BANCI | Opinie

BNR a scapat din mana piata creditelor?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2008-02-26 13:54

O cifră soc privind cresterea exuberantă a creditelor acordate de bănci a fost anuntată ieri chiar de către Banca Natională a României.

În luna ianuarie, o lună în care teoretic nu se întâmplă prea multe nici pe piata bancară, ritmul de crestere al împrumuturilor acordate de bănci si alte institutii de creditare (IFN-uri) a urcat cu 4,1 procente fată de luna precedentă. Un ritm apropiat de cel din decembrie, de 5%, o lună în care însă multă lume apelează la un credit pentru a cumpăra cadouri.

Cifrele sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât în luna ianuarie a anului trecut, volumul de credite acordate de bănci si IFN-uri înregistra o scădere, nicidecum o crestere. Mai precis, în ianuarie 2007 datele BNR indicau o scădere a volumului de credite cu 0,3%, cauzată în principal de prăbusirea creditelor în lei, întrucât cele în valută începuseră deja să le surclaseze pe cele în lei.

În prima lună a acestui an, vedem aceeasi tendintă: creditul în lei a crescut cu numai 2,4 la sută, în timp ce creditul în valută a accelerat cu 5,5 la sută. E adevărat, din cauza devalorizării leului, volumul de credite în valută este mai mare în statistici decât în realitate, însă chiar si exprimat în euro, împrumuturile în valută le-au întrecut pe cele în lei.

Acesta a fost, dealtfel, si motivul pentru care BNR a introdus noi restrictii la împrumuturile în valută, prin majorarea provizioanelor constituite de bănci. Numai că, din declaratiile de până în prezent ale bancherilor, nici aceste măsuri, la fel cum s-a întâmplat si anul trecut, nu au efectele asteptate de banca centrală. Băncile găsesc multe subterfugii pentru a scăpa de restrictii, fapt care se vede în explozia volumului de credite. Iar planurile de viitor nu sunt nicidecum pesimiste, ci dimpotrivă.

Numai ieri, două institutii financiare nebancare (IFN-uri) care acordă credite de consum au anuntat rezultate exceptionale anul trecut iar pentru acest an si-au prevăzut, de asemenea, majorări ale volumului de credite între 40 si 80 de procente. Tot ieri s-a anuntat că în acest an vom avea si o bancă destinată creditelor ipotecare, înfiintată de BNP Paribas, prima bancă din Franta, în timp ce un alt actor important pe piata creditelor, Raiffeisen Bank, oferă conditii de creditare mai flexibile.

Este vorba de posibilitatea de a schimba în fiecare an dobânda la un credit, în functie de conditiile pietei. Alte bănci, precum BRD, pregătesc noi carduri si credite, într-un cuvânt piata creditelor îsi continuă viteza nebună, în timp ce BNR pare tot mai neputincioasă în a o controla. Iar în conditiile unui an electoral în care politica fiscală nu are sanse să fie prea restrictivă, nu este exclus să vedem noi măsuri de fortă luate de banca centrală pentru a stăpâni inflatia.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii