ECONOMIE | Analize economice

Comertul cu amanuntul, in crestere cu 1,7% dupa primele trei trimestre

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-11-09 15:33

Potrivit datelor publicate de INS, comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 1,7% pe primele trei trimestre din acest an.

Avansul a fost chiar mai însemnat, de aproape șase procente în cazul magazinelor cu vânzare preponderentă de produse alimentare, băuturi și tutun și spre patru procente la cele care au comercializat produse nealimentare. Rezultatul de ansamblu a fost tras în jos doar de scăderea consumului de carburanți pentru autovehicule (-8,4%), urmare a restricțiilor de deplasare, directe sau indirecte (telemuncă, școală on-line etc.).

Punctul de minim din sectorul comercial a fost atins în luna mai, când valoarea cumulată pe primele cinci luni ale anului a ajuns la zero. După aceea s-a înregistrat o revenire treptată în domeniul pozitiv iar tendința a continuat și în al treilea trimestru, pe fondul creșterilor de venituri, localizate în special la salarii bugetare și pensii. Pe luna septembrie s-a consemnat un mic avans în raport cu luna precedentă (+0,4%), susținut exclusiv de segmentul produselor nealimentare (+5,3%). 

Prin contrast, cifra de afaceri pe segmentul produselor alimentare a consemnat o scădere sezonieră (-3% față de luna precedentă) dar a rămas mai mare cu 2,8% față de septembrie 2019. Carburanții au înregistrat valori negative dar ceva mai ponderate în raport cu lunile precedente față de evoluția cumulată de la începutul anului.

Per total, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (utilizată pentru comparabilitate și transmisă la Eurostat), a avansat cu 1,4% în primele trei trimestre din 2020. 

Rezultatul economic a fost susținut după intrarea în pandemie de vânzările de produse alimentare, după care rolul de „locomotivă” a consumului a fost preluat recent de creșterea comerțului cu produse nealimentare. Acesta a urcat la finele T3 2020 până la +11,6% față de aceeași lună a anului anterior.

De reținut, refacerea incipientă a vânzărilor de carburant, puternic afectate inițial la nivel fizic, de limitarea deplasărilor, a fost atenuată valoric de diminuarea prețurilor (-0,69% în septembrie 2020 comparativ cu luna precedentă și -9,02% față de începutul anului).

În structura de formare a PIB, comerțul a trecut în fața industriei, ceea ce a contribuit la adâncirea deficitului comercial în relațiile externe până la peste 13 miliarde euro.

Menținerea nivelului cifrei de afaceri din comerț relativ ridicat (volumul fizic ușor mai mic decât în aceeași perioadă din 2019 a fost acoperit de creșterea prețurilor, +2,45% indicele de inflație) a permis atenuarea contracției economice. Totuși, ar fi fost mai bine dacă producția industrială (-13,7% pe seria brută la opt luni) ar fi fost mai aproape de revenirea din comerț.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 10,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+10,7%), conform datelor publicate de detalii

România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB

România s-a situat la mijlocul anului curent pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 51,1%, țara noastră se poziționează ceva mai bine decât Polonia detalii

România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus

România a păstrat în luna septembrie 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor (4,8% detalii

Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an

Exporturile României au fost în august 2024 de 6,55 miliarde euro (-7,5% față de aceeași lună a anului anterior și cea mai mică valoare din ultimele 12 luni), în timp ce importurile s-au situat la valoarea de 9,43 miliarde euro (-3%), potrivit datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii