BANCI | Ultima Ora

Volksbank castiga un proces privind comisionul de risc, judecatorii considerand ca nu este clauza abuziva

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-11 15:28

Volksbank a castigat vineri, la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, un proces cu 8 clienti reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, care au cerut anularea comisionului de risc din contractele de credit, considerat a fi o clauza abuziva.

Judecatorii nu au fost insa de acord, apreciind ca respectivul comision este legal, neputand fi considerat clauza abuziva, dand astfel dreptate bancii, care spune ca acesta a fost prevazut in contractele de credit in momentul semnarii acestora de catre clienti. 

Banca mai precizeaza ca respectivul comision de risc face parte din costul total al unui credit, pe langa dobanda si alte comisioane, fiind destinat a acoperi riscurile bancii in cazul nerambursarii creditelor si a devalorizarii garantiilor imobiliare.

Costul total al creditelor acordate de Volksbank, inclusiv comisionul de risc, a fost si ramane printre cele mai mici de pe piata, iar riscul reprezentat de aprecierea francului elvetian, moneda in care au fost acordate majoritatea ceeditelor, fata de leu, este impartit atat de clienti, prim majorarea ratelor, dar si de banca, prin pierderile aferente restantelor si a reducerii valorii garantiilor, spune banca.

Pe de alta parte, judecatorii au dat dreptate clientilor care s-au plans si de faptul ca dobanda creditelor putea fi modificata da catre banca in conditii mai putin transparente decat dupa o formula constand in indicele Libor sau Euribor.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs, insa confirma existenta practicii neunitare ale instantelor de judecata in procesele dintre banci si clienti pe tema clauzelor abuzive.

Recent, Volksbank a pierdut un proces colectiv cu peste 300 de clienti la Tribunalul Bucuresti, comisionul de risc fiind considerat abuziv de judecatorii acestei instante, dupa ce anterior alte instante l-au considerat legal.

Acesta este motivul pentru care guvernul, la recomandarea BNR si a FMI, a decis infiintarea Tribunalului Specializat Bucuresti, care va prelua aceste dosare, instanta ce urmeaza sa functioneze di 1 martie 2014.

 

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii