BANCI | Interviu

Adrian Vasilescu: Nu e corect ca BNR sa intervina pe piata valutara pentru a-i ajuta pe cei cu credite in valuta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-20 11:55

Banca Nationala a Romaniei nu intervine pe piata valutara pentru a-i ajuta pe cei care au credite in valuta, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Ca să fie eficiente, intervenţiile trebuie să fie surprinzătoare. Însă nu e corect ca BNR să intervină pe piaţă să sprijine leul cu scopul de a sprijini pe cei care au datorii în valută. Pentru o astfel de măsură, o bancă centrală ar fi descalificată", a afirmat Vasilescu, explicând că Banca Naţională a îndemnat de-a lungul timpului la angajarea de credite în moneda naţională.

Vasilescu a adăugat că nu este datoria băncii centrale de a sprijini persoanele sau companiile care sunt dezavantajate de actualul curs al leului, argumentând că decizia este numai a celui care ia creditul.

"Bancherul îţi dă umbrela atunci când e soare şi ţi-o ia când plouă. Bugetul statului ţi-o oferă când plouă pe strada ta. Banca centrală nu poate să facă aşa ceva. Tu vii la bancă pentru că ai poftă de consum, dar nu te întreabă cum stai cu pofta de muncă", a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

Oficialul BNR a afirmat că atât piaţa valutară, cât şi cea a creditelor "sunt în suferinţă" deoarece fluxul din afara ţării s-a restrâns, însă vede posibilă o întoarcere a cursului leului.

"Dacă ne uităm la istoria pieţei valutare din România, o să vedem că această mişcare de pendul s-a produs, iar cursul s-a întors, ori de câte ori valuta şi-a luat nasul la purtare", a conchis Vasilescu.

Moneda naţională s-a depreciat puternic de la începutul anului, cu 6,6% faţă de euro, de la un nivel calculat de BNR de 4,0296 lei/euro în prima şedinţă a anului, la o valoarea record de 4,2985 în data de 13 ianuarie. Ulterior, cursul a înregistrat trei şedinţe consecutive de apreciere uşoară, atingând vineri un nivel de 4,2655 lei/euro.

În şedinţa de luni, BNR a publicat luni un curs de schimb de 4,2917 lei/euro, în creştere cu 2,62 bani faţă de nivelul de vineri, moneda naţională revenind astfel pe depreciere faţă de euro.

Anul trecut, leul s-a depreciat pe medie cu 10,3% faţă de euro, de la 3,3373 unităţi la 3,6827 unităţi în raport cu moneda europeană.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii refuză să-È™i vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii