BANCI | Interviu

Analistii se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 10,25%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-29 19:23

Analiştii se aşteaptă la menţinerea dobānzii de politică monetară la 10,25% pe an la şedinţa băncii centrale de joi, 30 octombrie, īnsă nu exclud nici o nouă urcare a acesteia, ca semnal pentru presiunile inflaţioniste īn creştere, din cauza deciziei de majorare a salariilor şi pensiilor.

Efectele majorărilor salariale din īnvăţămānt şi creşterii pensiilor, care ar putea duce la adāncirea deficitului bugetar peste 3% din produsul intern brut (PIB), vor determina Banca Naţională a Romāniei (BNR) să tragă un semnal de alarmă prin menţinerea dobānzii cheie la 10,25% pe an, īn ciuda temperării inflaţiei, tendinţă prognozată pānă la finalul acestui an, spun unii analişti.

"Īn mod normal, ne-am fi aşteptat la o scădere a dobānzii cheie, dacă s-ar fi păstrat aceleaşi condiţii. Dacă īn ceea ce priveşte inflaţia, trendul a rămas descrescător, ne confruntăm, īn schimb, cu majorarea salariilor şi a pensiilor, care va afecta deficitul bugetar", a declarat, pentru NewsIn, economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

El a adăugat că decizia băncii centrale ar putea fi un semnal pentru o politică monetară prudentă, īn contextul presiunilor inflaţioniste īn creştere pentru 2009, ca urmare a majorărilor salariale. Cu toate acestea, economistul-şef al Raiffeisen Bank se bazează pe o reducere a dobānzii cheie la prima şedinţă de politică monetară a anului următor.

"Majorările salariale vor pune presiune pe consumul la finalul acestui an. Fără aceste majorări, banca centrală s-ar fi putut gāndi şi la o reducere a dobānzii de politică monetară", a declarat, pentru NewsIn, economistul-şef al Băncii Comerciale Romāne (BCR), Lucian Anghel.

El consideră că o eventuală reducere a dobānzii cheie nu se justifică pānă la īnceputul anului următor, decizie care ar putea fi luată de BNR īn funcţie de cum vor evolua factorii determinanţi pānă atunci.

Scăderea ratingului Romāniei poate pune presiuni suplimentare pe decizia BNR

Directorul de investiţii al Interamerican Fond de Pensii, Radu Crăciun estimează o majorare a dobānzii cheie la următoarea şedinţă de politică monetară, chiar şi cu 0,5 de puncte procentuale, mai ales după retrogradarea Romāniei de către Standard & Poor's. Īn acelaşi timp, el exclude posibilitatea reducerii rezervelor minime obligatorii.

Efectele majorărilor salariale asupra inflaţiei, care au stat şi la baza deciziei de scădere a ratingului Romāniei, ar putea fi contracarate de către BNR printr-o majorare a dobānzii de politică monetară la 10,5% pe an, consideră şi analiştii de la ING Bank Romānia.

"Va fi un semnal de īngrijorare, avānd īn vedere ultimele evoluţii privind deprecierea monedei naţionale, īnsă BNR va reduce, cel mai probabil, dobānda cheie īn primul trimestru din 2009", spun ei.

Cu toate că decizia S&P va pune presiune asupra monedei naţionale, Ionuţ Dumitru nu crede că BNR va reacţiona īn sensul majorării dobānzii cheie.

"La prima vedere, evident că scăderea ratingului pune presiune pe curs şi pe dobānzi, īnsă cred că BNR va aştepta să vadă cum vor evolua lucrurile. Depinde şi de celelalte măsuri care se vor lua", a spus Dumitru.

Analiştii iau īn calcul şi reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele īn lei

Reducerea rezervelor minime pentru pasivele īn lei ar putea fi luată īn considerare de către banca centrală la următoarea şedinţă de politică monetară, īnsă decizia S&P scade şansele unei astfel de hotărāri din partea BNR, mai spun analiştii.

"La un moment dat, BNR va trebui să ia şi o astfel de decizie, avānd īn vedere că vrea să ajungă īn poziţia de creditor net. Momentan perioadele de exces de lichiditate alternează cu cele de lipsă şi suntem la limită. Cu siguranţă, subiectul este pe agenda discuţiilor la şedinţa de politică monetară, īnsă, dacă nu vor fi reduse acum, atunci īn viitorul apropiat BNR va decide acest lucru", a declarat Ionuţ Dumitru.

Cu toate că nu exclude posibilitatea reducerii rezervelor minime obligatorii, Lucian Anghel spune că o astfel de decizie are mai multe şanse să primească acordul BNR la īnceputul anului următor.

"Nu cred că se poate pune īn discuţie o astfel de reducere pentru pasivele īn valută, atāta timp cāt banca centrală are nevoie de rezerve īn valută. Rămāne de văzut ce se va īntāmpla īn cazul pasivelor īn lei, īnsă există şanse mai mari ca acest lucru să se īntāmple, mai degrabă, la īnceputul anului următor", a spus Anghel.

BNR ar putea revizui prognoza pe inflaţie pānă la cel mult 6,4%

Cu toate că guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat că BNR ar putea revizui īn scădere prognoza de inflaţie pentru sfārşitul acestui an, de la 6,6% īn prezent, pe baza scăderii preţului la petrol, analiştii nu cred că prognoza va fi coborātă la nivelul anterior, de 6%.

"Nu cred că banca centrală va reduce prognoza de inflaţie, deoarece condiţiile s-au mai schimbat. Leul s-a depreciat şi au apărut şi presiunile salariale", a declarat Ionuţ Dumitru.

El a adăugat că o posibilă ajustare a estimării de inflaţie nu ar fi justificată sub nivelul de 6,4%.

Şi Ciprian Dascălu consideră că banca centrală va coborī prognoza pānă la un nivel de cel mult 6,4%, īnsă "o astfel de măsură nu ar mai avea oricum nicio influenţă īn condiţiile de faţă, avānd īn vedere că mai sunt doar trei luni pānă la finalul anului".

Pe de altă parte, traderul Millenium Bank susţine că BNR ar putea revizui īn sus estimarea privind inflaţia pentru anul 2009, de la 4,2% īn prezent, pānă la 4,5%.

BNR a majorat de şapte ori dobānda de politică monetară de la sfārşitul lui octombrie pānă īn prezent, interval īn care aceasta a urcat de la 7% la 10,25%. Ultima majorare a fost făcută la şedinţa de politică monetară din 31 iulie, cānd banca centrală a ridicat nivelul dobānzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 10%.

Ţinta de inflaţie stabilită de BNR pentru 2008 este de 3,8%, plus sau minus un punct procentual, iar pentru 2009, banca centrală ţinteşte un nivel al inflaţiei de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Consiliul de administraţie al BNR se va īntālni, joi, īn ultima şedinţă de politică monetară din acest an, īn cadrul căreia se va discuta şi ultimul raport asupra inflaţiei. Următoarea şedinţă de politică monetară a băncii centrale va avea loc pe 6 ianuarie 2009.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a anunţat, luni, că a coborāt cu o treaptă ratingurile Romāniei pentru īmprumuturile īn valută, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', şi pentru creditele īn lei pe termen lung, la 'BBB-', ca urmare a riscurilor legate de finanţare. Īn schimb, agenţia a menţinut ratingul 'A-3' pentru īmprumuturile īn lei pe termen scurt. Calificativul pentru transfer şi convertibilitate a fost coborāt la 'BBB+', de la 'A-'. Ratingurile au perspectivă negativă. Această decizie a scos Romānia din categoria statelor cu calificativ "investment grade", acordat de S&P.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Ʈmprumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii