BANCI | Opinie

Consumul nu creeaza locuri de munca, peste 20 de ani pensia va fi cu 40% mai mica, actiunile bursiere sunt supraevaluate (avertismente de la economistul BCR, Radu Craciun)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-05 12:09

Radu Craciun, economistul-sef al BCR, lanseaza trei teme de reflectie privind tendinta economiei si a pietei financiare:

1. consumul stimulat de relaxarea fiscala initiata de guvern prin scaderea TVA nu ajuta economia si nu creeaza locuri de munca;

2. peste 20 de ani pensia va fi cu 40% mai mica, din cauza cresterii numarului de pensionari;

3. actiunile si obligatiunile sunt supraevaluate din cauza banilor in abundenta tipariti de bancile centrale din toata lumea.

Romania este supusa unei presiuni de crestere economica mai ridicata cu 3-4% pe an fata de Europa dezvoltata, pentru a recupera decalajul de dezvoltare fata de occident si a putea adera la zona euro in 2019 sau chiar mai tarziu, insa nu trebuie sa facem greaseala de a creste cu orice pret. Avem nevoie in primul rand de o crestere economica sanatoasa, nu prin consum, asa cum se intampla in prezent, ci prin investitii in infrastructura si afaceri si crearea de noi locuri de munca, avertizeaza Craciun.

De ce? Pentru ca doar prin consum riscam sa ajungem la o economie supraincalzita, care in urmatorii ani ar putea scadea din nou, asa cum s-a intamplat inainte de criza din 2008.

“Deja avem pete regionale de supraincalzire economica, cu deficit de personal calificat si somaj 0, din cauza mobilitatii scazute a populatiei, a lipsei infrastructurii, care impiedica dezvoltarea firmelor in zone unde exista forta de munca. De aceea, stimularea consumului nu face decat sa incalzeasca si mai mult zonele supraincalzite, mai dezvoltate”, spune economistul BCR.

In aceste conditii, companiile nu sunt stimulate sa investeasca, desi ar dispune de banii necesari: “De ce sa investesc daca nu gasesc oameni si nu exista infrastuctura?”.

Investitiile unei companii nu sunt determinate doar de disponibilitatea finantarii si a resurselor financiare, e nevoie de incredere in viitor, de optimism in perspectivele de dezvoltare a tarii, de modul in care e condusa tara, de macrostabilizare, de stabilitate legislativa.

“Cu consumul nu creezi locuri de munca”, spune Craciun.

Impozitele din Romania sunt foarte mici, considera el - taxa unica (16%) si TVA (20%) de anul viitor -, deci nu sunt o piedica pentru afaceri, ci un mediu foarte bun pentru un business. “Dar nu este asa, pentru ca de fapt investitorii se intreaba cat va dura minunea, cand se va face pasul inapoi. De aceea, ei nu-si pot face un plan pe teren lung, pentru ca nu cred ca aceste masuri de relaxare fiscala au sustenabilitate pe termen lung”, considera Craciun.

Nu exista servicii de planificare financiara

O a doua problema este cea a cresterii varstei populatiei. Romania va avea 2,5 pensionari la un angajat peste 20 de ani, spune Craciun, de aceea pensia va fi cu 30-40% mai mica.

Motiv pentru care ar trebui sa ne gandim sa economisim mai mult pentru a ne asigura batranetea. Din pacate insa, in Romania nu exista servicii de planificare financiara personala, spune Craciun.

In aceste conditii, va avea loc o schimbare a comportamentului consumatorului, odata cu inaintarea varstei: pensionarii nu vor mai avea nevoie de credite, mai degraba de economii, fapt ce-si va pune amprenta serios asupra economiei, iar bancile isi vor schimba modelul de afaceri.

Comportamentul de turma

Un al treilea avertisment al lui Craciun se refera la cresterea puternica a valorii activelor financiare, mai exact a pretului actiunilor de pe bursele mondiale pe parcursul ultimilor ani.

Activele financiare (actiunile, obligatiunile) sunt supraevaluate in prezent, in conditiile injectarii de lichiditati de catre bancile centrale, pentru concracararea crizei si in contextul scaderii la 0 a dobanzilor de referinta si a celor la depozitele bancare, astfel ca multi investitori s-au orientat catre actiuni.

Cresterea puternica a actiunilor pe burse este determinat si de clasicul comportament de turma al investitorilor.

“Nu pot sa stau deoparte cand toti fac profit in jurul meu, merg cu turma, desi simt ca e vorba de bula, sperand doar sa vad prapastia primul, dar nu toti pot vedea prapastia in acelasi timp”, spune Craciun.

Deocamdata, adauga el, avem o dependenta de drogul lichiditatii, se vede din reactia pietei. Cand exista temerea ca FED-ul va creste dobanda, ca BCE nu va extine programul Quantitative Easing, ca banca Chinei nu intervine, toti incep sa vanda.

“Suntem intr-un cerc vicios si nu stiu cum iesim, dar e firesc sa vina o noua recesiune, chiar daca chinezii nu o recunosc”, adauga Craciun. De aceea, el considera ca nu ar trebui sa ne decuplam centurile de siguranta. Dimpotria, sa ni le strangem.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii