BANCI | Opinie

De ce oare analistii si ziaristii nu vad ceea ce le sare in ochi?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2011-11-05 19:07

BNR i-a surprins pe cei mai multi analisti bancari, dar nu pe toti, prin scaderea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct, la 6%. Si asta in ciuda faptului ca viceguvernatorul Popa a sugerat respectiva miscare, in urma cu o saptamana, explicand fatul ca reducerea inflatiei este prea mare pentru a nu cantari mai mult decat riscurile crizei datoriilor suverane din Europa.

De altfel, si BCE i-a surprins pe majoritatea analistilor europeni, dar la fel nu pe toti, reducand si ea dobanda tot cu un sfert de punct, la 1,25%. Aici au existat insa motive de indoiala, pentru ca inflatia din zona euro este mai mare cu un punct decat tinta BCE, de 2%. Insa pericolul tot mai mare ca zona euro sa reintre in recesiune a contat mai mult.

Si la noi exista riscul ca economia sa scada mai mult decat ne asteptam, ca efect al crizei euro, iar o diminuare a dobanzii este mai mult decat necesara, in conditiile in care aceasta a ramas la cel mai ridicat nivel dintre tarile din zona, in ciuda faptului ca inflatia a ajuns la nivelul european, la 3,5%. In aceste conditii, dupa cum spune si Lucian Croitoru, dobanda real pozitiva este destul de mare pentru a da siguranta.

E surprinzatoare, in aceste conditii, surprinderea analistilor fata de decizia BNR.

Si mai surprinzatoare mi se pare insa opinia directorului editorial al Ziarului Financiar, publicatia-emblema din domeniu. Cristian Hostiuc spune, foarte taios, ca BNR si Mugur Isarescu nu ar avea suficienta credibilitate pentru a influenta dobanzile la credite practicate de banci. El il aduce drept argument pe Dan Sucu, patronul Mobexpert, care ar fi spus ca „BNR nu are spirit antreprenorial.”

Nu stiu ce vrea sa spuna el, de fapt, pentru ca realitatea il contrazice. Dobanzile la creditele in lei au scazut in ultimii doi ani, odata cu reducerea dobanzii BNR, asadar mecanismul de transmitere a dobanzii de politica monetara functioneaza, fara indoiala, daca ne uitam dupa intervalele de timp necesare pentru producerea efectelor.

Dobanzile la credite vor scadea si de data aceasta, mai ales ca exista deja asteptari din partea analistilor, bancherilor si chiar si declaratii din partea reprezentantilor BNR, ca tendinda de scadere a dobanzii de politica monetara va continua, odata cu consolidarea tendintei de inflatie mica in Romania. Si in conditiile in care FMI, UE si bancile internationale de investitii au cazut de acord ca tarile din zona trebuie sa-si dezvolte o piata mai adanca si pe termen lung de resurse in monedele locale, pentru a compensa fluxurile de credite in euro.

Cred ca de fapt asta nu inteleg Hostiuc, analistii si publicul in general. Inca nu este perceputa bine ideea ca am intrat in era inflatiei mici in Romania, ca in sfarstit BNR si-a atins obiectivul principal de stabilitate a preturilor.

Poate ca inca e prea devreme, poate ca nu e bine sa spui hop pana n-ai sarit groapa, insa tendinta e prea evidenta ca sa se mai intample ceva. Inflatia va ramane jos, datorita crizei si recesiunii, si odata cu ea vor scadea si dobanzile in lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii