BANCI | Noutati BCE

BCE publică avizul privind mecanismul unic de rezoluţie (MUR)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-08 16:16

Comunicat de presa:

BCE publică avizul privind mecanismul unic de rezoluţie (MUR)

-    MUR ar trebui instituit până la data la care BCE îşi asumă responsabilităţile depline de supraveghere.

-    Domeniul de aplicare al MUR ar trebui să includă toate instituţiile de credit din statele membre ale UE care participă la mecanismul unic de supraveghere.

-    BCE: instituţiile ar trebui să facă obiectul unei proceduri de rezoluţie numai după ce o autoritate de supraveghere a apreciat că acestea se confruntă sau sunt susceptibile de a se confrunta cu dificultăți majore.

-    BCE sprijină introducerea instrumentului de recapitalizare internă înainte de anul 2018.

-    BCE: scopul modificărilor aduse propunerii de regulament este de a asigura că articolul 114 din Tratat reprezintă un temei juridic posibil pentru instituirea MUR.

 -   BCE doreşte să fie reprezentată în calitate de observator în cadrul tuturor reuniunilor plenare şi executive ale Comitetului unic de rezoluție.

Astăzi, Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat avizul juridic privind mecanismul unic de rezoluţie [1]. Acest aviz a fost emis la solicitarea Consiliului Uniunii Europene şi a Parlamentului European.

BCE sprijină în totalitate instituirea unui mecanism unic de rezoluţie. BCE consideră că un proces decizional centralizat în materie de rezoluţie va consolida stabilitatea Uniunii Economice şi Monetare şi că MUR va reprezenta o completare necesară a mecanismului unic de supraveghere.

Propunerea de regulament privind MUR cuprinde trei cerinţe esenţiale pentru o rezoluţie eficientă:

    - un sistem unic;

    - o autoritate unică înzestrată cu competenţe decizionale;

    - un fond unic finanţat ex ante de sectorul bancar.

BCE consideră esenţială separarea responsabilităţilor autorităţilor de rezoluţie şi de supraveghere. BCE sau autorităţile naţionale competente, în conformitate cu Regulamentul privind mecanismul unic de supraveghere, ar trebui să deţină responsabilitatea exclusivă de a evalua dacă o instituţie de credit se confruntă sau este susceptibilă de a se confrunta cu dificultăți majore. Prin urmare, evaluarea în scopul supravegherii va constitui o premisă necesară pentru ca o instituţie să facă obiectul unei proceduri de rezoluţie.

BCE întâmpină favorabil solicitarea Consiliului UE privind adoptarea legislaţiei în cursul mandatului actual al Parlamentului European. De asemenea, sprijină cu fermitate calendarul preconizat, potrivit căruia MUR va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2015. De îndată ce mecanismul unic de supraveghere va deveni operaţional, iar procesul de supraveghere va începe să se realizeze la nivel european, acelaşi lucru va trebui să fie valabil şi pentru procesul de rezoluţie.

BCE sprijină, de asemenea, implementarea mai timpurie a instrumentului de recapitalizare internă, care constituie un element esenţial al Directivei privind redresarea şi rezoluţia bancară.

BCE ia notă de eforturile întreprinse în vederea introducerii modificărilor necesare pentru a putea utiliza articolul 114 („armonizarea dispozițiilor naționale”) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene drept temei juridic posibil. Aceasta ar facilita instituirea MUR fără a fi necesară modificarea Tratatului.

Avizul BCE prevede că este mai oportună menţinerea unei separări funcţionale clare între supraveghere şi rezoluţie, evitându-se astfel potenţialele conflicte de interese. BCE recomandă participarea sa, în calitate de observator, în cadrul reuniunilor executive, precum şi al reuniunilor plenare ale Comitetului unic de rezoluţie.

Pentru întrebări din partea mass-media, vă rugăm contactaţi următoarele persoane: Uta Harnischfeger, tel. +49 69 1344 6321 sau Peter Ehrlich, tel. +49 69 1344 8320.

[1]Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme uniforme și a unei proceduri uniforme de rezoluție a instituțiilor de credit și a anumitor întreprinderi de investiții în cadrul unui mecanism unic de rezoluție și al unui fond unic de rezoluție bancară și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BCE



Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%

Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%, in cadrul unei conferinte de presa sustinute de Christine Lagarde, președinta BCE, si Luis de Guindos, vicepreședintele BCE. Iata textul publicat de BCE: DECLARAȚIE DE POLITICĂ MONETARĂ detalii

BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de referinta pentru tarile din zona euro cu 0,75 puncte, la 2% pe an, din cauza cresterii substantiale a inflatiei, ajunsa la aproape 10% in septembrie, cu mult peste tinta BCE, de doar 2%. In aceste conditii, BCE a anuntat ca va continua sa majoreze dobanda de politica monetara. De asemenea, BCE a luat masuri pentru a reduce nivelul imprumuturilor acordate bancilor in perioada pandemiei coronavirusului, prin majorarea dobanzii aferente acestor facilitati, denumite operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL). Comunicatul BCE Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor detalii

Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ

Dobânda pe termen lung pentru România a scăzut în septembrie 2022 la valoarea medie de 8,07%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator, cu referința la un termen de 10 ani (10Y), a continuat astfel tendința detalii

Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut la 2,96% în luna martie 2021, de la 2,65% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator critic pentru plățile la datoria externă scăzuse anterior timp de șapte luni detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii