Analistii estimeaza o crestere economica de numai 3,4% in 2009
Autor: Bancherul.ro
2008-11-24 08:27
Creşterea economică va īncetini puternic anul viitor, la sub 4%, mai puţin de jumătate faţă de ritmul din 2008, estimat la peste 8%, iar primele semne se vor resimţi īncă din ultimul trimestru al acestui an, cānd avansul PIB va coborī spre 6%, potrivit ultimelor prognoze furnizate de analişti.
Media estimărilor a 11 analişti intervievaţi de MEDIAFAX indică o creştere economică īn 2009 de 3,4%, īn condiţiile īn care PIB va urca cu 8,2% īn acest an, evoluţie calculată tot ca medie a prognozelor.
De asemenea, analiştii se aşteaptă ca datele pentru trimestrul al treilea din acest an să arate o creştere economică de 8,7%, iar īn ultimele trei luni PIB să-şi tempereze dinamica la 6,3%. Petru primul trimestru din 2009, opiniile analiştilor sunt diferite, fiind invocate prea multe incertitudini, iar media se plasează la 3,36%.
Anticipaţiile pentru creşterea PIB de anul viitor se concentrează īn intervalul 3 - 4%, iar ca extremă este de remarcat opinia analistului Moody's, Kenneth Orchard, care se aşteaptă chiar la recesiune, respectiv o scădere a economiei cu 0,3%.
"Deoarece climatul s-a schimbat īn rău, economia va trebui să sufere o ajustare dificilă care ar putea dura 1-2 ani. Creşterea exporturilor va īncetini, din cauza declinului din restul ţărilor UE, iar criza globală de lichiditate va restricţiona fluxurile de capital spre Romānia, afectānd consumul şi investiţiile interne. Īn prezent, ne aşteptăm pentru 2009 la o recesiune a economiei īn Romānia", a spus Orchard.
Analistului Moody's se aşteaptă la o recesiune īn Romānia īn ciuda faptului că anticipează cheltuieli publice mari, cu un deficit bugetar de aproape 5% din PIB şi o creştere a datoriei publice la 16,2% din PIB.
Recesiunea va aduce, īn opinia lui Orchard, o corecţie mult mai abrubtă a deficitului de cont curent, cu un nivel de 8,2% din PIB la finele lui 2009, şi reaşezarea inflaţiei īn intervalul ţintit de Banca Naţională, respectiv o rată de 4,5%.
Andrew Colquhoun, director īn cadrul Fitch Ratings, nu exclude posibilitatea unei contracţii a PIB īn primul trimestru al anului viitor, īnsă crede că acest scenariu este puţin probabil, avānd īn vedere situaţia consumului din Romānia.
El anticipează o creştere economică de 8% īn acest an, care va īncetini la doar 3% la sfārşitul lui 2009.
"Există riscuri semnificative īn sensul scăderii acestor prognoze, ca urmare a vulnerabilitaţilor externe de finanţare a Romāniei. O depreciere bruscă a leului ar putea afecta economia reală şi sistemul bancar, pe fondul majorării ponderii deţinute de euro īn sectorul financiar", a explicat directorul Fitch.
Analiştii străini sunt mai pesimişti decāt cei romāni atāt īn ceea ce priveşte evoluţia economiei īn anul viitor, cāt şi pe termen scurt.
"Consider că rata de creştere a PIB se va reduce la circa 5-6% īn trimestrul al patrulea, depinzānd de gradul de disponibilitate a creditelor, care nu a fost pānă īn prezent ridicat. Cea mai mare parte a avansului economic se va datora inerţiei consumului", a afirmat Bartosz Pawłowski, analist pentru pieţe emergente la TD Securities din Londra.
El previzionează o īncetinire bruscă a majorării PIB, de la 8% īn 2008 la doar 3% anul viitor, şi prognozează un avans economic cuprins īntre 1 şi 2% pentru primul trimestru al anului viitor, menţionānd că "Guvernul ar putea impulsiona īn mod artificial consumul, chiar riscānd stabilitatea pe termen lung".
La rāndul său, Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland, a observat că majoritatea statelor din regiune sunt optimiste īn ceea ce priveşte perspectiva exporturilor şi a investiţiilor străine directe. El a vizat recent mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est.
"Problema este că toate statele din regiune se vor bate pentru o prăjitură mult mai mică, pe fondul scăderii comerţului şi contractării economiei", a spus Ash.
Īn ciuda unui optimism aparent, toţi analiştii romāni şi-au modificat perspectivele privind evoluţia economiei īn ultimele trei luni ale anului, iar unii dintre ei se plasează cu estimările sub cei străini.
"Este posibil ca trimestrul al treilea să fie foarte bun, după care ultimul trimestru va fi mai slab decāt ne-am obişnuit anul acesta. (
) Chiar şi aşa, trimestrul al patrulea va fi fabulos de mare īn comparaţie cu regiunea", a declarat Lucian Anghel, economistul şef al BCR.
Cristian Dinescu, directorul direcţiei Trezorerie din cadrul Romexterra, este cel mai optimist analist intervievat īn ceea ce priveşte perspectivele. El consideră că avansul economic din trimestrul al treilea, estimat la 8,4%, a fost susţinut de agricultură, servicii şi construcţii.
"Principalii factori care au alimentat creşterea economică īn trimestrul al treilea, anticipată la 9%, ar trebui să fie agricultura, construcţiile şi serviciile. Industria a decelerat destul de mult, astfel că probabil contribuţia acestui sector va fi īn scădere īn perioada iulie-septembrie 2008", a completat economistul-şef al Raiffeisen Bank Romānia, Ionuţ Dumitru.
Dinescu anticipează o īncetinire a ritmului de creştere a activităţii economice īn trimestrul al patrulea, la 7,9%, sectorul serviciilor urmānd să fie puternic afectat, mai ales pe partea de intermediere financiară, dar şi construcţiile, şi industria. Consumul va susţine avansul economic, fiind "pur şi simplu o chestie de inerţie".
Dumitru se aşteaptă ca īn trimestrul al patrulea să aibă loc īn primul rānd o īncetinire a industriei şi construcţiilor, īn timp ce agricultura ar putea avea o pondere importantă la creşterea economică.
"Este inevitabil ca reducerea cererii externe pe fondul recesiunii din zona euro să influenţeze īn mod negativ atāt exporturile, cāt şi producţia industrială din Romānia", a continuat economistul-şef al Raiffeisen Romānia. El estimează un avans al PIB de 7,5% īn trimestrul al patrulea şi de 8,5% pentru īntregul an 2008.
De asemenea, Laurian Lungu, profesor asociat la Cardiff Business School şi director de cercetare la Grupul de Economie Aplicată (GEA), consideră că toate sectoarele vor merge īn continuare īn trimestrul al patrulea, "īn virtutea inerţiei".
"Nu văd o īncetinire pe componente, ci una globală", a spus Lungu.
Economistul anticipează ritmuri de creştere economică de 8,5% pentru trimestrul trei şi 6,5% pentru ultimele trei luni ale anului acesta. Pentru tot anul 2008, Lungu previzionează un avans al PIB de 7,8%.
Florin Libocor, analist la BRD, a revizuit uşor īn scădere estimările privind creşterea economică a Romāniei īn 2008, de la 8,9% la 8,7%.
Dinescu previzionează pentru acest an un ritm de creştere economică situat īn jurul a 8,2%, care va īncetini īn 2009 la 5,5%, cea mai mare cifră avansată de analişti.
Pentru primul trimestru al anului viitor, reprezentantul Romexterra estimează un avans al PIB de 6 - 6,2%, īn contextul īn care activitatea economică "va īncetini foarte mult pe absolut toate ramurile".
Dinescu apreciază că primul trimestru al anului viitor va fi caracterizat de incertitudine, partea extractivă va īnregistra o evoluţie nefavorabilă, iar construcţiile vor "īncetini dramatic, fiind foarte probabil să existe o cădere destul de zdravănă a preţurilor".
"Īntr-un scenariu neutru spre optimist, temperarea creşterii economice s-ar face către intervalul 4-4,5% īn 2009, īn condiţiile diminuării ordonate a creditării, īn special pe componenta de valută, ceea ce ar putea conduce chiar la efecte pozitive de reducere a consumului şi a presiunilor pe contul curent şi pe inflaţie", consideră Dumitru.
Economistul a precizat că riscurile sunt ridicate īntrucāt o stopare bruscă a activităţii de creditare ar putea conduce chiar la un impact mai negativ asupra activităţii economice.
Totuşi, Dumitru apreciază că recesiunea nu este cel mai probabil scenariu, pe baza informaţiilor existente īn prezent, chiar dacă "tentaţia pesimismului este destul de mare".
Ciprian Dascălu, trader la Millennium Bank Romānia, previzionează o creştere economică de 9% pentru trimestrul al treilea, care se va reduce la jumătate īn ultime trei luni ale acestui an, urmānd ca īn intervalul ianuarie-martie 2009 să se plaseze la 2%.
Analistul estimează un avans al PIB de 7,5% pentru 2008, care se va reduce la 3,5% īn 2009.
"Pentru anul viitor, estimăm o dinamică pozitivă a produsului intern brut, pe seama unor măsuri de stimulare a economiei din partea autorităţilor şi relaxării treptate a politicii monetare, pe măsură ce presiunile inflaţioniste se vor diminua. Mă aştept la continuarea creşterii serviciilor, pe seama majorărilor salariale efectuate īn 2008, precum şi a sectorului agricol, datorită fondurilor europene şi celor alocate de autorităţi. Cele mai afectate sectoare ale economiei vor fi construcţiile şi industria", a decarat şeful departamentului cercetare şi strategie de la Volksbank Romānia, Melania Hăncilă.
Ea a precizat că estimează o majorare PIB de 8,1% īn acest an şi o creştere economică de 3,5% īn 2009. Hăncilă vede o temperare a creşterii economice la 5,9% īn ultimul trimestru a anului şi la 2,3% īn primele trei luni din 2009.
Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din Romānia, anticipează un ritm de dezvoltare a economiei cuprins īntre 8,5 şi 9% īn acest an şi īntre 3 şi 4,5% pentru anul viitor.
"Īn principal va fi vorba despre īncetinirea exporturilor, precum şi de limitarea consumului şi a investiţiilor, īntrucāt finanţările vor fi mai greu de realizat", a precizat Crăciun.
Lungu consideră că anul viitor vor īncetini construcţiile, serviciile şi consumul, investiţiile īn infrastructură fiind cele care vor susţine "cāt de cāt" avansul economic, estimat la 4%.
"Cel mai probabil, toate sectoarele economice vor īntregistra o decelerare īn 2009, īn special construcţiile, industria şi agricultura. Īn privinţa agriculturii, riscurile sunt mari şi sunt legate de condiţile climatice, acest sector avānd şi un efect de bază nefavorabil", a spus Dumitru.
Economistul anticipează o īncetinire a creşterii consumului de la 13-14% īn prezent la circa 5-6% īn 2009, menţionānd că limitarea consumului ar fi posibilă īn urma "unei schimbări dramatice de comportament".
Anghel a precizat că primul trimestru, chiar semestru unu al anului viitor, va fi dificil deoarece intervine efectul de bază negativ.
La nivelul īntregului an viitor, economistul şef al BCR anticipează un avans economic cuprins īntre 4 şi 5%.
Analistul RBS Tim Ash susţine că, īn contextul actual, este nevoie de un echilibru atat la nivel bugetar, dar şi la nivel de finanţare externă şi curs de schimb.
"Asigură-te că ai un curs de schimb flexibil, un deficit bugetar pe care poţi să īl finanţezi, surse ieftine de finanţare a ofertei, şi nu-ţi fie ruşine să ceri sprijinul FMI-ului devreme", a spus Ash.
Ultimele estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză indică pentru acest an o creştere economică de 9,1%, iar pentru 2009 de numai 6%. Prognozele BNR plasează avansul PIB a 8-9% īn acest an şi 4-5% īn 2009.
Īn primele şase luni din 2008, PIB a crescut īn termeni reali cu 8,8%, după un avans 8,2% īn primul trimestru şi de 9,3% īn trimestrul al doilea.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Interviu
Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii
Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile
ProvocÄrile fiscale Či economice ale anului 2025 trebuie sÄ-i gÄseascÄ pregÄtiČi pe consumatori, iar administrarea finanČelor personale devine un imperativ pentru cei care vor sÄ îČi pÄstreze confortul din prezent sau sÄ îČi ČinÄ sub control problemele financiare, se detalii
Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta
Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii
Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca
Anul viitor am putea asista la creČterea unor taxe Či la impozite mai mari pentru proprietÄČi, avertizeazÄ invitaČii podcastului gÄzduit de Centrul de SoluČionare AlternativÄ a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii
- Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri
- Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale
- Contractul unui credit trebuie sa contina si solutii in cazul neplatii ratei
- Beneficiarul unui credit trebuie sa stie ce solutii are daca nu poate plati rata
- IFN-urile nu vor sa rezolve reclamatiile clientilor prin CSALB
- Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare
- Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie
- Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor
- Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate
- Scaderea ratei la credit trebuie insotita de o regandire a modului de viata
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- BÄncile din RomĆ¢nia nu au majorat comisioanele aferente operaČiunilor Ć®n numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro dupÄ primele nouÄ luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro dupÄ primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro dupÄ prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor Åi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiČii imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinÅ£Ä ROBID Åi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- InflaČia anualÄ a crescut marginal
- ComerČul cu amÄnuntul - Ć®n creČtere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- RomĆ¢nia, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice Ć®n PIB
- RomĆ¢nia, tot prima Ć®n UE la inflaČia anualÄ, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare Ʈn august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publicÄ, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB dupÄ prima jumÄtate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB dupÄ primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar Ć®ngrijorÄtor dupÄ prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publicÄ, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar Ʈnaintea ultimului trimestru din 2024
- PreČurile industriale - scÄdere Ć®n august dar indicele anual a continuat sÄ creascÄ
- RomĆ¢nia, pe locul 4 Ć®n UE la scÄderea preČurilor agricole
- Industria prelucrÄtoare, evoluČie neconvingÄtoare pe luna iulie 2024
Statistici
- RomĆ¢nia, pe locul trei Ć®n UE la creČterea costului muncii Ć®n T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - RomĆ¢nia, pe locul 19 Ć®n UE ca pondere Ć®n PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- DobĆ¢nda pe termen lung a continuat sÄ scadÄ in septembrie 2022. Ecartul faČÄ de Polonia Či Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite cautÄ soluČii pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitÄČile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to ā¬92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanČei comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare faČÄ de aceeaČi perioadÄ a anului trecut
- ProducČia industrialÄ, Ć®n scÄdere semnificativÄ
- Pensia realÄ, Ć®n creČtere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrÄtoare a trecut pe plus Ć®n aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea Ć®mpotriva dezastrelor, valabilÄ Či in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg cÄ oferim Ć®mprumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii