BANCI | Taxa bancara

BNR publica un grafic care arata ca dobanda tranzactiilor interbancare a fost mai mare decat ROBOR in februarie, o exceptie insa de la regula

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-05 21:28

Graficul publicat de BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un grafic din care rezulta ca dobanda medie a tranzactiilor efective pe piata interbancara, 70% realizandu-se pe termen de o zi (overnight-ON), a fost in luna februarie mai mare decat indicele ROBOR la 3 luni, stabilit in principal pe baza cotatiilor bancilor, adica a asteptarilor acestora privind evolutia dobanzii.

Conform datelor BNR, in luna ianuarie, dobanda medie a tranzactiilor interbancare a fost 2,24%, cu aproximativ 0,7 puncte sub media ROBOR la 3 luni, de 2,97%.

In luna urmatoare, februarie, dobanda tranzactiilor efective pe piata interbancara a urcat la 3,38%, in timp ce ROBOR la 3 luni a scazut la 3,17%.

Cresterea ROBOR la 3 luni in februarie a avut loc insa in contextul intensificarii scandalului privind introducerea taxei bancare, ceea ce inseamna ca bancile au inclus in dobanda riscurile in crestere, precum introducerea taxei pe activele bancare.

In prezent, dobanzile pietei interbancare au revenit sub nivelul ROBOR.

Astazi, ROBOR la 3 luni a scazut la 3,22%, de la 3,26% cat a fost ieri, in timp ce dobanda tranzactiilor interbancare a coborat ieri la 2,92%, de la 3,13% cat a fost vineri.

De altfel, statisticile BNR pe termen mai lung, din ultimii doi ani, arata ca de fapt luna februarie a fost o exceptie, in toate celelalte luni ROBOR-ul fiind mai ridicat decat dobanda tranzactiilor interbancare in general cu o jumatate de punct, diferenta ajungand chiar la un punct in anumite perioade. (vezi graficul de mai jos)

Nivelul mai ridicat al ROBOR la 3 luni (si la termene mai lungi) decat al dobanzile tranzactiilor interbancare pe termen scurt este insa firesc, intrucat el include nu doar pretul efectiv al banilor, ci si costul timpului (inflatia) si riscurile anticipate de banci (precum pierderile din taxa pe active).

Graficul BNR pare sa fi fost publicat pentru a demonta acuzatiile reprezentantilor Guvernului si ale parlamentarilor, potrivit carora bancile manipuleaza ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele cu dobanzi variabile in lei, inclusiv cele Prima Casa, pentru a castiga mai mult profit din dobanzi ridicate.

Argumentul politicienilor a fost ca ROBOR la 3 luni se formeaza in urma cotatiilor bancilor, nu pe baza tranzactiilor efective.

In consecinta, politicientii au sugerat inlocuirea ROBOR cu dobanda pietei interbancare stabilita doar pe baza tranzactiilor efective.

Solutia: un nou indice, special pentru credite, dupa modelul european

Graficul publicat de BNR sugereaza ca inlocuirea ROBOR la 3 luni cu dobanda medie la tranzactiile interbancare ca indice pentru dobanzile la credite nu pare o solutie viabila, cu toate ca, pe termen mai lung, dupa cum am vazut, ROBOR la 3 luni se mentine peste dobanzile pietei interbancare.

In aceste conditii, o varianta de rezolvare a conflictului BNR-Guvern ar putea fi, dupa cum a sugerat Bancherul.ro in noiembrie 2017, realizarea unui nou indice destinat special creditelor, dupa modelul noului indice implementat la nivelul zonei euro de BCE, denumit ESTER, care ar putea fi mai mic decat dobanda tranzactiilor interbancare.

ESTER este un indice “mai transparent, mai robust si mai reprezentativ, fara riscuri”, conform BCE, calculat dupa o metodologie bazata integral pe tranzactiile interbancare pe termen scurt, nu pe cotatii, cum se intampla in prezent si cu EURIBOR, indicele utilizat in prezent pentru creditele in euro.

Pe baza datelor preliminare, valoarea ESTER este in acest moment -0,45%, comparativ cu -0,37%, cat este dobanda pe termen de o zi in euro, EONIA, si -0,31%, cat este EURIBOR la 3 luni. (vezi aici detalii)

Un nou indice pentru dobanzile la credite, mai mic decat ROBOR, va fi necesar pentru a se ajunge la un compromis cu Guvernul in privinta modificarii taxei bancare, astfel incat inceasta sa nu mai fie legata de ROBOR, dupa cum a solicitat BNR.

Conform variantei in vigoare a OUG 114, taxa se aplica doar daca ROBOR depaseste 2%, scopul declarat al Guvernului fiind scaderea dobanzilor la credite.

Daca taxa nu va mai fi legata de ROBOR, atunci Guvernul ar putea obtine de la BNR si banci promisiunea lansarii unui nou indice pentru credite, cu un nivel mai mic decat ROBOR, dupa modelul european.

Iar daca ne uitam la nivelul dobanzilor tranzactiilor interbancare din ultimii doi ani, un nou indice mai mic decat acestea ar putea atinge un nivel apropiat de 2%, adica exact plafonul impus de Guvern in OUG 114, peste care bancile sunt obligate sa plateasca taxa pe active.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Taxa bancara



Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare

Noul indice pentru creditele in lei cu dobanda variabila care va inlocui ROBOR, dupa modificarea OUG 114/2018, se va aplica doar creditelor noi, nu si celor in curs de derulare, a declarat astazi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. El a precizat ca in cazul creditelor in derulare cu ROBOR, acesta va putea fi inlocuit cu noul indice, mai mic, prin refinantarea creditului la orice banca. "Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. ROBOR va fi înlocuit cu un nou mod de calcul şi anume tranzacţiile interbancare şi sunt convins că cifrele vor arăta altfel", a spus Teodorovici, citat de Agerpres. "Propunerea noastră va fi - dar discuţiile continuă şi zilele acestea, detalii

Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste

Taxa pe activele bancare, de 1,2% pe an, conform prevederilor OUG 114/2018 in vigoare in prezent, care ar urma sa se aplice incepand din primul trimestru al acestui an, ar putea fi redusa, in urma negocierilor purtate in prezent intre BNR si Ministerul Finantelor, la 0,4% in cazul bancilor mari, detalii

Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici

Johann Strobl, seful grupului austriac Raiffeisen International, a declarat astazi ca din cauza taxei pe activele bancare activitatea subsidiarei din Romania a incetinit deja substantial, iar strategia acesteia va fi reevaluata in functie de forma finala a taxei. De exemplu, a explicat detalii

Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, co-presedintele aliantei de la putere, PSD-ALDE, care a preluat negocierile privind modificarea OUG 114/2018, aratandu-se flexibil la sugestiile din partea BNR si mediului bancar, cu care a avut o serie de intalniri, anunta ca s-a ajuns la un detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii