BANCI | Interviu

Cristian Popa: BNR este in pozitia de creditor net in sistemul bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-04 08:10

În acest moment, BNR este în poziţia de creditor net, iar suma medie injectată în octombrie în piaţa interbancară de BNR, atât prin facilitatea de credit, cât şi prin operaţiuni de tip swap, a fost de 3,5 miliarde lei, a declarat, luni, viceguvernatorul băncii centrale Cristian Popa.

"În acest moment, am redevenit creditor net, dar există în această problemă şi o anumită relativitate de ordin tehnic", a spus viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

"Am injectat lichiditate în piaţă pe parcursul lunii octombrie, în condiţiile în care apelul băncilor comerciale către banca centrală s-a făcut prin facilitatea de credit (credit Lombard) şi prin operaţiuni de tip swap, iar suma medie pentru octombrie a fost de 3,5 miliarde lei. Pe de altă parte, au fost zile în care am introdus în piaţă şi sume mai mari", a explicat Popa.

El a reafirmat că banii daţi băncilor din România de acţionarii străini nu pot fi retraşi în condiţiile în care contractele nu prevăd clauze de rambursare anticipată, nici în cazul liniilor de credit şi nici pentru depozitele pe termen mediu şi lung. În plus, el a repetat că peste 50% din liniile de credit acordate băncilor comerciale şi peste 85% din depozitele la termen, acordate de băncile străine băncilor româneşti au scadenţe mai mari de doi ani.

În ultimele două-trei săptămâni, dobânzile la depozitele interbancare au crescut foarte mult, la 40-50% pe an, cu mult peste dobânda de politică monetară a BNR, de 10,25% pe an, şi peste cea percepută de banca centrală la creditul lombard, de 14,25% pe an, prin care băncile se pot finanţa garantând cu titluri de stat.

Unii analişti susţin că dobânzile ridicate din piaţa interbancare ar arăta o lipsă de lichiditate în piaţa interbancară, dar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a criticat dur aceste păreri, spunând că, deşi sunt bani suficienţi, aceştia sunt răspândiţi inegal între băncile locale, care, în contextul incert, au reţineri în a se mai împrumuta între ele.

Referitor la nevoia băncilor de a avea în portofoliu un procent adecvat de titluri de stat, Popa a spus că BNR nu poate da indicaţii băncilor comerciale referitoare la felul în care să-şi folosească lichiditatea pe care o au la dispoziţie, mai ales că băncile vor avea la dispoziţie mai multă lichiditate, în condiţiile în care BNR a decis să micşoreze rezervele minime obligatorii de la 20% la 18% începând cu perioada 24 noiembrie-23 decembrie.

Decizia de diminiuare a rezervelor la pasivele în lei a vizat, potrivit BNR, îmbunătăţirea gestiunii lichidităţii pe piaţa interbancară, în condiţiile amplificării turbulenţelor de pe piaţa financiară internaţională, pentru asigurarea unei finanţări sustenabile a economiei.

Efectul concret al deciziei de joi ar fi, potrivit analiştilor, eliberarea în piaţă a încă 2 miliarde lei, care ar putea contribui la reducerea tensiunii din piaţa monetară, după ce, în ultimele săptămâni, dobânzile au ajuns, sporadic, şi la 100% pe an.

"Cred că o bună administrare va ţine cont şi de titlurile de stat şi rămân convins că băncile vor şti cum să-şi administreze lichiditatea", a mai spus Popa.

Duminică, ministrul Economiei şi Finanţelor a sugerat că, împreună cu BNR, ar putea crea mecanisme prin care băncile comerciale să poată transfera în titluri de stat o parte din banii pe care îi au în rezerve minime obligatorii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creÈ™terea unor taxe È™i la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitaÈ›ii podcastului găzduit de Centrul de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii