BANCI | Interviu

Emre Unal, director carduri la Garanti Bank: Dezvoltarea platilor cu cardul sustine cresterea economica globala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-21 19:06

Doar 30% din totalul cheltuielilor de consum ale populatiei se efectueaza cu cardul, de aceea si nivelul economiei subterane din Romania este ridicat. Cu cat volumul tranzactiilor cu cardul creste, cu atat si evaziunea fiscala scade, spune Emre Unal, Director Carduri la Garanti Bank, intr-un interviu acordat Bancherul.ro. 

Romania este codasa Europei in privinta numarului de carduri bancare si a platilor efectuate cu acestea, arata un studiu recent al Bancii Centrale Europene, insa numarul si valoarea platilor electronice este in continua crestere, conform statisticilor BNR.

Ceea ce inseamna ca potentialul de dezvoltare al platilor electronice si cu cardurile este ridicat, avand ca efect si reducerea evaziunii fiscale.

Economia subterana din Romania a fost estimata la 39,6 miliarde euro in 2013, echivalentul a aproape 30% din PIB, a doua cea mai ridicata din Europa.

Studiul BCE arata ca la finalul lui 2013 in Romania exista in medie doar 0,7 carduri pentru fiecare locuitor. Conform datelor BNR, la finalul lui 2013 in Romania se aflau in circulatie 14,1 milioane carduri, dintre care numarul de carduri active, adica utilizate, era de 11,3 milioane, cifra care a ramas aprope neschimbata si in prezent.

In privinta sumelor platite cu cardul, studiul BCE arata ca in medie fiecare roman a platit cu cardul suma de 1621 de euro in anul 2013, in timp ce polonezii au efectuat plati de 2646 euro iar ungurii - 2875 de euro.

Valoarea platilor cu cardurile de debit a crescut insa substantial in ultimii ani: de la 2,2 miliarde lei in primul trimestru din 2008 la 6,9 miliarde in primul trimestru din acest an, in cazul cardurilor de debit, si de la 500 milioane lei la 1,3 miliarde lei, in cazul cardurilor de credit, conform statisticilor BNR.

Sa vedem insa ce spune reprezentantul Garanti Bank despre avantajele platilor cu cardul pentru utilizatori, comerciant si pentru stat, dar si cum pot contribui acestea la scaderea evaziunii fiscale.

Cum ajută la reducerea evaziunii fiscale plăţile cu cardul?

Emre Unal: Doar 30% din totalul cheltuielilor de consum ale populaţiei sunt achitate cu cardul, mult sub media europeană de 70%. Cu cât volumul tranzacțiilor cu cardul crește, cu atât și evaziunea fiscală scade. 

Din aceste date, se poate trage concluzia că există o relaţie invers proporţională între ponderea plăţilor cu moneda electronică şi volumul vânzărilor nefiscalizate.

De ce ar accepta un comerciant plata cu cardul?

Emre Unal: Sunt două motive principale pentru care un comerciant să accepte plata cu cardul – creșterea vânzărilor și un număr mai mare de clienți.

Este dovedit statistic că valoarea medie a unei cumpărături achitate cu cardul este dublă faţă de cea făcută cu numerar, în principal deoarece clienții fac de multe ori cumpărături neprogramate în funcție de oferta comerciantului, lucru pe ca nu l-ar putea face daca ar avea un buget fix, în numerar.

Creşterea numărului de clienţi se datorează existenței unui segment deja conturat de persoane care achita doar cu card şi aleg în consecinţă magazinele care au POS.

In plus, prin intermediul cardurilor de credit, clientii au acces la bunuri si servicii atunci cand isi doresc, fara sa fie nevoiti sa astepte pana economisesc sumele respective, ceea ce creste atat numarul clientilor unui comerciant, cat si volumele tranzactionate.

De ce ar alege utilizatorii de carduri să folosească acest instrument de plată în locul numerarului?

Emre Unal: Un argument foarte important pe care multă lume încă nu îl știe este faptul că, la comercianți, plata cu cardul nu se comisionează.

În altă ordine de idei, în cazul unui furt,  posesorul cardului nu își pierde banii, avand posibilitatea de a bloca imediat cardul.  In plus, chiar dacă este în posesia altcuiva, cardul nu permite accesul la bani, întrucât este protejat de un cod PIN. 

Cardurile ajută, de asemenea, posesorii să țină o mai bună evidență a propriilor cheltuieli prin intermediul extraselor de cont, care sunt emise lunar.

Un alt argument pentru plata cu cardul este că nu mai este nevoie să cauți monede pentru a plăti la casă. Cu un card se poate plăti exact cât valorează bunul sau serviciul.  Poate fi vorba și de 17 bani.

În plus, anumite carduri, cum sunt cele emise de Garanti Bank, oferă bonusuri sau reduceri. Dacă banca la care aveţi cardul are parteneriate cu anumite magazine sau restaurante, atunci când plătiţi puteţi beneficia de o reducere sau să acumulați puncte bonus pe care să le folosiți ulterior la alte cumpărături.

Un alt argument important, care se aplică mai ales tinerilor din ziua de astăzi, îl constituie  usurinta cumparaturilor pe internet. Cu cardul, clienții pot face cumpărături online sau să își plătească facturile, rapid, oricând și de oriunde, chiar și din alte țări, chiar și la miezul nopții.

Ce beneficii are statul de pe urma creşterii utilizării cardurilor ca mijloc de plată?

Emre Unal: Plățile electronice sunt o modalitate eficientă de optimizare a fluxurilor financiare, de reducere a birocrației și de suprimare a economiei subterane. 

Totodată, un raport de cercetare, realizat de Moody’s Analytics, cu privire la impactul plăților electronice asupra creșterii economice, a arătat că, în perioada 2009-2012, dezvoltarea plăţilor electronice a susținut creşterea economică globală cu peste 900 miliarde euro.

Avantajele, așadar, sunt multiple și, foarte important, au un impact semnificativ în timp.

Care sunt problemele care împiedică în acest moment dezvoltarea plăţilor cu cardul în România?

Emre Unal: Orice problema din acest moment este strâns corelată cu nivelul redus de educație financiară. De multe ori, acesta fiind asociat cu gradul redus de bancarizare. Aproape 40% din populație locuiește încă în zone rurale. Din fericire, însă, potrivit studiilor, există consumatori de internet chiar și în astfel de zone, ceea ce constituie potențial de dezvoltare a comerțului online și, implicit, a internet bankingului.

Pe de altă parte însă, populația bancarizată încă nu are suficientă încredere în sistemul de plată cu cardul. După cum spuneam și mai sus, mulți încă nu știu că la comercianți, plățile cu cardul nu se comisionează. 
Un impact semnificativ în dezvoltarea industriei cardurilor îl au veniturile clienților și nivelul de trai, multe dintre persoanele cu venituri mici fiind reticente la deținerea și utilizarea cardurilor din cauza taxelor și comisioanelor aferente.

În același timp, comercianţii suportă niște costuri cu sistemul de plată prin card, costuri care nu se justifică întotdeauna dacă nu există și un flux semnificativ de clienți are optează pentru această modalitate de plată.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii