BANCI | Opinie

Eximbank nu vrea sa spuna cati bani a dat pe Banca Romaneasca si din ce resurse, dar tranzactia ar putea fi foarte profitabila

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-08 07:22

Banca Romaneasca a initiat, prin covoncarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), procedurile legale de schimbare in acte a noului proprietar al bancii grecesti, Eximbank, ceea ce inseamna ca grecii au primit cele 314 milioane de euro, dupa cum au anuntat, in schimbul vanzarii bancii.

Eximbank nu vea sa spuna insa care a fost pretul exact platit National Bank of Greece (NBG) pentru Banca Romaneasca, cand s-a achitat suma si din ce resurse. "Nu comentam", este raspunsul reprezentantilor Eximbank.

De ce s-a creat aceasta atmosfera de mister si incertitudine? Probabil in urma declaratiilor noului premier, Ludovic Orban, si a noului ministru al Finantelor, Florin Citu, care si-au exprimat indoiala cu privire la oportunitatea acestei tranzactii, initiata de fostul guvern PSD.

Noul ministru al Finantelor a declarat ca urmeaza sa ia in aceasta luna o decizie privind tranzactia Eximbank-Banca Romaneasca, probabil fara sa stie ca Eximbank a platit deja NBG pretul pentru preluarea Bancii Romanesti, din moment ce au fost demarate procedurile legale de schimbare a proprietarului. (vezi aici detalii)

Ceea ce inseamna ca un eventual refuz din partea noului ministru al Finantelor ar veni prea tarziu.

Oricum, preluarea Bancii Romanesti de catre Eximbank este una avantajoasa pentru statul roman, in conditiile in care pretul achitat, cel comunicat de NBG, de 314 milioane euro, este inca o data mai mic decat suma care urma sa fie platita de OTP Bank, 650 milioane euro, daca nu s-ar fi impiedicat de BNR.

De asemenea, preluarea Bancii Romanesti va fi profitabila pentru Eximbank, fiind vorba de o tranzactie "cu discount" (fire sale), ceea ce inseamna ca vanzatorul este intr-o pozitie de negociere inferioara, din cauza nevoii de a vinde, din diverse motive, cum a fost si cazul bancilor Volksbank, Millennium Bank sau Bancpost.

In urma acestor tranzactii, cumparatorii au avut de castigat, ceea ce inseamna ca au preluat active si capital social cu valori mai mari decat pretul achitat.

De aceea si pretul tranzactiei Eximbank-Banca Romaneasca este sub valoarea liniilor de credit si a capitalului social detinut de Banca Romaneasca, de 353 milioane euro in total, mai exact de 314 milioane euro, dupa cum anuntat NBG.

La o valoare de achizitie de 314 milioane euro, tranzactia este foarte profitabila pentru cumparator, dat fiind ca pretul platit este de cinci ori mai mic decat valoarea activelor Bancii Romanesti (1,424 miliarde euro) si a capitalului social (175 milioane euro) detinute de aceasta, in total aproape 1,6 miliarde euro.

Pretul platit este avantajos si daca luam in calcul activul net al bancii, de 251 milioane euro (diferenta dintre active si datorii), plus capitalurile proprii (135 milioane euro), in total 366 milioane euro.

Pana la urma, este mai bine ca statul roman, nu cel maghiar, care controleaza OTP Bank, sa fie proprietarul Bancii Romanesti, daca alte banci private nu s-au inghesuit, este opinia Bancherul.ro.

 

Taguri: Banca Romaneasca  Eximbank  

Comentarii

Ioni
E bine
Inseamna ca Banca Romaneasca redevine una romaneasca. La cat mai multe noi achizitii facute de statul roman. Interesant de vazut daca entitatile vor fuziona in viitor

RADULESCU MARCEL
Sursa financiara
Gata, am inteles acum cu ce bani se cumpara Banca Romaneasca! Fix cu primele de stat luate de la gura tuturor clientilor bancilor pentru locuinte in perioada 2015-2019. Aceea este suma, iar BNR stie!

RADULESCU MARCEL
Ioni
Esti prost de bubui! Abtine-te daca nu te pricepi!

Stoinel
Comentarii
Specific politicilor celor două partide! PSD un partid social democrat atribuie statului pârghiile necesare pentru politicile sale sociale si economice si un partid de dreapta care oferă clienților activele statului!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii