BANCI | Opinie

Bancile raspund sefului ANPC: Nu am castigat din aprecierea francului fata de leu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-06 16:16

Patronatul bancar transmite sefului ANPC, Marius Dunca, printr-o scrisoare deschisa, ca bancile nu au castigat nimic din aprecierea francului fata de leu, asa cum spunea ieri acesta intr-un comunicat de presa prin care-si motiva sustinerea in mod public a unei legi privind conversia creditelor in CHF la un curs mai mic decat cel din prezent, pentru a-i ajuta pe clientii bancilor.

Dunca sustine ca este nevoie de o astfel de lege pentru a-i proteja pe cei care au credite in franci elvetieni, moneda care s-a apreciat cu peste 20% in prima parte a anului, dar care a mai scazut ulterior. In sustinerea sprijinului sau pentru legea initiata de colega din PSD, deputata Ana Birchall, seful ANPC spunea ca bancile nu sunt dispuse sa acorde benevol clientilor un sprijin suficient de mare, prin reducerea ratelor la credite, desi acestea ar fi beneficiat de pe urma aprecierii francului. (Vezi comunicatul ANPC)

In replica, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), condus de seful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen (foto), a publicat astazi o scrisoare deschisa in care respinge ideea ca bancile ar fi profitat de pe urma aprecierii cursului.

Scrisoare catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor  

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatia patronala a sectorului bancar romanesc, aduce la cunostinta publicului urmatoarea Scrisoare Deschisa catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC):  

Stimate domnule Presedinte al ANPC Marius Alexandru Dunca,  

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) isi exprima surprinderea fata de unele interpretari din Comunicatul de Presa* al ANPC in data de 5 februarie a.c., in care prezentati urmatoarea concluzie:  

Creșterea valorii CHF are efecte imediate, efecte care aduc beneficii instituțiilor financiar bancare  și prejudicii consumatorilor, astfel că dorim găsirea de soluții imediate din partea instituțiilor de creditare.”  

Legat de aceasta concluzie si de alte afirmatii din Comunicatul ANPC, pentru corecta informare a consumatorilor, facem urmatoarele precizari:  

1. Partea relevata de catre CPBR mai sus in textul comunicatului ANPC, in care afirmati ca aprecierea francului elvetian fata de moneda nationala ar ‘aduce beneficii institutiilor financiar‐bancare’, reprezinta o interpretare gresita a situatiei reale. Practic, de aici poate rezulta nici mai mult nici mai putin decat ca bancile se imbogatesc pe spinarea debitorilor atunci cand monedele straine in care au acordat credite (euro, dolar SUA, CHF etc.) se apreciaza fata de leu (sau leul se depreciaza fata de acestea), fapt care este fals.  

2. Trebuie subliniat faptul ca pentru a acorda credite in valuta, bancile sunt obligate conform reglementarilor BNR si normelor interne de risc sa asigure finantare in aceeasi valuta (sub forma de depozite sau  linii  de finantare din piata interbancara), activele cat si pasivele lor in acea valuta urmand directia pietei, prin urmare impactul cursului de schimb fiind unul nul.

Mai mult, orice plata efectuata de banci pentru finantarile pe care si le asigura are loc la pretul pietei si de aceea incasarea ratelor creditelor acordate in trecut la un alt curs decat cel al pietei ar conduce la pierderi semnificative pentru banci.  

3. Relativ la situatiile de apreciere ale diferitelor valute, subliniem faptul ca tocmai datorita impactului negativ asupra clientilor care s‐au indatorat in alte valute decat cele in care au veniturile, atat Banca Centrala Europeana cat si Banca Nationala a Romaniei, au inclus in cunoscutele proceduri de “stress‐test” si evolutia cursului valutar.   

4. Institutiile de credit membre ale CPBR care au acordat in trecut imprumuturi in franci elvetieni sunt constiente de situatia dificila existenta in urma aprecierii acestei monede.

Aceste banci au afirmat ca au inceput deja sa propuna solutii individuale, bilaterale, in functie de situatiile clientilor si a bancilor deopotriva, in conditiile date si in spiritul legilor si al normelor si directivelor nationale si europene.  

Va stam la dispozitie, domnule Presedinte, pentru a explica orice aspect de natura tehnica sau practica ce poate contribui la o mai buna intelegere a mecanismelor pietelor bancare, asa incat exercitiul informarii publice sa aiba loc cu maximum de obiectivitate.   

Consiliul Director al CPBR

Membrii CPBR sunt Banca Comerciala Romana, BRD  ‐ Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit‐Tiriac Bank, ING Bank Romania si Volksbank Romania. Cele sase banci care compun CPBR detin circa jumatate din totalul activelor bancare din sistem, angajatii acestora reprezentand peste o treime din totalul lucratorilor in sectorul bancar.  

* http://anpc.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=831:ce‐solutii‐ofera‐
bancile‐pentru‐clienti‐cu‐credite‐in‐chf&catid=23&Itemid=72 

Comentarii

Ak
minciuni
Urmeaza negocieri bilaterale rezonabile si echilibrate cu clientii, ar spune spune BNR... Evident ca bancile se imbogatesc pe spinarea debitorilor. Nu exista o dubla masura. Clientii au suportat riscul valutar (o crestere cu peste 100%), bancile nu si-au asumat in schimb riscul dobanzii, marind marjele "fixe" de profit dupa bunul plac. Tara lui Camataru voda! Acum vor transformarea creditelor in lei, la un curs dublu, iar costurile sa fie suportate tot de catre clientii. Este inimaginabil ce se intampla, cu concursul larg al institutiilor statului si in aplauzele trepadusilor si chiar al cetatenilor manipulati de o propaganda abila. Atentie, roata se invarte! Toti cei ce se fac vinovati, bancheri sau politicieni, vor plati, mai devreme sau mai tarziu.

ADNANA
Cui se dau explicatii ?
Dl Presedinte Steven Van Groningen este prea educat , poate naiv daca isi inchipuie ca poate explica d-lui Alexandru Marius Dunca aceste aspecte.E ca si cum am incerca noi sa intelem de la dl Dunca ,la o prima prezentare, modul de a face curatenie intr-un spatiu. Parca acesta este pb de activitate al firmei dansului .Nu ? Este la mintea oricarui om constient ca daca imprumut euro , rambursez euro fiindca ala de la care am imprumutat are datorie tot in euro.La fel si la francii elvetieni.

Gabriela
Concret Bancpost
Va trimit alaturat Raportul asupra situatiilor financiare ale Bancpost (banca cu cel mai mare procent de credite acordate), auditata de PWC, prin care avem dovada clara ca ele nu sunt indatorate in CHF (vezi pag 107-109). Prin urmare de unde ar fi pierderea daca exista o contabilitate de angajamente, cheltuielile si veniturile se recunosc in momentul realizarii lor iar datorii in CHF nu exista?! https://www.bancpost.ro/Bancpost/Despre-Bancpost/Publicatii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii