BANCI | Revista presei

Economia Romaniei a avut doua trimestre consecutive de scadere, ceea ce inseamna ca suntem in recesiune tehnica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-14 21:51

Eurostat a publicat joi date privind evoluția PIB în țările UE, iar datele pentru România arată o scădere a PIB de 0,2% în trimestrul I 2014 comparativ cu trimestrul IV 2013, în condițiile în care la seria de date precedente era estimată o creștere de 0,2%. Economia României a scăzut și în trimestrul II 2014 comparativ cu trimestrul I 2014, înregistrând astfel două trimestre consecutive de scădere, conform datelor revizuite, ceea ce înseamnă recesiune tehnică, transmite Agerpres.

Datele publicate joi de Eurostat privind evoluția Produsului Intern Brut (PIB) al României au fost furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) și sunt corecte, fiind rezultatul ultimei reajustări ca urmare a introducerii în seria de date a unei valori noi, cea aferentă trimestrului II 2014, a precizat, pentru Agerpres, Adriana Ciuchea, directorul general al Direcției generale de conturi naționale și sinteze macroeconomice din cadrul INS.

De câte ori INS publică date privind evoluția PIB, sunt ajustate și datele anterioare aferente creșterii economice din trimestrele precedente, până la anul 2000, cu ajutorul unui pachet de programe DEMETRA, utilizat de Eurostat și de celelalte state din Uniunea Europeană. Ajustarea este, în general, cu atât mai puternică cu cât trimestrul este mai apropiat de trimestrul de referință (în cazul datelor de joi — trimestrul II 2014).

INS comunică date semnal și mai multe variante provizorii pentru evoluția PIB, iar la fiecare versiune de PIB trimestrial survin reajustări.

Spre exemplu, inițial a fost comunicat un avans al PIB de 0,1% în trimestrul I 2014 comparativ cu trimestru IV 2013, revizuit apoi la 0,2%, iar joi revizuit la o scădere de 0,2%.

Și evoluția PIB pe trimestrele anterioare a fost reajustată joi. Astfel, creșterea economică din trimestrul IV 2013, comparativ cu trimestrul anterior, a fost revizuită de la 1,4% la 1,2%, cea din trimestrul III 2014 — de la 1,6% la 1,5%, iar creșterea economică din trimestrul II 2013 — de la 0,7% la 1,3%, a precizat reprezentanta INS.

Nici PIB-ul trimestrial pentru anul 2012, spre exemplu, nu a scăpat de reajustări — scăderea economică din trimestrul I 2012 a fost revizuită de la 0,4% la 0,5%, iar avansul PIB din trimestrul II 2012 a fost revizuit de la 1,4% la 1,8%.

'Pe lângă estimările brute ale Produsului intern brut trimestrial, se calculează și estimări ajustate sezonier prin metoda regresivă, metodă recomandată de regulamentele europene. Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenția evoluția economică reală din perioade consecutive. Pentru ajustarea seriilor principalelor agregate pe baza cărora se estimează PIB prin metoda de producție și prin metoda cheltuielilor, se utilizează pachetul de programe DEMETRA (metoda TRAMO/SEATS). Acesta realizează estimarea efectului sezonier (evenimente care se întâmplă în același moment, cu aceeași magnitudine și direcție în fiecare an, cum ar fi: anotimpuri, vacanțe, etc., a numărului de zile lucrătoare diferit de la o lună la alta și efectului calendarului, cum ar fi Paștele ortodox, an bisect și alte sărbători naționale) precum și identificarea și corectarea valorilor extreme (schimbări de nivel ocazionale, tranzitorii sau permanente) și interpolarea valorilor lipsă. Conturile naționale trimestriale din România prezintă, în general, o puternică sezonalitate, zilele lucrătoare și calendarul neavând efect semnificativ', a explicat directorul INS.

Liviu Voinea: Suntem in graficul cresterii economice de 2,8% in 2014

România a înregistrat o încetinire a ritmului de creștere economică, dar este în grafic pentru un avans al economiei de 2,8% în 2014, ținta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea (foto).

'Ținta pentru tot anul este o creștere economică de 2,8%. Noi avem o creștere de 2,4% pe brut și de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar ușor mai mare decât cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a încheiat cu o creștere economică de 3,5%. Suntem în grafic pentru o creștere de 2,8% în 2014, pe care este construit bugetul', a afirmat Liviu Voinea.

Ministrul delegat pentru buget a menționat că structura creșterii economice s-a modificat, pentru că agricultura are acum o contribuție negativă, în timp ce anul trecut a avut o contribuție pozitivă la creșterea PIB.

'În schimb, consumul are acum o contribuție pozitivă, după ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, producția industrială și exporturile au contribuții pozitive. Importantă nu este atât evoluția de la un trimestru la altul, pentru că aceasta este influențată de factori sezonieri, conjuncturali, cât cifra anualizată de creștere economică. Avem 2,4% creștere economică, o cifră foarte bună și peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o încetinire a ritmului de creștere economică față de, să spunem, trimestrul I, dar nu o scădere, o încetinire a ritmului de creștere', a spus Liviu Voinea.

Oficialul MFP a apreciat că este foarte posibilă o accelerare a ritmului de creștere economică în a doua jumătate a anului 2014, datorită spațiului fiscal pe care autoritățile îl au la dispoziție.

'Deficitul bugetar la șase luni a fost 0,5% din PIB, iar datele preliminare la șapte luni sugerează un deficit bugetar de 0,27-0,3% din PIB. Până la 2,2% din PIB (ținta de deficit bugetar pentru anul 2014 — n.r.) este un spațiu fiscal considerabil, care va permite creșterea investițiilor publice. De asemenea, în zona sectorului privat, la 1 iulie au intrat în vigoare neimpozitarea profitului reinvestit, care ar trebui să stimuleze investițiile private, și o nouă creștere a salariului minim, care ar trebui să stimuleze consumul privat', a precizat Liviu Voinea.

Produsul intern brut în trimestrul II din 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul anterior (date ajustate sezonier) însă față de trimestrul similar din anul trecut economia românească a consemnat o creștere de 1,4% (serie ajustată sezonier), potrivit estimărilor 'semnal' publicate, joi, de Institutul Național de Statistică.

Pe serie brută, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 1,2% în T2 2014 față de T2 2013.

'În semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria brută și cu 2,6% pe seria ajustată sezonier', se mai arată în comunicatul citat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii