BANCI | Opinie

Dinu Marin, membru in conducerea BNR: Romania este dependenta de mecanismele pietei globalizate, in care fluxurile castigului merg la cei dezvoltati

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-08 19:21

Romania este dependenta geopolitic si geostrategic de modelul pietei globalizate in care fluxurile castigului merg la cei dezvoltati, apreciaza Dinu Marin, membru in Consiliul de Administratie al BNR si profesor la Academia de Studii Economie (ASE) Bucuresti, intr-o prezentare sustinuta recent la Constanta cu titlul: "Cand se termina adversitatea? (Despre schimbarea de ciclu)".

"Tranzitia postcomunistă nu a destrămat încă în mod real plasa dependențelor de natură geopolitică si geostrategică postbelică în care este prinsă tara. Persistenta deficitului privind potentialul de dezvoltare arată că s-a schimbat doar forma dependentei, nu si sensul (de la decizia politică care instituise conformarea sistemică violentă cu modelul imperial de tip oriental, la cea economică care generează dependenta de mecanismele pietei globalizate, în care fluxurile câstigului merg la cei dezvoltati)", arata Dinu Marin in prezentare.

România prin tranzitie nu si-a refăcut capacitatea de a sustine maturizarea modernizării, rămânând o economie de locatie a potentialului de modernizare a altor tări, adauga el.

"Urgenta ultimativă este capitalizarea în sectoare cu rol de propagare a impulsului dezvoltării participative, recuplarea în sens național a intereselor sectorului financiar cu cel industrial", spune profesorul de la ASE.

"Absenta consensului national în privinta tintelor pe termen lung ale dezvoltării si haosul comunicational pe tactici de etapă (pălăvrăgeala auto-stimulată) atestă persistenta istorică a tiparului cauzal al dependentei externe (verdictul de tară neguvernabilă)", considera Dinu Marin.

"Lumea globală, asemenea tuturor formelor de gestiune a treburilor planetei practicate de-a lungul timpului, reprezintă o sansă doar în conditiile existentei unui consens national privind internalizarea si materializarea valorilor modernitătii; Decisivă pentru iesirea din cercul dependentelor si pregătirea intrării în a doua modernitate este actiunea unei elite traditional implicată în performanta tării", adauga profesorul.

Actuala criza este "o criză a sistemului societal postmodernist, marcat de principiile capitalismului corporatist, care au ajuns să distorsioneze sensurile economice ale functiei emancipării, promisă initial de superciclu", mai spune Dinu Marin.

"Pentru România, faza nomadismului are consecinte identitare complicate, criza demografică fiind acutizată de migratia economică, populatia scăzând cu circa trei milioane de locuitori, tendinta accentuându-se", adauga Dinu Marin. (Vezi aici prezentarea sa)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii