BANCI | Interviu

Carpatica anunta ca a facut progrese semnificative in identificarea unor investitori strategici iar noile planuri de dezvoltare ale bancii vor fi facute publice in trimestrul 4 din acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-08 08:49

Banca Comerciala Carpatica a anuntat astazi, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare la Bursa de Valori Bucuresti, ca a facut "progrese semnificative in identificarea unor investitori strategici." Johan Gabriëls, seful Carpatica, estimeaza ca planurile de dezvoltare ale bancii vor fi finalizate si facute publice in trimestrul 4 al anului curent.

Presa a relatat recent ca mai multe banci si fonduri de investitii straine sunt interesate sa investeasca in banca din Sibiu, care si-a anuntat inca din toamna anului trecut intentia de a gasi un partener strategic.

Carpatica a anuntat intr-un comunicat ca "in prima jumatate a anului a înregistrat un profit inainte de impozitare de 1,8 Mil. RON, reprezentand o reducere de 8,8 Mil. RON, fata de 10,6 Mil. RON inregistrat in semestrul 1 al anului 2013.

Rezultatele din ambele perioade au fost afectate semnificativ de elemente singulare care au generat o serie de ajustari. In prima jumatate a anului 2014, urmare a vanzarii unei parti din portofoliul de active
financiare, banca a inregistrat un venit de 33,4 Mil. RON, in comparatie cu 52,5 Mil. RON, inregistrat in aceeasi perioada a anului 2013, in conditiile in care volumul activelor vandute in 2013 a fost dublu fata de cel din 2014.

In urma re-evaluarii activelor reposedate ale bancii in prima jumatate a anului 2014, a fost constituit un provizion de 7,2 Mil. RON.

De asemenea, rezultatul net al bancii, in valoare de (0,35) Mil. RON pentru semestrul incheiat la 30 iunie 2014, in scadere cu 16.45 Mil. RON fata de profitul net de la 30 iunie 2013 de 16,1 M RON, a fost influentat negativ cu 7,6 Mil. lei de ajustarile legate de impozitul amanat.

Concluzionand, banca a inregistrat o performanta financiara stabila in primul semestru al anului 2014, in contextul ajustarilor explicate. De asemenea, banca a facut progrese semnificative in indentificarea unor investitori strategici."

"Incepand cu al doilea trimestru al anului 2014, in urma mandatului acordat de actionariatul bancii, prioritatea noastra este identificarea unui investitor strategic adecvat alaturi de care sa maximizam potentialul de crestere si sa ne asiguram ca vom crea valoare durabila atat pentru clienti, cat si pentru actionarii nostri", a declarat Johan Gabriëls - CEO, citat in comunicatul bancii.

O abordare proactiva in contextul testelor de stres din viitorul apropiat, cu impact pe termen scurt asupra profitului

Carpatica mai mentioneaza, in comunicat, urmatoarele: "Avand in vedere exercitiul de indentificare a unor parteneriate stategice si recomandarile BNR de a accelera eliminarea creditelor neperformante din sistemul bancar, Banca Comerciala Carpatica a solicitat KPMG auditarea rezultatelor Bancii inregistrate pana in luna mai.

Ajustarile identificate ca urmare a actiunilor descrise mai sus cu privire la evaluarea garantiilor bancii si a activelor reposedate sunt in valoare de 30 Mil. RON, dintre care 12 Mil. RON au fost deja inregistrate la jumatatea anului.

Valoarea provizioanelor suplimentare de 18 Mil. va fi inregistrata in cursul trimestrului 3 al anului 2014. Ca urmare a inregistrarii ajustarilor de mai sus, rata de acoperire cu provizioane si de acoperire cu garantii a creditelor neperformante va fi de peste 125%.

Cu toate acestea, alte ajustari pot aparea ca efect al incertitudinilor din mediul economic actual si ca urmare a actiunilor intreprinse de Banca Nationala a Romaniei ce au ca scop curatarea de credite neperformante a bilanturilor bancilor. 

Continuam transformarea bancii concentrandu-ne asupra activitatilor bancare de baza. Comparativ cu finalul anului 2013, activele financiare au fost reduse cu 31% ca urmare a valorificarii unei parti a portofoliului de active financiare.

In ciuda faptului ca profitabilitatea bancii este afectata pe termen scurt de cresterea provizioanelor, ne asteptam ca banca sa ramana in continuare profitabila pe parcursul anului 2014, desi la un nivel mai scazut decat in 2013.

Portofoliul de credite este in crestere 

Carpatica mai mentioneaza in comunicat ca "in primele sase luni ale anului curent, Banca Comerciala Carpatica si-a redus veniturile nete cu 7.33% la 86 Mil. lei, ca urmare a reducerii cu 19 Mil. RON a veniturilor din active financiare, in timp ce valoarea neta a portofoliului de credite continua sa creasca (+2%) iar marjele nete de dobanda raman stabile.

Pentru prima jumatate a anului 2014 profitul brut al BCC a scazut cu 13,6 Mil RON fata de aceeasi perioada a anului 2013. Scaderea veniturilor din active financiare a fost partial compensata de o reducere a costurilor cu 9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Portofoliul net de credite performante al BCC a fost 845 Mil. RON la sfarsitul lunii iunie 2014, in crestere cu 4.6 % fata de decembrie 2013 și cu mai mult de 3%, fata de martie 2014.

Drept urmare, am inregistrat o crestere a cotei de piata in ceea ce priveste portofoliul de credite noi, acestea crescand la 221 Mil. RON.

Volumul depozitelor atrase de la clienti a scazut cu 3% in prima jumatate a anului, pana la nivelul de 2.732 Mil. RON. Tendinta de scadere inregistrata incepand cu luna ianuarie 2014 – urmare a evenimentelor in care a fost implicat actionarul majoritar si care au avut un impact reputational – a fost inversata incepand cu luna mai 2014, in urma eforturilor depuse de catre banca.

Activele totale ale bancii au scazut cu 19% fata de decembrie 2013, pana la nivelul de 3.300 Mil. RON, ca urmare a valorificarii unei parti a portofoliului de active financiare.

La finalul lunii iunie 2014, rata de solvabilitated a Carpatica a fost de 13% iar raportul credite/depozite a fost de 59%.

La sfarsitul primului semestru numarul de clienti de internet banking a inregistrat o crestere de 12% fata de perioada similara a anului trecut.

Banca Comerciala Carpatica (BCC) este listată la categoria I a Bursei de Valori București (BVB), cu o capitalizare de 220 mil RON.

Actiunile bancii au recuperat bine dupa scaderile inregistrate incepand cu luna ianuarie 2014, in urma evenimentelor in care a fost implicat actionarul majoritar la inceputul anului.

Rezolvarea aspectelor reputationale

Carpatica mai mentioneaza in comunicat urmatoarele: "Imbunatatirea conduitei profesionale si rezolvarea aspectelor reputationale au continuat sa fie teme centrale pentru banca noastra.

In ultimul an echipa de conducere executiva a actionat cu fermitate prin transformarea culturii si valorilor bancii, implementarea unui sistem eficient de management al performantei, lichidarea investitiilor istorice in SSIF Carpatica Invest si Imobiliar Invest si implementarea unor instrumente de control mai eficiente.

Suntem hotarati sa facem din Banca Comerciala Carpatica o companie cu un nivel ridicat al integritatii si standardelor.

Johan Gabriëls: Estimam ca planurile de dezvoltare vor fi finalizate si facute publice in trimestrul 4 al anului curent

Johan Gabriëls, presedintele Bancii Carpatica, a mai declarat:

"Pe masura ce economia romaneasca se stabilizeaza, iar beneficiile deciziilor strategice ale bancii devin vizibile, prioritatea noastra curenta este continuarea cresterii si simplificarea activitatilor bancii. In prima jumatate a anului 2014 am crescut portofoliul de credite oferite clientilor din segmentele cheie, reducand totodata baza de costuri.

Prin plasarea clientilor in centrul a tot ceea ce facem, simplificarea afacerii noastre si investirea in procese imbunatatite si tehnologii noi, vom reusi sa crestem nivelul calitatii serviciilor oferite clientilor nostri.

A fost o jumatate de an plina de provocari pentru banca noastra. Identificarea unor investitori strategici avanseaza conform planurilor. Avand astfel aspectele
reputationale sub control, vom continua implementarea strategiei in 2015 si in anii urmatori, fructificand avantajele noastre.

Estimam ca planurile de dezvoltare vor fi finalizate si facute publice in trimestrul 4 al anului curent.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii