BANCI | Ultima Ora

Bancile grecesti au nevoie de capital suplimentar. Banca Centrala a Greciei va stabili suma necesara pentru fiecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-16 11:26

Banca Centrală a Greciei va analiza studiul companiei de consultanţă BlackRock Solutions privind situaţia instituţiilor elene de creditare şi va stabili până la sfârşitul lunii viitoare nivelul capitalului suplimentar de care au nevoie, a anunţat un oficial al Băncii Greciei, transmite Reuters.

Instituţiile elene de creditare încearcă să facă faţă dificultăţilor legate de creşterea creditelor neperformante şi de scăderea depozitelor, pe fondul măsurilor de austeritate adoptate de Grecia, care se confruntă cu al cincilea an consecutiv de contractare a economiei.

Băncile vor avea nevoie de recapitalizare în urma deprecierilor de active rezultate în urma participării la schimbul de obligaţiuni stabilit în octombrie, ce prevede ca creditorii privaţi să şteargă 50% din valoarea bondurilor greceşti pe care le deţin.

'Studiul a ajuns la noi vineri. S-a constat că băncile au nevoie de provizioane suplimentare ce vor fi anunţate până sfârşitul lunii viitoare', a declarat pentru Reuters un oficial de la Banca Greciei.

Se estimează că economia Greciei a înregistrat anul trecut un declin de aproximativ 6%, ceea ce a afectat portofoliile de credite deoarece şomajul a ajuns la un nivel record - 18,2% în octombrie.

'Banca Greciei va evalua rezultatele studiilor privind provizioanele înregistrate de bănci şi planurile lor de afaceri pentru a stabili nivelul capitalului suplimentar de care au nevoie', a afirmat oficialul.

Banca Centrală a Greciei a anunţat instituţiile elene de creditare că trebuie să menţină anul acesta un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10% deşi acest criteriu ar putea fi redus la 9%, conform cerinţelor stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Băncile europene trebuie să-şi majoreze capitalul cu 114,7 miliarde de euro, sumă cu peste opt miliarde de euro mai mare decât se estima anterior, potrivit celor mai recente teste de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană.

Băncile elene au termen până la sfârşitul lunii august să implementeze planurile lor de majorare a capitalului, iar dacă nu reuşesc să îndeplinească noile cerinţe vor trebui să apeleze la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) pentru recapitalizare.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii