BANCI | Taxa bancara

Banca Transilvania nu va transfera asupra clientilor povara taxei bancare: nu ne vom schimba agresiv strategia privind preturile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-07 22:01

Banca Transilvania (BT), banca romaneasca din Cluj care a devenit anul trecut cea mai mare banca din Romania, intrecand BCR si BRD, spune ca incerca sa gaseasca solutii pentru a nu transfera asupra clientilor povara taxei bancare, adica sa nu creasca dobanzile si comisioanele.

BT a reusit sa devina una dintre cele mai mari banci romanesti printr-o strategie de crestere organica bazata si pe dobanzi mici la credite si comisioane reduse sau 0 pentru utilizarea cardurilor.

Acum, cand BT a devenit cea mai mare din Romania, dupa preluarea Volksbank si Bancpost, ar putea profita, teoretic, de baza mare de clienti, pentru a majora preturile, astfel incat sa compenseze partial o parte din taxa pe active foarte ridicata introdusa de Guvern la inceputul anului, prin OUG 114.

Reprezentantii Guvernului au declarat ca prin introducerea taxei, care se aplica doar daca ROBOR, indicele utilizat pentru ajustarea dobanzilor la creditele in lei cu dobanda variabila, inclusiv cele Prima Casa, depaseste 2% pe an, fata de 3% cat este in prezent, urmaresc, de fapt, scaderea dobanzilor la credite.

Insa conducerea BNR i-a avertizat pe politicieni ca ajustarea ROBOR si a dobanzilor nu se poate face intr-o economie de piata libera, in care pietele financiare functioneaza foarte bine. Iar daca totusi se va face asta, printr-o lege, bancile vor gasi alte modalitati de a majora dobanzile, pentru a nu avea pierderi.

Dupa doua luni in care Guvernul s-a aratat intransigent la apelurile de a renunta la taxa sau de a o modifica, intr-un final a inceput sa cedeze si a acceptat discutii cu BNR si bancile, in urma carora a dat de inteles ca va renunta la legarea taxei de ROBOR, dupa cum i-a solicitat BNR, urmand sa gaseasca un alt indice pentru credite.

Ministrul Finantelor a declarat ca vor fi excluse de la taxare si anumite tipuri de active, tot la cererea BNR, precum creditele Prima Casa, titlurile de stat sau chiar finantarile din fonduri UE pentru firme.

De asemenea, Ministerul Finantelor a trimis o scrisoare agentiei Standard&Poors, care urma sa reduca perspectiva de rating a Romaniei, in care promite ca va diminua si nivelul taxei bancare, in prezent de 1,2%, de cateva ori mai mare decat in alte tari, ceea ce ar produce pierderi sectorului bancar si ar afecta serios economia, de unde si pericolul scaderii ratingului.

BT isi mentine strategia de crestere organica

Vestile mai bune din ultima vreme, dupa socul anuntului taxei inainte de Craciun, dau sperante BT ca-si va putea continua cresterea in Romania, fara sa-si afecteze clientii.

“Lumea a devenit mai rationala, au inceput discutiile iar in ultima perioada au existat anunturi si explicatii rezonabile, am avut discutii cu Ministerul Finantelor, sprijiniti si de presedintele Senatului si chiar de premier, astfel ca asteptam modificarea taxei, care s-ar putea decupla de ROBOR, ar putea avea un nivel mai mic de taxare ca procent si ar putea fi excluse unele clase de active, inclusiv creditele Prima Casa”, a spus Omer Tetik, directorul general al BT, in cadrul conferintei cu analistii in care s-au prezentat rezultatele bancii in 2018.

BT a obtinut un profit net de 1,2 miliarde lei anul trecut, aproape neschimbat fata de anul precedent, in conditiile in care banca a avut cheltuieli mai mari cu integrarea Bancpost si a platit mai multe taxe pentru vanzarile de credite neperformate, dupa modificarea legislatiei.

Noua taxa pe active va afecta profitul BT din acest an, insa seful bancii spune ca aceasta are resurse pentru atenuarea impactului.

Este vorba de cheltuielile de aproximativ 300 milioane de lei pe care BT le-a avut anul trecut cu integrarea Bancpost, precum si alte costuri cu salariile si cu unitatile bancii preluate, care nu se mai regasesc in bilantul BT.

Ceea ce inseamna ca in acest an BT va fi mult mai eficienta decat anul precedent, astfel ca va putea absorbi o parte din pactul taxei pe active. “In functie de forma finala a taxei, vom vedea cat din taxa putem digera si o putem dilua in timp”, a precizat Tetik.

El a mai spus ca banca va mai incerca sa-si diminueze atat costurile de finantare, cat si cheltuielile operationale, pentru nu fi nevoita sa majoreze costul serviciilor oferite clientilor.

“Nu credem ca transferarea efectelor taxei asupra clientilor este o decizie buna, nici pe termen scurt, nici pe termen lung...Nu ne vom schimba agresiv strategia privind preturile”, a adaugat Tetik.

El a mentionat ca in conditiile ultimelor declaratii privind posibila modificare a taxei, BT isi va mentine o strategia de crestere organica dinamica, peste media pietei.

“Ne mentinem strategia de crestere in segmentele pe care consideram ca suntem puternici, si anume cele ale firmelor micro, IMM si populatie, astfel ca vom continua sa crestem peste media pietei la creditele din aceste segmente”, a spus seful BT.

El a mentionat ca nivelul de crestere a creditarii va depinde foarte mult de bugetul pentru acest an, care urmeaza sa fi stabilit in functie de forma finala a taxei pe active, insa banca isi propune sa atinga un ritm de creditare cu cateva procente peste nivelul PIB.

Anul trecut, in conditiile unui cresteri a PIB-ului de 4,1%, BT si-a majorat stocul de credite brute cu 7,3%.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Taxa bancara



Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare

Noul indice pentru creditele in lei cu dobanda variabila care va inlocui ROBOR, dupa modificarea OUG 114/2018, se va aplica doar creditelor noi, nu si celor in curs de derulare, a declarat astazi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. El a precizat ca in cazul creditelor in derulare cu ROBOR, acesta va putea fi inlocuit cu noul indice, mai mic, prin refinantarea creditului la orice banca. "Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. ROBOR va fi înlocuit cu un nou mod de calcul şi anume tranzacţiile interbancare şi sunt convins că cifrele vor arăta altfel", a spus Teodorovici, citat de Agerpres. "Propunerea noastră va fi - dar discuţiile continuă şi zilele acestea, detalii

Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste

Taxa pe activele bancare, de 1,2% pe an, conform prevederilor OUG 114/2018 in vigoare in prezent, care ar urma sa se aplice incepand din primul trimestru al acestui an, ar putea fi redusa, in urma negocierilor purtate in prezent intre BNR si Ministerul Finantelor, la 0,4% in cazul bancilor mari, detalii

Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici

Johann Strobl, seful grupului austriac Raiffeisen International, a declarat astazi ca din cauza taxei pe activele bancare activitatea subsidiarei din Romania a incetinit deja substantial, iar strategia acesteia va fi reevaluata in functie de forma finala a taxei. De exemplu, a explicat detalii

Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, co-presedintele aliantei de la putere, PSD-ALDE, care a preluat negocierile privind modificarea OUG 114/2018, aratandu-se flexibil la sugestiile din partea BNR si mediului bancar, cu care a avut o serie de intalniri, anunta ca s-a ajuns la un detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii