BANCI | Interviu

Valentin Lazea: Modul de calcul al ROBOR trebuie adaptat si pentru situatii de market failure

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-23 08:52

Circa trei bănci mari au cotaţii foarte ridicate pe dobânzile la lei, ceea ce a ridicat şi dobânda medie a pieţei, motiv pentru care BNR cere ARB să modifice modul de calcul al acestei dobânzi şi intervalul în care pot varia dobânzile pentru populaţie în situaţii de criză, a spus Valentin Lazea.

"Trei sau patru din cele 10 bănci care cotează pentru ROBOR sunt printre acele bănci care actualmente sunt cu dobânda foarte sus şi e normal că media ROBOR-ului să fie scoasă cu mult peste ceea ce ar fi normal să fie în acest moment", a explicat, miercuri, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, la The Money Channel.

În prezent, BNR calculează nivelul mediu al dobânzilor interbancare la depozitele plasate în lei în funcţie de cotaţiile a 10 bănci din piaţa bancară românească.

"Important este că regulamentul prin care se calculează ROBOR-ul este un regulament elaborat acum ceva timp de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi aprobat de BNR şi în care nu se precizează ce se întâmplă în situaţie de market failure, când dobânzile o iau razna complet, fie în sus fie în jos", a explicat Lazea.

El a adăugat că "poziţia conducerii BNR este că se doreşte ca ARB-ul să producă un nou regulamnet care să prevadă aceste situaţii de market failure şi, în al doilea rând, să prevadă cum se vor indexa dobânzile publicului, dobînzile celor care au luat credite în aceste situaţii".

"Sugestia BNR-ului este ca culoarul în care se vor situa dobânzile să nu depăşească culoarul dintre dobânda de la facilitatea de depozit, respectiv de la facilitatea de credit, actualmente între 6,25% şi 14,25%. Urmează ca ARB-ul să elaboreze acest regulament mai rafinat şi să-l supună aprobării băncii naţionale", a concluzionat Lazea.

Preşedintele ARB, Radu Gheţea, explicase, la rândul său, că asistăm, în prezent, la un moment în care actualele reguli pe care le avem în piaţa de lei nu mai sunt cele mai indicate.

"Acele cotaţii nu înseamnă neapărat că s-au făcut şi tranzacţii la acele cotaţii. Când se face media şi se comunică ROBOR-ul şi ROBID-ul zilei se iau cotaţiile de la un anumit moment, se elimină extremele şi se zice iată avem cât a ieşit acolo, 18% cu 57%", a spus Gheţea şi a adăugat că ar fi interesant ca BNR să spună care sunt cotaţiile la care s-au făcut tranzacţii şi media dobânzilor la acele tranzacţii.

Entităţile cu probleme sunt din străinătate

Economistul-şef al BNR a adăugat că, entităţile financiare care sunt în neregulă şi care au creat probleme de lichiditate băncilor româneşti sunt entităţi din străinătate. "Problema nu a originat în România", a subliniat Lazea.

El a adăugat că atacul asupra leului a constat în speculaţiile străinilor pe deprecierea leului, prin care s-a urmărit câştigul celor care au avut poziţii lungi pe euro şi poziţii scurte pe leu, dar în condiţiile în care nu au mai fost suficienţi lei în piaţă, dobânzile la lei au crescut foarte mult.

Insuficienţa leilor din piaţă are drept cauză "încheierea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, faptul că băncile se pregătesc să facă plăţi către trezorerie începând cu 25 ale lunii şi datorită temerii, neîncrederii care s-a indus în bănci, care acum ţin bani poate mai mult decât le trebuie, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla", a mai spus Lazea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creÈ™terea unor taxe È™i la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitaÈ›ii podcastului găzduit de Centrul de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii