BNR se asteapta ca economia Romaniei sa creasca cu peste 5% in fiecare din urmatorii sapte ani |
Autor: Bancherul.ro 2008-03-15 21:35 |
|
Banca Natională a României (BNR) a calculat că România si-ar putea mentine ritmul de crestere economică cu peste 5% pe an în următorii sapte ani, a spus, joi, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, cu ocazia unui seminar despre accesarea fondurilor europene.
"Nu văd pentru următorii sapte ani, până în momentul adoptării euro, lipsa vreunui ingredient care să facă imposibilă în România asigurarea unei cresteri economice potentiale cu 5-6% într-o manieră durabilă sau sutenabilă, cum spunem noi la banca natională. Dar văd pericolele populismului, ale unor greseli de politică economică majoră", a spus Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
El a explicat că "o greseală de politică economică majoră, de exemplu în domeniul politicii fiscale, te aruncă în urmă cu doi-trei ani". Isărescu a adăugat că, într-o discutie pe care a purtat-o cu presedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, acesta spunea: "Atentie la greseli care se pot corecta numai în doi-trei ani. Greseli ca cele făcute de Ungaria în 2001-2003 si care îi tin pe loc de câtiva ani buni".
"Cred că în acest an cresterea economică se va situa în jur de 6%, institutul de prognoză vorbeste de 6,5%, deci nici vorbă de recesiune. Prima oară am rămas mut, apoi nu am stiut cum să reactionez când am auzit la toate posturile cum lideri de opinie spuneau că intră economia României în recesiune. Nu văd nici un fel de recesiune. În definitia pe care o stim noi, ca economisti, de slăbire până la crestere negativă în două trimestre a cresterii economice", a mai spus Isărescu.
În 2007, România a înregistrat o crestere reală a produsului intern brut (PIB) cu 6% până la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro).
Guvernatorul a explicat că nu trebuie, totusi, să apăsăm prea tare pe pedala de crestere economică, în detrimentul echilibrului macroeconomic si a adăugat că banca centrală face tot posibilul să tempereze inflatia.
"Inflatia o să o readucem spre tintă în partea a doua a anului. Mai important decât atingerea tintei este revenirea tendintei cresterii preturilor pe pantă descendentă. Și conditiile monetare treptat se vor îmbunutăti", a spus Isărescu si a adăugat că "avem semnale pozitive si pentru deficitul de cont curent, care reprezintă o altă mare problemă a României deoarece corectia unui deficit extern înseamnă costuri si pe partea de crestere economică si pe partea de inflatie".
Drept urmare, Isărescu a concluzionat că România are nevoie de "un mix echilibrat, care nici să slăbească prea mult cresterea economică, nici să actioneze prea mult în sensul deprecierii monedei natioanle, nici să alimenteze prea mult inflatia, dare care să reducă dezechilibrul extern".
|
|