cooperativele de credit?
În cazul organizațiilor cooperatiste de credit, casa centrală participă la schema de garantare a depozitelor, inclusiv pentru depozitele atrase de cooperativele de credit afiliate la aceasta.
30. Sunt garantate depozitele companiilor?
Da, cu excepțiile menționate in Anexa 1, Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor și Fondul de garantare a depozitelor bancare.
Sursa: FGDB
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Analiza
Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi
CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii
Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023
indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii
La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme
Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii
Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?
Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii
- Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023
- Genoxinvest, o frauda online deghizata in platforma de investitii in criptomonede
- Raiffeisen nu-si despagubeste clientii fraudati online
- BRD plateste o dobanda de doar 0,1% la depozitele vechi, in stoc
- Bancile au facut un profit record de 10 miliarde lei in 2022
- Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul, obligati de judecatori sa achite prima de stat unui fost client
- Profitul bancilor, in crestere cu 19%
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T1 2022
- Topul reclamațiilor la bănci înregistrate la Reclamatiibanci.ro
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii