Austria cere Romaniei stabilitate monetara, asigurarea lichiditatii si un buget responsabil |
Autor: Bancherul.ro 2009-02-13 09:05 |
|
Autorităţile austriece au cerut oficialilor români stabilitatea monetară, asigurarea lichidităţii pe piaţa locală şi o planificare responsabilă a bugetului, a declarat, joi, ministrul de Finanţe din Austria, Joseph Proll, citat de Mediafax.
Proell, aflat într-o vizită oficială în România, s-a întâlnit joi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.
"Prin măsurile de ajutor din Austria vrem să stabilim un semn că prin pachet or să profite inclusiv şi băncile din România, indirect. Am cerut stabilitate monetară, asigurarea lichidităţii la faţa locului şi o planificare responsabilă a bugetului", a spus Proell, în cadrul unei conferinţe organizată la sediul Băncii Naţionale a României.
El a precizat că a discutat cu autorităţile române despre reducerea ratei rezervelor minime obligatorii şi de stabilitate monetară.
"În ceea ce priveşte rezervele, o reducere a acestora ar asigura o lichiditate foarte rapidă şi efectivă", a menţionat Proell.
"Din acest ajutor de 100 de miliarde de euro (pentru sectorul bancar austriac -n.r.),15 miliarde de euro sunt capital, iar restul asigurări ale statului. Prin această împuternicire se obţine şi o stabilizare a băncilor de aici, care vrea să ducă la o mai mare libertate de acţine", a adăugat Proell.
El a precizat că a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre unele chestiuni importante şi pentru băncile-mamă, în primul rând asigurarea lichidităţii pe piaţa locală, apoi dorinţa Austriei de stabilitate în sectorului monetar.
"Mi se pare că sunt asigurate măsurile de stabilitatea monetară", a precizat Proell.
El a spus că băncile austriece vor să fie şi în continuare prezente în România, ca parte a stabilităţii în această regiune, şi să rămână "un pilon al stabilităţii".
Referitor la discuţiile de la Ministerul Finanţelor, oficialul austriac a menţionat că s-a stabilit ca instituţia să să discute sau să se consulte în mod regulat cu băncile prezente pe piaţa locală.
"În legătură cu Fondul Monetar Internaţional, aceasta este o dicuţie ce priveţe România. Plec de aici cu impresia unei bune colaborări între BNR şi Guvern", a încheiat Proell.
Guvernul austriac a adoptat, la începutul lunii octombrie 2008, un pachet de măsuri, în valoare de 100 miliarde de euro, pentru a asigura încrederea în pieţele monetare şi de capital din Austria şi a proteja sistemul bancar de efectele negative ale crizei financiare internaţionale.
|
|