ASF a descoperit ca 10 din 21 de firme de asigurari nu dispun de suficient capital, conform regimului Solvabilitate II, care se aplica din 1 ianuarie 2016; deficitul de capital se ridica la 232 milioane lei
Autor: Bancherul.ro
2015-11-23 13:58
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anunta ca in urma efectuarii unui exercitiu de evaluare a unui numar de 21 de firme de asigurari, 10 dintre acestea nu dispun de suficiente fonduri proprii pentru a-si majora capitalurile conform cerintelor impuse de regimul de Solvabilitate II, care va fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2016.
ASF nu precizeaza in comunicat care este deficitul de capital al firmelor de asigurari analizate, insa in raportul publicat pe site-ul ASF exista mai multe detalii, inclusiv deficitele de capital pentru fiecare firma de asigurari.
La nivel agregat, cele 21 de firme de asigurari au nevoie de majorari de capital de 596 milioane lei pentru a acoperi necesarul de capital de solvabilitate (SCR) si de 407 milioane lei pentru a acoperi necesarul minim de solvabilitate (MCR). Acest deficit de capital este acoperit de fondurile proprii eligibile de care dispun firmele de asigurari, insa doar la nivel agregat, intrucat la nivel individual, unele firme au mai mult capital decat necesar, in timp ce altele au deficit.
Este vorba de sapte firme de asigurari au un deficit cumulat al fondurilor proprii fata de cerinta de capital de solvabilitate (SCR) in valoare de 232 milioane lei, in timp ce deficitul fondurilor proprii fata de capitalul de baza (MCR) se ridica la 117 milioane lei, detinut de 8 firme de asigurari.
Cel mai mare deficit de capital este inregistrat de firma LIG (119 milioane lei pentru SCR si 90 milioane lei pentru MCR), urmata de Credit Europe (36 milioane lei pe SCR) si Citi (28 milioane lei pe SCR).
In luna iulie, ASF a publicat si rezultatele exercițiul cuprinzător de evaluare a activelor si pasivelor firmelor de asigurari din Romania si testele de stres realizate de ASF sub coordonarea reprezentantilor Comisiei Europene (CE) şi Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) asupra unui numar de 13 dintre cele mai mari firme de asigurari, din care a rezultat ca patru dintre acestea (ASTRA, CARPATICA, EUROINS şi EXIM) dețin capitaluri proprii negative după ajustări, avand nevoie de capitaluri suplimentare de 1,6 miliarde lei. (vezi aici detalii)
Rezultatele exercițiului BSRE pentru 21 de societăți de asigurare (comunicatul de presa al ASF)
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță finalizarea programului de evaluare a activelor și pasivelor (Balance Sheet Review Extended - BSRE) pentru încă 21 de societăți de asigurare ce dețin cumulat o cotă de aproximativ 20% din piața de profil. Scopul principal al acestui demers a fost acela de a evalua nivelul de pregătire a societăților participante de a face față prevederilor regimului de Solvabilitate II, care va fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2016.
De asemenea, exercițiul BSRE a evaluat soliditatea financiară și situația solvabilității societăților de asigurare participante, în baza regimului de Solvabilitate I, prin intermediul analizelor efectuate pentru data de referință 31 decembrie 2014.
Evaluările au fost realizate de către șapte auditori independenți selectați de către fiecare societate inclusă în program – BDO Audit SRL, Deloitte Audit SRL, Mazars România SRL, PwC România SRL, Grant Thorton SA Grecia, KPMG Audit SRL și MZF Financial Advisory SRL. Toate costurile de audit generate de evaluarea activelor și pasivelor au fost suportate de către societăţile participante la acest exercițiu.
Cele 21 de societăți participante la acest exercițiu au fost: ABC (ABC ASIGURĂRI – REASIGURĂRI S.A.), ASITO (ASITO KAPITAL S.A.), ASIMED (Asigurare Reasigurare ASIMED S.A.), ATE (ATE INSURANCE ROMANIA S.A.), BCR Viață (BCR Asigurări de Viață Viena Insurance Group S.A.), BRD Viață (BRD Asigurări de Viață S.A.), CERTASIG (CERTASIG – Societate de Asigurare și Reasigurare S.A.), CITY (Societatea de Asigurare - Reasigurare CITY INSURANCE S.A.), CREDIT Europe (CREDIT EUROPE Asigurări – Reasigurări S.A.), ERGO (ERGO Asigurări de Viață S.A.), EUROLIFE ERB Generale (EUROLIFE ERB Asigurări Generale S.A.), EUROLIFE ERB Viață (EUROLIFE ERB Asigurări de Viață S.A.), FATA (FATA ASIGURARI S.A.), FORTE (FORTE ASIGURARI REASIGURARI S.A.), GARANTA (GARANTA ASIGURARI S.A.), GOTHAER (GOTHAER ASIGURARI - REASIGURARI S.A.), GRAWE (GRAWE ROMANIA ASIGURARE S.A.), LIG (Societatea de Asigurare – Reasigurare LIG INSURANCE S.A.), ONIX (ONIX ASIGURARI S.A.), SIGNAL Iduna (SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare S.A.) și UNIQA Viață (UNIQA Asigurări de Viață S.A.).
Rezultatele exercițiului BSRE, conform regimului de supraveghere Solvabilitate I
În urma rezultatelor exercițiului BSRE și ținând cont de prevederile regimului Solvabilitate I, societățile de asigurare participante au fost grupate după cum urmează:
1) Grupa 1 de asigurători: societăți de asigurare care dețin capitaluri proprii negative - LIG;
2) Grupa 2 de asigurători: societăți de asigurare care nu dețin o marjă de solvabilitate disponibilă mai mare decât fondul de siguranță - FORTE, ABC, ASITO KAPITAL și CERTASIG;
3) Grupa 3 de asigurători: societăți de asigurare care nu dețin o marjă de solvabilitate disponibilă mai mare decât marja minimă de solvabilitate - nu au fost identificate cazuri;
4) Grupa 4 de asigurători: societăți de asigurare care nu dețin active admise să acopere rezervele tehnice brute mai mari decât rezervele tehnice brute - FORTE, LIG și CERTASIG;
5) Grupa 5 de asigurători: societăți de asigurare care îndeplinesc cerințele de solvabilitate (de exemplu marja de solvabilitate disponibilă mai mare decât marja minimă de solvabilitate şi decât fondul de siguranță) - 16 societăți, respectiv: ASIMED, BRD VIATA, GOTHAER, GRAWE, UNIQA VIATA, BCR VIATA, ONIX, ATE, GARANTA, ERB GENERALE, ERB VIATA, ERGO, SIGNAL IDUNA, FATA, CREDIT EUROPE și CITY. Cu toate acestea, CITY nu se încadrează în cerințele minime de lichiditate.
Astfel, din numărul total de 21 de societăți de asigurare participante la exercițiul BSRE, cinci societăți (FORTE, ABC, ASITO KAPITAL, CERTASIG și LIG), care subscriu riscuri doar din categoria asigurărilor generale, nu respectă, după ajustările efectuate de auditori, prevederile legale referitoare la solvabilitate, din care trei (FORTE, CERTASIG și LIG) nu respectă nici prevederile referitoare la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise.
Rezultatele exercițiului BSRE, conform regimului de supraveghere Solvabilitate II
Pe baza rezultatelor exercițiului BSRE și ținând cont de prevederile regimului Solvabilitate II, societățile de asigurare participante au fost grupate după cum urmează:
1) Grupa 1 de asigurători: societăți de asigurare care dețin fonduri proprii negative - LIG;
2) Grupa 2 de asigurători: societăți de asigurare care, în baza rezultatelor exercițiului BSRE şi fără a afecta vreuna dintre măsurile următoare de ajustare luate după realizarea exercițiului, nu îndeplinesc prevederile privind cerința de capital minim (MCR) ‐ SIGNAL IDUNA, FORTE, GOTHAER, FATA, ABC, ATE și ASITO KAPITAL;
3) Grupa 3 de asigurători: societăți de asigurare care, în baza rezultatelor exercițiului BSRE şi fără a afecta vreuna dintre măsurile următoare de ajustare luate după realizarea exercițiului, nu îndeplinesc prevederile privind cerința de capital de solvabilitate (SCR) ‐ SIGNAL IDUNA, FORTE, GOTHAER, CERTASIG, CREDIT EUROPE și CITY.
4) Grupa 4 de asigurători: societăți de asigurare care, în baza rezultatelor exercițiului BSRE, îndeplinesc prevederile privind MCR şi SCR - ONIX, BRD VIATA, ASIMED, ERB GENERALE, ERB VIATA, UNIQA VIATA, GRAWE, GARANTA, BCR VIATA și ERGO.
Astfel, din numărul total de 21 societăţi de asigurare participante, 4 societăţi nu respectă cerinţa de capital minim (MCR), dar o respectă pe cea de capital de solvabilitate (SCR), 3 societăţi nu respectă SCR, dar o respectă pe cea de MCR, 4 societăţi nu respectă nici cerinţa de MCR nici pe cea de SCR, iar restul de 10 societăţi se conformează cadrului de reglementare Solvabilitate II.
Măsuri de follow-up
Rezultatele exercițiului BSRE au evidențiat mai multe deficiențe care trebuie corectate de către societățile de asigurare participante prin implementarea măsurilor de follow‐up, ce au ca scop restabilirea unei poziții solide privind solvabilitatea sau remedierea altor deficiențe identificate de către auditorii independenți.
Societățile de asigurare participante sunt obligate să transmită ASF un plan de măsuri în vederea remedierii aspectelor constatate în urma derulării exercițiului BSRE, în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii deciziei referitoare la comunicarea rezultatelor exercițiului BSRE și a măsurilor de supraveghere. ASF va avea în vedere toate măsurile deja implementate de către societățile participante după data de referință a exercițiului BSRE.
ASF va analiza planurile de măsuri primite într-un termen de 5 zile calendaristice de la data transmiterii acestora, dar nu mai târziu de data de 11 decembrie 2015 şi va face recomandări după caz, în vederea completării şi/sau modificării acestora.
În cazul în care ASF consideră că planurile de măsuri nu sunt realiste sau constată că societățile de asigurare nu au înregistrat un progres semnificativ în restabilirea situației financiare sau a solvabilității, ori nu au realizat restabilirea situației financiare sau a solvabilității la sfârșitul termenelor stabilite, va lua în termen de patru săptămâni toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților.
În prima parte a acestui an, 13 societăți de asigurare, care dețin cumulat peste 80% din piața autohtonă de profil, au fost incluse în cadrul unui exercițiu de evaluare independentă a activelor și pasivelor și de efectuare a unui test de stres (Balance Sheet Review - BSR & Stress Test - ST).
Exercițiul a fost realizat de către auditori independenți coordonați și supravegheați de către un Comitet compus din reprezentanți ai ASF, EIOPA și CE. Detalii aici.
Raportul cu privire la rezultatele exercițiului BSRE poate fi regăsit pe pagina web a ASF.
Rezultatele conform regimului de supraveghere Solvabilitate II
Valoarea totală a activelor pentru cele 21 de societăți, conform regimului Solvabilitate II, era la 31 decembrie 2014 de 3,2 miliarde lei.
Excedentul agregat al activelor față de pasive al celor 21 societăți de asigurare participante s‐a situat la 713 milioane lei, singura societate care a înregistrat un deficit de capitaluri fiind LIG care înregistrează fonduri proprii negative de 67 milioane lei.
Ca urmare a cadrului de evaluare specific regimului prudențial Solvabilitate II, totalul activelor la nivel agregat a scăzut cu 10% față de valorile bilanțiere agregate pentru data de 31 decembrie 2014, respectiv a scăzut cu 8% față de valorile ajustate de auditori.
La nivel individual, 19 din cele 21 de societăți de asigurare participante (cu excepția ASIMED și GRAWE) au avut activele totale diminuate în baza regimului Solvabilitate II în comparație cu valoarea ajustată a activelor în baza regimului Solvabilitate I.
Cea mai mare reducere a valorii activelor în baza regimului Solvabilitate II este observată pentru SIGNAL IDUNA (39%), CERTASIG (34%), LIG (33%) și ABC (18%).
Totalul fondurilor proprii disponibile pentru a acoperi SCR pentru cele 21 societăți de asigurare era, la 31 decembrie 2014, de aproximativ 701 milioane lei, în timp ce totalul fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi SCR atingea 700,8 milioane lei.
Având în vedere că SCR era la data de referință în cuantum de 596 milioane lei, rata de acoperire a SCR a fost de aproximativ 118%.
Totalul fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi MCR pentru cele 21 societăți de asigurare participante a fost de 697 milioane lei, la 31 decembrie 2014. Având în vedere că MCR înregistra la data de referință valoarea de 407 milioane lei, rata de acoperire a MCR a fost de 171%.
Comentarii
GeoDescoperire!
Surpriza?
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Ultima Ora
Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025
Acționarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Integrarea OTP Bank România în Banca Transilvania a început detalii
Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor
Poșta Română, liderul național în servicii poștale, împreună cu CEC Bank și Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, își unesc forțele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării plăților digitale detalii
BT Pay si BT Go raman singurele aplicatii ale Bancii Transilvania
BT Pay pentru persoanele fizice si BT Go pentru firme si alte persoane juridice vor ramane singurele aplicatii ale Bancii Transilvania, care vor inlocui NeoBT si BT24, conform unei informatii publicate de banca: "În curând, vei putea face banking de pe detalii
CEC Bank imprumuta inca 300 milioane euro prin emiterea de obligatiuni
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferențiale, destinate încadrării ca instrumente eligibile MREL și primește un rating BB de la Fitch Ratings, detalii
- Doar 5 banci au ramas fara plati instant in lei
- Ratingul Garanti BBVA a fost imbunatatit
- Bancile au facut un profit record
- Banca Transilvania are un rating mai bun
- Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci
- Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului
- Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni
- Raiffeisen Digital Bank se inchide in Romania
- Banca Transilvania isi continua cresterea sustinuta: +30% la operatiuni, +23% la credite, in primele 9 luni din 2024
- Problele de functionare a aplicatiei Revolut
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Conturile Revolut cu BIC BREL, valabile doar pana la finalul lui 2024
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
Analize economice
- România, „lanterna roșie” a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în UE
- Deficitul contului curent, peste 24 miliarde euro după primele zece luni
- Deficit comercial record în octombrie 2024
- Productivitatea în comerț, peste cea din industrie
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Inflația anuală a crescut la 5,11%, prin efect de bază
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Crypto
Am depus în safepal o sumă de 1200 de usdt într-un pool și îmi timp de maxim 5 zile să-i ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
Buna ziua! Am nevoie de ajutor!
Buna ziua! Am trimis activare cont si imi scrie ca au expediat QR Cod pe posta dar nu mia venit ... detalii
-
Înșelătorie
Mare atenție la firma vex group, te pune să investești 250 € în Forex, câștigi ceva și ... detalii