BANCI | Opinie

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) avertizeaza ca accesul populatiei la noi credite va fi drastic restrictionat ca urmare a adoptarii legii privind darea in plata a caselor ipotecate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-25 16:57

Asociatia Romana a Bancilor (ARB), condusa de Sergiu Oprescu (foto), anunta intr-un comunicat ca legea privind darea in plata a caselor ipotecate pentru a scapa de credit adoptata astazi de Parlament incalca legislatia europeana si Constitutia Romaniei, iar bancile vor restrictiona drastic accesul populatiei la noi credite.

De asemenea, "legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia prin afectarea solvabilităţii băncilor cu posibile consecinţe asupra deponenţilor", sustine ARB.

"Astfel, au fost create premisele ca băncile să reanalizeze condiţiile de creditare în sensul înăspririi acestora, cel puţin până la clarificarea situaţiei.

Asociaţia Română a Băncilor îşi exprimă încrederea că încă nu este tardiv pentru ca legea să fie revizuită în conformitate cu Constituţia României şi cu cadrul legislativ european", se mai arata in comunicatul ARB.

Bancherii vor contesta legea atat la Curtea Constitutionala cat si la forurile europene, inainte de a fi promulgata de presedintele Klaus Iohannis si de a intra in vigoare, la 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Comunicatul ARB:

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care Parlamentul României a nesocotit prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi fundamentele unei economii de piaţă prin adoptarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Această lege periclitează piaţa creditului imobiliar cu consecinţe extreme pentru tinerele familii şi pentru orice tânăr, în general, care vor resimţi accesul la credit drastic restricţionat.

Asociaţia Română a Băncilor, ca reprezentantă a întregii comunităţi bancare, atrage atenţia asupra următoarelor aspecte care justifică îngrijorarea exprimată anterior:

• În ciuda caracterului invocat de legiuitor, pretins social, această lege va avea consecinţe contrare şi va impacta nefavorabil accesul la credit imobiliar al tuturor categoriilor sociale.

• Această lege va avea, de asemenea, prin restricţionarea accesului la credit, un impact negativ pe orizontală asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei construcţiilor, industriei materialelor de construcţii şi numărului de tranzacţii imobiliare.

• Legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia prin afectarea solvabilităţii băncilor cu posibile consecinţe asupra deponenţilor. În plus, această lege generează impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casă, care este garantat de FNGCIMM în proporţie de 50%.

• În opinia noastră, legea adoptată contravine prevederilor din Constituţia României, dreptului european în vigoare, respectiv Directivei 17/2014, şi Codului Civil. Astfel, această lege încalcă principiile neretroactivităţii, predictibilităţii şi proporţionalităţii legii, precum şi dreptul de proprietate prevăzute de Constituţia României.

• Comunitatea bancară solicită alinierea prevederilor naţionale la cadrul european dat de Directiva 17/2014 privind returnarea sau transferul către creditor al garanției sau al veniturilor obținute din vânzarea garanției.

Directiva europeană menţionează că părţile dintr-un contract pot decide de bună voie şi doar pentru viitor, începând cu data de 21 martie 2016, ca returnarea / transferul către creditor al garanției este suficientă pentru a rambursa creditul.

• Această lege va putea fi speculată de clienţi care nu prezintă probleme sociale, având capacitate de rambursare şi care sub efectul legii vor anula garanţii materiale complementare - instrumente bancare de tipul avalului, transferând astfel pierderea proprie asupra sistemului şi, implicit, asupra deponenţilor.

Astfel, au fost create premisele ca băncile să reanalizeze condiţiile de creditare în sensul înăspririi acestora, cel puţin până la clarificarea situaţiei.

Asociaţia Română a Băncilor îşi exprimă încrederea că încă nu este tardiv pentru ca legea să fie revizuită în conformitate cu Constituţia României şi cu cadrul legislativ european.

Comentarii

Gigica
Bancherii au luat-o la cioc!
Paguba-n ciuperci. Era timpul ca nesimtirea bancherilor din Romania sa fie potolita prin legislatie. Nimeni nu mai ia credite, doar prostii, de cand cu clauzele abuzive. Bancile nu fac decat sa traiasca din comisioanele la tranzactii. Ma bucura faptul ca aceasta lege a dat o palma bancilor infractoare. Comparativ cu Croatia, Polonia sau Ungaria suntem mult in urma la protectia consumatorilor.

Jojo
Consumator european
Mai stiti reclama de acum cativa ani? Stiti cine sunt eu? Sunt consumator european si am drepturi! Gata bai, s-a terminat! Ati furat destul! Acum mars d-acilea! S-a terminat cu clauzele abuzive: dobanda de referinta variabila ce se afiseaza la sediul bancii, comision de administrare calculat la valoarea initiala a creditului (sic!!!). Lacomia se plateste, cine sapa groapa altuia cade singur in ea!

Nicu
Simfonia libertatii - Beethoven no. 9
Ta-ta-ta-ta! Bancherul la usa! Va rog sa poftiti in casa, doar este a dumneavostra acum! Sa vedem daca mai au curajul sa sune creditorii de 100 ori pe zi!

Dorin
Minciuni
Cica nu mai dau credite... pai de unde sa mai traiti voi bancile decat din credite. Va zic eu. O sa dea credite dar cu dobanzi corecte caci pana acum ati reinventat hotia in romanica. Astea cu incetarea acordarii de credite sunt vrajeli ieftine. Nu exista asa ceva pentru ca bancile traiesc din creditare. Doar ca nu se va mai fura. O afacere echitabila pentru ambele parti..FARA HOTIE. Gata s-a terminat...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii