BANCI | Opinie

Vergil Voineagu: Nu e nici un fenomen de supraincalzire a economiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-05 20:41

Datele prezentate de Institutul National de Statisticã (INS) aratã o crestere a economiei românesti cu mult peste asteptãrile analistilor, dar nu sustin ideea supraîncãlzirii acesteia, a spus, joi, presedintele institutiei, Vergil Voineagu.

"Toate datele prezentate de Institutul National de Statisticã demonstreazã cã economia României are o evolutie realã ascendentã. Nu e nici un fenomen de supraîncãlzire pentru cã formarea brutã de capital detine o pondere foarte importantã, de invidiat chiar", a declarat presedintele INS, la conferinta de presã în care a prezentat detalii despre produsul intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an.

El a adãugat cã nu crede cã e vorba de supraîncãlzire, "pentru cã nici unul dintre indicatorii sensibili, precum inflatia sau somajul nu conduc spre un asemenea risc, dar noi românii preferãm sã punem rãul înainte".

Agricultura a resimtit efectele secetei din 2007 si la începutul acestui an

Voineagu a amintit cã toate componentele PIB au contribuit la cresterea acestuia în primul trimestru al acestui an, în conditiile în care agricultura a avut o pondere foarte micã în produsul intern brut în aceastã perioadã.

"Productia vegetalã, care a influentat si cantitatea de furaje, a fost în scãdere. Pretul furajelor a fost, de asemenea, foarte mare, motiv pentru care numãrul de efective de animale sacrificate a crescut", a explicat Voineagu.

În trimestrul I din 2008, productia agricolã s-a bazat aproape în exclusivitate pe productia animalã (96,6%), care a sporit cu 2,6% fatã de nivelul din primul trimestru al anului trecut.

În schimb, productia vegetalã a avut de suferit din cauza secetei care a marcat anul 2007, aceasta scãzând cu 8,6% fatã de nivelul din primele trei luni ale anului trecut. Valoarea serviciilor agricole a scãzut cu 16,1% în acelasi interval, din cauza scãderii suprafetelor însãmântate ca urmare a conditiilor climaterice nefavorabile din primele luni ale anului 2008, dupã iarna grea.

"Anul acesta, însã, are semne cã va fi un an agricol bun, ceea ce ar trebui sã ducã la o contributie pozitivã a agriculturii la formarea produsului intern brut", a concluzionat Voineagu.

Produsul intern brut al României a fost de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro) în primul trimestru al acestui an, în crestere cu 8,2% fatã de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptãrile analistilor, potrivit estimãrilor publicate, luni, de INS.

Analistii chestionati de NewsIn anticipau o crestere a produsului intern brut în primul trimestru din 2008 cuprinsã între 6,5% si 7,8%, cei mai multi mizând pe un avans de peste 7,4%, stimulat de încasãri mai mari din impozite si de exporturi, în conditiile în care constructiile râmân motorul dezvoltãrii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii