BANCI | Opinie

Austria cere Romaniei stabilitate monetara, asigurarea lichiditatii si un buget responsabil

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-13 09:05

Autorităţile austriece au cerut oficialilor români stabilitatea monetară, asigurarea lichidităţii pe piaţa locală şi o planificare responsabilă a bugetului, a declarat, joi, ministrul de Finanţe din Austria, Joseph Proll, citat de Mediafax.

Proell, aflat într-o vizită oficială în România, s-a întâlnit joi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

"Prin măsurile de ajutor din Austria vrem să stabilim un semn că prin pachet or să profite inclusiv şi băncile din România, indirect. Am cerut stabilitate monetară, asigurarea lichidităţii la faţa locului şi o planificare responsabilă a bugetului", a spus Proell, în cadrul unei conferinţe organizată la sediul Băncii Naţionale a României.

El a precizat că a discutat cu autorităţile române despre reducerea ratei rezervelor minime obligatorii şi de stabilitate monetară.

"În ceea ce priveşte rezervele, o reducere a acestora ar asigura o lichiditate foarte rapidă şi efectivă", a menţionat Proell.

"Din acest ajutor de 100 de miliarde de euro (pentru sectorul bancar austriac -n.r.),15 miliarde de euro sunt capital, iar restul asigurări ale statului. Prin această împuternicire se obţine şi o stabilizare a băncilor de aici, care vrea să ducă la o mai mare libertate de acţine", a adăugat Proell.

El a precizat că a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre unele chestiuni importante şi pentru băncile-mamă, în primul rând asigurarea lichidităţii pe piaţa locală, apoi dorinţa Austriei de stabilitate în sectorului monetar.

"Mi se pare că sunt asigurate măsurile de stabilitatea monetară", a precizat Proell.

El a spus că băncile austriece vor să fie şi în continuare prezente în România, ca parte a stabilităţii în această regiune, şi să rămână "un pilon al stabilităţii".

Referitor la discuţiile de la Ministerul Finanţelor, oficialul austriac a menţionat că s-a stabilit ca instituţia să să discute sau să se consulte în mod regulat cu băncile prezente pe piaţa locală.

"În legătură cu Fondul Monetar Internaţional, aceasta este o dicuţie ce priveţe România. Plec de aici cu impresia unei bune colaborări între BNR şi Guvern", a încheiat Proell.

Guvernul austriac a adoptat, la începutul lunii octombrie 2008, un pachet de măsuri, în valoare de 100 miliarde de euro, pentru a asigura încrederea în pieţele monetare şi de capital din Austria şi a proteja sistemul bancar de efectele negative ale crizei financiare internaţionale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii