BANCI | Revista presei

BNR: Impactul conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei; doua banci nu-si vor mai putea continua activitatea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-04 11:57

Impactul conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei, a declarat luni Eugen Rădulescu, șeful Direcției de stabilitate financiară din cadrul BNR, citat de Agerpres.

"În cazul în care s-ar realiza această conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui să le suporte băncile din diferența de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune într-o scădere medie de 1,8 puncte a solvabilității sistemului bancar, ceea ce încă pare să fie suportabilă. Atâta doar că avem două bănci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcționării, iar alte patru bănci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudențial recomandat în momentul de față", a precizat Eugen Rădulescu, la o dezbatere organizată, la Parlament, de un grup de lucru al deputaților pe tema proiectului de lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului 50/ 2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Rădulescu a spus că BNR susține soluția negocierilor directe între părți, între bănci și clienți.

"Problema creditelor în franci elvețieni ne-a preocupat de o bună bucată de vreme, iar BNR a fost întotdeauna de acord cu adoptarea unei soluții echilibrate care să rezolve problemele. Numărul creditelor în franci elvețieni în acest moment a scăzut semnificativ: față de peste 70.000 de credite în urmă cu doi ani, la circa 50.000 în prezent. Semnalez în același timp că o soluție pe care am privilegiat-o a fost aceea a negocierilor directe între părți, între bănci și clienți", a adăugat el.

Rădulescu a arătat că au existat, în perioada 16 ianuarie 2015 — 23 septembrie 2016, un număr de 57.792 de solicitări privind fie conversia creditelor, fie restructurarea acestora, iar până în prezent au fost soluționate 33.826 de credite prin negociere între părți.

"Deci numai diferența de sub 24.000 de credite dintre cele pentru care s-a solicitat conversia sau restructurarea este încă în curs de negociere", a adăugat Rădulescu.

Florin Dănescu, reprezentantul Asociației Române a Băncilor, a precizat că susține, în continuare, "implementarea de soluții individualizate, negociate direct între instituțiile de credit și debitori, bazate pe principiile pieței libere și pe sprijinul statului pe grupuri vulnerabile de cetățeni". El a arătat că soluția abordării individuale a dat rezultate, ducând la rezolvarea a 59% din solicitările clienților.

"Această cifră ar fi fost considerabil mai mare dacă nu s-ar fi creat așteptări uneori peste putință la nivelul cetățenilor", a adăugat Dănescu.

Reprezentantul Consiliului Patronatelor din România, Bogdan Preda, a subliniat că se raliază poziției ARB.

"În ultimele zile am auzit discuții privind creditele în franci elvețieni și se pleacă de la premisa falsă cum că băncile au profitat de nivelul scăzut al educației financiare a clienților și le-au dat aceste credite financiare, păcălindu-i. Sunt sute de debitori, angajați ai băncilor, inclusiv economiști șefi ai băncilor, care au luat credite în franci elvețieni. Nu cred că puteau fi lesne păcăliți", a adăugat Preda.

Alin Iacob, reprezentantul Asociației utilizatorilor români de servicii financiare, a precizat, în schimb, că susține conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric.

"Riscul aferent este pasat asupra consumatorului, asupra clienților băncilor. Riscul a aparținut doar consumatorilor. Am încercat să participăm la negocieri cu 7 bănci, dar niciuna nu a făcut nici jumătate de pas spre această poziție a noastră. Oamenii erau disperați să accepte și soluții de compromis. Acum pozițiile lor s-au radicalizat. Oamenii spun că au fost înșelați și nu mai sunt dispuși să mai plătească. Susțin conversia la cursul istoric", a subliniat acesta.

Adriana Necula, membră în grupul clienților cu credite în franci elvețieni, a susținut că aceste credite "s-au vândut utilizându-se o inginerie financiară, un joc de valute ale băncilor" și trebuie rezolvată situația cât mai repede.

Avocatul Gheorghe Piperea a evidențiat, la rândul său, necesitatea conversiei creditelor la cursul de la data încheierii contractului.

"Noi suntem pentru amendamentul care reglementează conversia la cursul la data încheierii contractului a creditelor în valută", a arătat Piperea.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a afirmat că nu este unul dintre inițiatorii legii, dar a depus un amendament potrivit căruia conversia creditelor în franci elvețieni să aibă loc la cursul istoric.

"Nu sunt unul dintre inițiatorii legii conversiei. Mie mi s-a cerut de către asociațiile consumatorului să susțin conversia la cursul istoric, (...) spunând că încercările de mediere au eșuat. Amendamentul meu este din luna iunie. Această discuție putea avea loc de atunci", a precizat Zamfir.

La rândul său, Ana Birchall, deputat PSD, a spus că trebuie să se vorbească mai întâi despre soluții pentru credite în franci elvețieni și a menționat că susține poziția consumatorilor privind conversia creditelor la cursul istoric.

"Eu, ca inițiator al acestei legi, nu am susținut și nu susțin decât varianta care îi ajută pe acești oameni: dacă ei doresc curs istoric, este cursul istoric pe care eu îl voi vota", a adăugat Birchall.

Grupul de lucru, coordonat de deputatul PNL Andreea Paul, urmează să propună o soluție în privința proiectului de lege.

Comisiile de buget, finanțe și juridică au programată marți, la ora 15,00, o ședință care are pe ordinea de zi acest proiect.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BT Pay  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii