BANCI | Opinie

BNR se asteapta ca economia Romaniei sa creasca cu peste 5% in fiecare din urmatorii sapte ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-15 21:35

Banca Natională a României (BNR) a calculat că România si-ar putea mentine ritmul de crestere economică cu peste 5% pe an în următorii sapte ani, a spus, joi, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, cu ocazia unui seminar despre accesarea fondurilor europene.

"Nu văd pentru următorii sapte ani, până în momentul adoptării euro, lipsa vreunui ingredient care să facă imposibilă în România asigurarea unei cresteri economice potentiale cu 5-6% într-o manieră durabilă sau sutenabilă, cum spunem noi la banca natională. Dar văd pericolele populismului, ale unor greseli de politică economică majoră", a spus Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a explicat că "o greseală de politică economică majoră, de exemplu în domeniul politicii fiscale, te aruncă în urmă cu doi-trei ani". Isărescu a adăugat că, într-o discutie pe care a purtat-o cu presedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, acesta spunea: "Atentie la greseli care se pot corecta numai în doi-trei ani. Greseli ca cele făcute de Ungaria în 2001-2003 si care îi tin pe loc de câtiva ani buni".

"Cred că în acest an cresterea economică se va situa în jur de 6%, institutul de prognoză vorbeste de 6,5%, deci nici vorbă de recesiune. Prima oară am rămas mut, apoi nu am stiut cum să reactionez când am auzit la toate posturile cum lideri de opinie spuneau că intră economia României în recesiune. Nu văd nici un fel de recesiune. În definitia pe care o stim noi, ca economisti, de slăbire până la crestere negativă în două trimestre a cresterii economice", a mai spus Isărescu.

În 2007, România a înregistrat o crestere reală a produsului intern brut (PIB) cu 6% până la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro).

Guvernatorul a explicat că nu trebuie, totusi, să apăsăm prea tare pe pedala de crestere economică, în detrimentul echilibrului macroeconomic si a adăugat că banca centrală face tot posibilul să tempereze inflatia.

"Inflatia o să o readucem spre tintă în partea a doua a anului. Mai important decât atingerea tintei este revenirea tendintei cresterii preturilor pe pantă descendentă. Şi conditiile monetare treptat se vor îmbunutăti", a spus Isărescu si a adăugat că "avem semnale pozitive si pentru deficitul de cont curent, care reprezintă o altă mare problemă a României deoarece corectia unui deficit extern înseamnă costuri si pe partea de crestere economică si pe partea de inflatie".

Drept urmare, Isărescu a concluzionat că România are nevoie de "un mix echilibrat, care nici să slăbească prea mult cresterea economică, nici să actioneze prea mult în sensul deprecierii monedei natioanle, nici să alimenteze prea mult inflatia, dare care să reducă dezechilibrul extern".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii