Banca Centrala Europeana (BCE) a prezentat ieri detaliile programului TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operations) prin care acorda bancilor europene credite ieftine pe termen lung, de pana la 4 ani, pentru ca acestea sa-si sporeasca, la randul lor, volumul de credite acordate firmelor, in scopul relansarii economiei europene afectata inca de criza, dar si pentru evitarea unei deflatii.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat, in cadrul conferintei de presa de ieri, ca bancile care nu vor dovedi ca au folosit banii furnizati de banca centrala pentru finantarea economiei vor fi obligate sa-i returneze.
In acest fel, Draghi vrea sa elimine posibilitatea ca bancile, in loc sa finanteze economia reala, sa cumpere titluri de stat emise de guverne, ca in cazul precedentelor programe ale BCE de furnizare de lichiditati, o dependenta prea stransa dintre banci si guverne dovedindu-se catastrofala in timpul recentei crize financiare. Se incearca, asadar, eliminarea cercului vicios banci-guverne.
In detaliile programului publicat de BCE se prevede ca bancile vor putea accesa finantari independent sau in cadrul grupurilor, daca indeplinesc anumite criterii, precum o activitate de creditare in crestere. Fiecare banca va putea accesa fonduri reprezentand 7% din valoarea soldului imprumuturilor acordate firmelor, exclusiv creditele ipotecare. (Vezi aici detaliile programului)
Pentru finantarile in cadrul programului TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operations), bancile vor plati o dobanda de doar 0,10% peste rata de referinta a BCE, de 0,15%, adica in total doar 0,25% pe an.
Prin aceste fonduri foarte ieftine, BCE spera sa stimuleze creditarea, in special in cazul IMM-urilor din tarile periferice ale zonei euro, afectate puternic de criza.
Raiffeisen Bank spune ca ar putea utiliza in jur de o jumatate de miliard de euro din aceste fonduri ieftine, in timp ce asociatia bancilor italiene apreciaza ca de acest program vor beneficia in primul rand bancile din aceasta tara. Pe de alta parte, reprezentantii bancii grecesti NBG apreciaza ca nu vor putea atrage multe fonduri intrucat nu dispun de suficiente garantii cerute de BCE, potrivit Reuters.
“Bancile ar trebui sa profite la maxim de acest program pentru a-si imbunatati solvabilitatea si capitalurile, astfel incat sa poata contribui la cresterea creditarii”, a spus Draghi.
El a precizat ca bancile pot accesa in cadrul primelor doua operatiuni de finantare TLTRO programate pentru 18 septembrie si 11 decembrie 2014, in jur de 400 de miliarde de euro, iar in urmatoarele operatiuni volumul total al finantarilor disponibile se ridica la nu mai putin de 1 trilion de euro.
Draghi a mai precizat ca aceste noi finantari vor avea un impact important si asupra inflatiei, astfel incat aceasta sa revina in jurul tintei BCE, de sub, dar aproape de 2%. (Vezi aici declaratiile lui Draghi)