BANCI | Ultima Ora

Valoarea aurului s-a prabusit cu 30% in 2013, cea mai mare scadere din ultimii 32 de ani, odata cu revigorarea economiei SUA si iesirea Europei din recesiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-02 00:00

Dupa ce valoarea aurului a crescut de peste 6 ori din 2000 pana in 2012, cel mai mult dupa izbucnirea crizei din 2008, pretul metalului pretios a inregistrat prima scadere in 2013, dar si cea mai abrupta din ultimii 32 de ani, ceea ce ar putea fi un semnal al revenirii economiei americane si europene.

De altfel, Fed-ul american a inceput recent sa retraga treptat stimulii financiari la care a recurs pentru a stimula piata muncii, pe fondul intensificarii cresterii economice, in timp ce Europa va iesi din recesiune in acest nou an, conform prognozelor economistilor.

Pretul aurului cotat de BNR a scazut cu 31% in 2013, de la 182 de lei pe gram in ianuarie la 125 de lei gramul in decembrie, in timp ce euro s-a intarit in fata leului (vezi graficul).

Aurul a atins în septembrie 2011 nivelul de 1.923,7 dolari pe uncie, un nou maxim istoric, insa in 2013 valoarea metalului pretios a scazut cu aproape 30%, la fel ca si cotatia BNR, pana la 1.197 de dolari, pe piata futures din New York.

Asta in timp ce bursele au zburdat in 2013: indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 29%, iar bursa de la Tokyo a avansat cu peste 50%, înregistrând cel mai bun an din 1972.

Analiştii Goldman Sachs consideră că declinul aurului nu a luat sfârşit, estimand că valoarea aurulului va scadea si mai mult in acest an, pana la 1.050 dolari pe uncie, cu aproximativ 12% sub valoarea actuala.

Astfel, după 12 ani consecutivi de creştere puternică, cererea pentru aur ca investiţie cu un grad ridicat de siguranţă a fost erodată, iar activele fondurilor de investiţii pe piaţa aurului, fondurilor colective închise şi titlurilor de valoare bazate pe metalul preţios au coborât la minimul ultimilor patru ani, odată cu retragerile unor nume mari, printre care miliardarii George Soros şi John Paulson, potrivit unei analize Bloomberg.

Comentarii

Gelu
Proiectul RMGC trebuie RESPINS COMPLET!
Indifierent de valoarea unciei de Aur pe pietele din Occident, zacamatul de Aur si alte metale rare si pretioase conexe de la Rosia Montana, jud. Alba, este mult sub-evaluat, depreciat, pt. a da aparenta unei afaceri bune pentru Romania. In logica Economica sanatoasa, Aurul de acolo valoreaza mult mai mult ... pe masura ce Banul devine tot devalorizat in economia mondiala. NU Aurul se evalueaza in functie de etalonul Bani!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii