BANCI | Analiza

BCR: Economia Romaniei va creste cu doar 1% in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-03 16:09

• Cresterea economica se mentine in 2009, dar cu o dinamica mai mica
• Diferentialul de crestere economica dintre Romania si zona euro ar putea fi de 2,5-3p.p. in acest an
• Corectie semnificativa a deficitului de cont curent
• Inflatie in scadere in 2009

Dupa un ritm de crestere economica de 8,6% īn primele 9 luni ale anului precedent, probabilitatea ca anul 2008 sa se īncheie cu o majorare īn termeni reali a produsului intern brut sub 8% este tot mai ridicata, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR) cu ocazia prezentarii Raportului de tara pentru Romania realizat de catre BCR Cercetare. (Vezi raportul in documentul atasat)

Marea īntrebare care se pune īn momentul de fata este cum va performa economia Romāniei īn 2009, respectiv īn ce masura va fi afectata cresterea economica de criza internationala īnceputa īn iulie 2007, afirma Anghel.

“Scenariul nostru recent revizuit indica o īncetinire a economiei romānesti īn jurul nivelului de 1% īn 2009 corelata cu o scadere economica usor peste 1% īn zona euro. Diferentialul de crestere economica dintre Romānia si Zona Euro s-ar situa astfel la 2,5-3 puncte procentuale īntr-un scenariu īn
care impactul agriculturii este exclus. Comertul, serviciile si constructiile ar putea fi principalii factori care sa genereze crestere economica īn 2009. Este vital ca lucrarile de infrastructura care detin circa 35% din sectorul constructiilor sa fie sprijinite īn continuare de guvern prin intermediul unui plan detaliat cu responsabilitati clar asumate, cifre si termene limita īn cadrul unei programari bugetare multianuale. Acest lucru este cu atāt mai necesar īn acest an cu cāt asteptarile legate de continuarea cresterii economice se īndreapta īn mod special spre aceasta zona”, a adaugat economistul sef al BCR.

Probabilitatea īmbunatatirii situatiei pe termen scurt este extrem de redusa, dar, cu toate acestea, Romānia ramāne o alternativa demna de luat īn seama pentru investitorii straini si, cel mai important, o tara care se poate baza īn buna masura īn procesul de dezvoltare pe resurse naturale importante (rata de dependenta energetica īn Romānia este de circa 29% īn timp ce īn UE27 aceasta este de 54%). Un nou cadru legal īn materie de investitii a fost adoptat īn 2008 avānd ca scop o mai buna distributie teritoriala a investitiilor, inclusiv a celor straine, reducerea disparitatilor si crearea unui mediu mai uniform de crestere economica sustenabila.

Marjele de profit ale companiilor au crescut īn mod constant īn Romānia īn paralel cu majorarea importanta a repatrierilor de dividende. Aceasta arata potentialul semnificativ al pietei locale, iar investitorii strategici par sa-l cunoasca si ei din moment ce au continuat sa injecteze fonduri chiar si īntr-un an destul de dificil cum a fost 2008.

Investitiile straine directe ar putea atinge 9 miliarde euro īn 2008 (cu 26% mai mult decāt īn 2007), acoperind astfel aproximativ jumatate din deficitul de cont curent. Cea mai mare parte a acestor influxuri (peste 80%) au avut ca destinatie economia reala, īn timp ce restul s-au orientat catre sistemul
financiar. Chiar si īn momentele dificile din punct de vedere economic si de afaceri, exista sanse ca unii investitori sa doreasca sa se repozitioneze pe plan local din dorinta de consolidare a cotelor de piata, pregatindu-se astfel pentru momentul īn care profiturile vor urca din nou, īn timp ce relocarile de capital ar putea fi determinate īnainte de toate de necesitatea reducerii costurilor operationale īn conditiile recesiunii pietelor de origine.

Efectele crizei financiare internationale vor determina corectia deficitului de cont curent si ar fi de dorit ca aceasta sa fie mai degraba graduala decāt una foarte mare. Conform scenariului nostru, Romānia ar putea sa se īntoarca dupa patru ani la un deficit de cont curent īn PIB cu o singura cifra īn anul 2009, īn principal ca urmare a contractiei deficitului comercial īn conditiile reducerii semnificative a importurilor.
Structura exporturilor s-a īmbunatatit treptat īn ultimii ani, bunurile de capital si produsele cu valoare adaugata mare majorāndu-si ponderea īn total exporturi la 35% īn septembrie 2008 de la doar 17% īn 2003. Exista semnale clare cu privire la progresele facute de economia locala, dar cu toate acestea procesul trebuie considerat ca fiind unul de durata si care va avansa gradual.

Deficitul bugetar ridicat din 2008 precum si perspectivele privind evolutia sa īn acest an, dar si prudenta manifestata de investitorii internationali fata de primele decizii economice ale guvernului (care ar trebui sa produca rezultate vizibile pentru a cāstiga īncredere pe plan extern) au condus la o depreciere puternica a leului la īnceputul anului 2009, dincolo de 4,3. Corectia deficitului de cont curent a devenit astfel inevitabila, iar aceasta ar trebui sa se produca astfel īncāt cresterea economica sau inflatia sa fie cāt mai putin afectate. Aceasta ar putea sugera faptul ca banca centrala accepta un nivel al cursului de peste 4 lei/euro, iar criza financiara internationala ar putea fi privita si ca o oportunitate de reducere a deficitului de cont curent īn PIB.

Inflatia se va reduce īn acest an, īnsa nu atāt de mult pe cāt ne-am astepta. Conform scenariului nostru de baza, inflatia ar putea sa se reduca la 5,4% īn decembrie, cu un interval de variatie de 4,5%-6,3%.

Inflatia de baza a depasit cresterea generala a preturilor īn decembrie 2008 si aceasta evolutie s-ar putea repeta si īn trimestrul I 2009 ca urmare a efectelor secundare induse de cel putin doi factori: deprecierea leului īn raport cu euro si majorarea pretului combustibililor si tutunului īn ianuarie īn urma majorarii accizei si a ancorarii acesteia la un nivel de curs mai depreciat.

Presiunile inflationiste mai reduse si perspectiva din ce īn ce mai clara pentru o crestere economica mult mai slaba decāt īn 2008 ar putea determina relaxarea politicii monetare īn semestrul I 2009 prin reducerea succesiva a dobānzii de politica monetara sau a rezervelor minime obligatorii la pasivele īn lei. Este posibil totusi ca, pe parcursul acestui an, banca centrala sa-si mentina abordarea prudenta pastrānd un diferential de circa 3pp īntre dobānda cheie si inflatie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Ʈmprumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii