BANCI | Ultima Ora

Dupa ce "s-a ars" in Cipru, Banca Transilvania merge dupa romanii din Italia, la Roma

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-16 10:10

Dupa ce s-a ars cu criza bancara din Cipru, unde avea doua unitati, la Nicosia si Limassol, Banca Transilvania anunta inchiderea activitatii din aceasta tara incepand cu 1 decembrie, "conform strategiei sale de eficientizare a operaţiunilor, dar şi ca rezultat al contextului economic cipriot, nefavorabil pe termen mediu."

In schimb, banca din Cluj va deschide o sucursală în Roma, în luna noiembrie a.c., formalităţile necesare fiind în curs de finalizare.

Potrivit bancii, "decizia extinderii Băncii Transilvania în Italia are la bază numărul mare de români din Roma: aproximativ 200.000, respectiv circa 10.000 de companii ale reprezentanţilor comunităţii româneşti din zonă.

Clienţii BT Italia - persoane fizice şi companii - vor avea la dispoziţie întreaga ofertă a băncii: depozite, credite, BT24 Internet Banking şi Mobile Banking, carduri, serviciul SMS Alert, posibilitatea achitării facturilor pentru furnizorii din România, transferuri de bani Western Union etc. Pe lângă cele menţionate, viitorii clienţi vor beneficia inclusiv de pachete de produse dedicate. Programul va fi de luni până sâmbătă, astfel: luni-vineri, în intervalul 8 – 16.30, iar sâmbăta, de la 8.30 la 11.30."

Problemele din Cipru

Banca Transilvania si-a deschis cele doua unitati din Cipru in 2009, dupa ce banca a primit o infuzie de capital de 58 de milioane de euro de la Bank of Cyprus, necesara dupa problemele de lichiditati prin care a trecut la finalul lui 2008, dupa izbucnirea crizei din Romania.

Intrarea bancii din Cluj intr-o relatie cu cipriotii se pare ca nu a fost intamplatoare, dupa cum au relevat informatiile publicate in acest an in presa din Cipru, potrivit carora omul de afaceri Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, obtinuse de la Bank of Cyprus credite pentru firmele sale.

Mai mult, Ciorcila este judecat in prezent in Romania pentru faptul ca ar fi profitat de informatiile privilegiate privind tranzactia cu Bank of Cyprus, pentru a realiza tranzactii avantajoase cu actiunile propriei banci.

Sefii Bancii Transilvania si Bank of Cyprus, judecati pentru tranzacti suspecte cu actiuni

In presa cipriota au aparut informatii incendiare extrase dintr-un raport al firmei de consultanta Alvarez and Marshal (A&M) realizat pentru banca centrala a Ciprului, in care se afirma ca operatiunea cu numele de cod “Beatrice” prin care Bank of Cyprus a cumparat, cu 58 milioane euro, 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, in 2009, este suspecta de a fi fost ilegala, astfel ca ar trebui anchetata de autoritati.

In acest caz, seful Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, precum si cel al Bank of Cyprus si conducerea BT Securities, sunt judecati pentru manipularea bursei, cazul fiind in ultima faza, de recurs, la Inalta Curte de Casatie, dupa ce Curtea de Apel i-a achitat pe bancheri.

Ancheta redeschisa in cazul Banca Transilvania - Bank of Cyprus

Presa din Cipru a mai relatat, la sfarsitul lunii trecute, ca procurorii DIICOT si politia din Cipru au redeschis ancheta tranzactiei "diabolice" prin care Bank of Cyprus a cumparat actiuni la Banca Transilvania.

Astfel, autorităţile române au cerut asistenţa autorităţilor cipriote în acest caz, după apariţia unor noi dovezi. Solicitarea a fost aprobată, iar o delegaţie română urma sa ajunga în Cipru pentru strangerea de noi informatii, preciza presa din aceasta tara.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii