BANCI | Opinie

BNR, hotaraste-te odata in privinta creditelor in CHF si pune capat haosului: ori conversie cu reducerea datoriei, dupa modelul Volksbank, ori electorata si falimentul personal!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-21 15:10

Criza francului elvetian a provocat haos si ceata in mintile oficialilor BNR si ai autoritatilor responsabile de rezolvarea problemelor clientilor pusi in situatia de a nu-si mai putea rambursa ratele la credite: BNR a facut primul pas gresit, sustinand prin vechiul si noul purtator de cuvant ca oamenii trebuie sa-si asume riscul valutar iar problema trebuie rezolvata individual intre banci si clienti, desi era evident ca nu se poate ajunge la o solutie fara interventia institutiilor statului, asa cum se intampla si in alte tari vecine.

Ulterior, dandu-si seama ca problema e mult mai grava decat au prezentat-o foarte superficial purtatorii de cuvant, guvernatorul Mugur Isarescu a initiat comitete cu bancherii si cu reprezentantii guvernului pentru gasirea unor solutii. Iar cum ii sta bine oricarui comitet, rezultatul este o ceata si un haos, in loc sa se gaseasca si sa se aplice imediat o solutie unica pentru a pune capat acestei probleme.

Ministrul de Finante, Marius Valcov, a declarat dupa intalnirea de la BNR ca solutia la problema creditelor in franci este electorata intrata in vigoare la 1 iulie 2014 inainte de alegeri, dar neaplicata de catre banci, intrucat seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, nu a fost de acord. Asta dupa ce si guvernatorul Isarescu declara la BNR, in urma cu doua saptamani, ca ar dori reinvirea electoratei, acum ca au trecut alegerile.

In acelasi timp, dupa discutiile cu guvernatorul, bancile cu credite in CHF au anuntat fie reduceri de dobanda (OTP si Raiffeisen Bank) fie inghetarea cursului la nivelul de la finalul anului trecut, dinaintea aprecierii francului (Volksbank). Acestea sunt insa niste solutii temporare si partiale, paliative ce nu pot rezolva adevarata problema a creditelor in CHF.

Asa ca dezbaterile s-au mutat astazi in Parlament, pentru ca hosul sa fie total.

Cinteza sustine solutia Volksbank

Acolo unde reprezentantul BNR, Nicolae Cinteza, declara ca, din punctul sau de vedere, cea mai buna rezolvare a problemei creditelor in CHF nu este cea sustinuta de seful sau, Isarescu, si de ministrul Finantelor, ci solutia anuntata la finalul anului trecut de Volksbank, inainte de a fi preluata de Banca Transilvania, si anume conversia in lei, cu aplicarea unui discount, adica o reducere a valorii datoriei, astfel incat rata lunara in lei sa se mentina la acelasi nivel ca cea noua, in lei.

Numai ca impunerea de catre BNR si banci a unor solutii proprii, la intelegere cu clientii, risca sa vina prea tarziu.

Bancherii au reusit anul trecut sa amane atat electorata cat si programul Volksbank de conversie a creditelor din franci in lei, care ar putea fi aplicat apoi si de restul bancilor, in speranta ca problemele vor disparea dupa alegeri.

Amanare care se intoarce acum impotriva lor, dupa reizbucnirea riscului cursului de schimb al francului. Iar cei care pot profita de aceasta situatie sunt tot politicienii, chiar daca nu suntem intr-un an electoral.

Acestia au acum mai multe argumente pentru adoptarea proiectelor de lege privind conversia creditelor din valuta in lei in conditii care sa avantajeze clientii, precum si pe cea a falimentului personal, care presupune scutirea unei parti din datoria catre banca.

Daca s-ar aplica respectivele legi, a amenintat astazi Nicolae Cinteza in Parlament, cateva banci vor intra in faliment. Chiar daca una falimenteaza, aceasta inseamna risc sistemic, a precizat acesta. Haos, cu alte cuvinte.

Mintea de pe urma a bancherilor

Cinteza, Isarescu si bancherii regreta acum ca au amanat la nesfarsit solutionarea unei probleme de care trebuiau sa fie constienti ca trebuie rezolvata si nu poate fi musamalizata, cu sau fara ajutorul FMI.

Si iata cum noul an incepe cu o noua lovitura de imagine incasata de banci si de BNR deopotriva, care afecteaza increderea in sistemul bancar si impiedica dezvoltarea acestuia.

In aceste conditii, bancile si BNR-ul ar face bine sa gaseasca rapid o solutie unica pentru rezolvara problemei creditelor in CHF: ori cea propusa de Volksbank, ori altele inca nesigure si neclare, precum electorata si paliativele temporare ale bancilor.

Comentarii

Gelu
Ce sa faca BNR?
Sa plateasca din buzunarul propriu bancilor castigurile prognozate pe portofoliile de CHF! Si bancile? - sa stearga creditele acordate din contabiltiate! Nu asa?, Bancherule punct.ro-ule.

Mihai
Wow Bancherule
Esti sigur ca tu ai scris articolul? E primul pe care il vad obiectiv. Tine-o tot asa!

Nelu
Wow Bancarule
conversia in lei este posibila si acum la banci; n-are nevoie de hotararea BNR.

Mihai
Wow Nelule
La cursul de acum? Multumesc, nu.

marian
denominare chf
Eu nu cred ca da faliment nici o banca chiar si cu denominarea. Parca nu erau asa multe credite in chf, dl. Cinteza....?, incat sa conteze.. Acum dau bancile faliment dintr-o data...

ADNANA
Conversie Volksbank /BNR
Se spune ca bancile oricum au castigat.Dar daca unele banci au linii de finantare in CHF care trebuie rambursate ?Adica au contractat linii de credit cu o dobanda si au dat imprumut cu o dobanda un pic mai mare.Au imprumutat CHF si platesc in CHF.Din ce castig mare trebuie sa suporte acum diferenta de curs pe care noi o invocam ? Pe de alta parte numai agreementul intre Volksbankl si BT a stopat actiunea pe care o mentioneaza dl Cinteza.Sa vedem cum o vor demara fiindca acum diferenta de curs este mai mare si automat pierderea mai mare.Dar cred ca datele vor fi diferite fata de actiunea care era pe Internet in perioada decembrie 2014, adica referinta va fi un curs mai mare decat atunci. BNR daca ar plati vreo diferenta ar fi ca si cum s-ar plati de la buget si atunci ? Nu ar fi normal.Solutia este ca fiecare banca sa isi gaseasca rezolvarea proprie cu clientii pe care ii are in portofoliu.Fiindca nu toate creditele in CHF au aceleasi caracteristici si costuri la fiecare banca.Asa ca acum fiecare banca trebuie sa isi stabileasca cat poate pierde ca sa isi poata incasa creditul acordat macar la un anumit nivel. Restul ca -electorata ( vax albina...cum zicea Dem Radulescu)sau falimentul /insolventa pers.fizice sunt lalaieli ca d-nii avocati sa mai castige ceva de pe urma noastra.Iar pentru banca iar este o prelungire a neincasarii creditului.

@adnana
zau
Pot sa iti spun cu certitudine ca liniile de credit in chf din care VBR s-a împrumutat pentru a da credite pe piața românească au fost pe 5 ani si s-su rambursat de mult, fiind înlocuite cu capital de la actionari. Deci, in cazul vbr ar fi vorba doar de o diminuare a profitului, nu se pierderi in cazul denominarii.

ADNANA
Linii de credit Volksbank
Pai daca zici ca s-au rambursat creditele in CHF in 2012,contributia actionariatului a fost desigur in euro -acel capital. Acum daca consideram ca doi ani au castigat un randament de 1.20-1.22 euro/chf oricum dobanda este mica de 3.99-4.25 asa ca nu s-au umflat de profit.Dar azi paritatea vezi ca e 1 sau chiar 0.98 euro /franc asa ca profit poate rezulta si asa ar fi normal de pe urma provizioanelor constituite la BNR ca diferenta a valorii garantiilor creditelor ipotecare (care sunt majoritatea).Aceste provizioane se reintorc la Volksbank...

client OTP
conversia
Conversia dupa modelul Volksbank, cu reducerea datoriei, este solutia potrivita. Din pacate, celelalte banci nu o iau in considerare. Aici trebuie sa intervina BNR si sa faca presiuni, pentru ca bancile sa inainteze o oferta similara, comuna, propriilor clienti. Negocierea individuala s-a dovedit, in atatea randuri, imposibila...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii