BANCI | Analiza

Aderarea Romaniei la Uniunea Bancara si la zona euro vor fi noile ancore de stabilitate a economiei dupa finalizarea acordului de tip stand-by cu FMI

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-11-28 02:12

Daca v-ati intrebat de ce reprezentantii BNR sustin cu atata ardoare aderarea Romaniei la Uniunea Bancara din 2017 si adoptarea monedei euro din 2019, in contrast cu alte tari vecine, precum Polonia si Ungaria, care nu s-au aratat pana acum prea interesate de a face parte in urmatorii ani din niciuna dintre cele doua structuri europene, raspunsul ar putea fi legat de finalizarea, in septembrie 2015, a prezentului acord stand-by de tip preventiv cu FMI, acord suspendat in prezent.

Desi cei mai multi analisti sunt de parere ca Romania nu ar trebui sa renunte la ancora de stabilitate si credibilitate a FMI, pentru a se asigura continuarea reformelor structurale din economie, situatia macroeconomica foarte buna a tarii ne-ar putea permite ca de anul viitor sa schimbam relatia cu FMI: nu sa intrerupem legaturile cu acesta, ci sa avansam la un nou tip de acord, mai putin restrictiv, precum cel pe care-l are Polonia, si anume Flexible Credit Line (FCL).

Renuntarea la actualul acord tip stand-by, cel mai sever din punct de vedere al conditionalitatilor, este previzibila, dupa ce anul trecut autoritatile romane au ajuns sa-l semneze cu mare greutate, precizand ca este de tip preventiv, adica fara a se utiliza niciun ban din linia de credit, ceea ce s-a si intamplat pana acum.

De altfel, nici nu mai avem nevoie de o noua finantare de la FMI, intrucat nu mai avem probleme cu balanta de plati, asa cum am patit-o dupa intrarea in criza din 2008, cand deficitul de cont curent a ajuns la 14% din PIB. In acelasi timp, BNR are o rezerva confortabila de rezerve valutare, care acopera 7 luni de importuri, fata de un standard intre 4 si 6 luni, cursul este stabil, indicatorii macroeconomici sunt foarte buni, iar datoria pe termen scurt, o alta problema, este in scadere.

Cu toate acestea, Romania are in continuare nevoie de acore care sa-i asigure continuarea reformelor structurale, acestea urmand a fi preluate de programele cu Uniunea Europeana, care sunt suficiente, nemaifiind nevoie de un program special in acest sens, cum a fost acordul cu FMI.

Noile ancore vor fi asadar Uniunea Bancara si moneda Euro.

Programul cu FMI nu ar trebui insa incheiat inainte de termen, ci la timp, adica in septembrie 2015, si in mod corect, pentru a mentine increderea investitorilor.

In aceste conditii, discutiile guvernului si a a BNR cu FMI se concentreaza pe problemele structurale. Cei de la banca centrala vorbesc despre restructurarea sectorului bancar, care trebuie sa-si curete bilanturile si sa-si asigure o solvabilitate adecvata, in timp ce guvernul discuta despre reformele structurale din sanatate, invatamant, companiile de stat, constructia infrastructurii, impozitele si taxele, formarea bugetului. Aici problemele sunt mai mari, intrucat in contextul alegerilor prezidentiale bugetul inca nu este finalizat si nu se stie cine se ocupa de acesta, in acest sens urmand a se purta discutii cu o delegatie FMI care vine la Bucuresti la inceputul lunii decembrie.

Guvernul are bani dar nu stie cum sa-i cheltuie

Daca guvernul nu va dori sa majoreze taxele, asa cum s-a angajat, atunci va trebui sa negocieze cu FMI un deficit bugetar mai ridicat decat cel programat. Insa problema guvernului este ca dispune de foarte multe lichiditati, care se vad si in contul trezoreriei de la BNR, ceea ce inseamna ca are bani si nu stie cum sa-i cheltuie.

De altfel, surplusul de valuta de la trezoreria statului si intrarea de capital strain in contextul crizei au determinat stailitatea si chiar aprecierea leului, chiar si in perioada alegerilor, ceea ce l-a determinat pe guvernatorul Isarescu sa exclame surprins a leul sta tolanit fara sa-i pese de campania electorala, sugerand ca o usoara depreciere ar fi de dorit.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii