BURSA | Ultima Ora

Unul dintre obiectivele majore ale ASF: cresterea ponderii pietelor financiare non-bancare de la 11,6% la 15% din Produsul Intern Brut (PIB) in urmatorii trei ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-29 08:44

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunta intr-un comunicat ca a organizat, joi 28 mai 2015, în parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE) și Asociaţia Generală a Economiştilor din România (AGER), conferinţa internaţională „Rolul pieţelor financiare non-bancare în creşterea economică”.

Principalele teme dezbătute în cadrul conferinței au vizat dezvoltarea piețelor financiare non-bancare și contribuția acestora la creșterea economică a României.

Lucrările conferinței au fost susținute de către domnii: Mișu Negrițoiu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, Steven Maijoor, Președintele Autorității Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe, Pavel Năstase, Rectorul Academiei de Studii Economice, Lucian Albu, Directorul Institutului de Prognoză Economică, Andrew Candland, director în cadrul Autorității Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale.

”Evenimentul de astăzi marchează prima ediție a unei serii de conferințe anuale care își propun să promoveze colaborarea între mediul academic, factorii de decizie politică și practicienii în domeniul finanțețelor, pe marginea unor subiecte de interes comun. Temele conferinței din acest an au fost alese în concordanță cu interesul tot mai mare, la nivel internațional, în ceea ce privește identificarea unor noi modalități de finanțare a creșterii economice într-un mod durabil”, a declarat domnul Mișu Negrițoiu, Președintele ASF.

Unul dintre obiectivele majore ale ASF, expus de Președintele Autorității în cadrul conferinței, vizează implementarea unor măsuri care să contribuie la creșterea ponderii piețelor financiare non-bancare de la 11,6% la 15% din Produsul Intern Brut, în următorii trei ani.

Printre cele mai importante proiecte în acest sens, derulate la nivelul Autorității, se numără: transformarea pieței autohtone de capital din piață de frontieră, într-una emergentă; creșterea lichidității bursei; listarea pe piața de capital a participațiilor pe care statul le deține la o serie de companii importante din economia românească; dezvoltarea pieței locale de obligațiuni; implementarea Directivei Solvency II în domeniul asigurărilor în legislația națională; îmbunătățirea continuă a supravegherii bazată pe risc; acordarea unei mai mari flexibilități pentru fondurile de pensii private de a finanța economia românească; dezvoltarea sistemului de pensii ocupaționale.

”Rolul ASF, pe lângă cel de protecţie a consumatorului şi cel de asigurare a bunei funcţionări a pieţelor, este și acela de a activa serviciile financiare nebancare”, a precizat domnul Mișu Negrițoiu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, domnul Mugur Isărescu, a vorbit despre faptul că piețele financiare nebancare sunt esențiale pentru dezvoltarea economică și că acestea trebuie să reprezinte alternative de finanțare pentru economia reală.

La rândul său, Steven Maijoor, președintele Autorității Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe a subliniat, în cadrul prelegerii sale, importanța creșterii atractivității și a îmbunătățirii eficienței pieței de capital pentru investitori, în contextul sporirii rolului piețelor financiare non-bancare în finanțarea economiei.

În partea a doua a conferinței au avut loc patru sesiuni de prezentări științifice pe teme asociate celor trei piețe financiare non-bancare (piața de capital, asigurări, pensii private), precum și pe teme referitoare la stabilitatea financiară și protecția consumatorului. Sesiunile au fost coordonate de către Prim-vicepreședintele ASF, domnul Cornel Coca Constantinescu, precum și de către cei trei Vicepreședinți ai Autorității domnii Mircea Ursache, Ion Giurescu și Marius Vorniceanu.

Panelul dedicat temelor referitoare la stabilitatea financiară și la protecția consumatorului, i-a avut ca invitați speciali pe: Elena Bellizzi, șef serviciu Protecția Consumatorilor în cadrul Autorității de Supraveghere a Sistemului de Asigurări din Italia, Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, Călin Rangu, director al Direcției Protecția Consumatorilor din cadrul ASF și Alin Iacob, Președintele Asociației Utilizatorilor de Servicii Financiare din România.

În cadrul dezbaterilor care au avut loc în secțiunea ”Asigurări - Reasigurări”, vorbitori principali au fost: Florentina Almăjanu, Directorul general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare - Reasigurare și Jan Pesek, reprezentantul Băncii Naționale a Cehiei.

În cadrul panelului dedicat pieței de capital, au fost invitați să țină prelegeri, în calitate de invitați speciali, domnii Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea și Lucian Anghel, Președintele Bursei de Valori București, precum și doamna Silvia Buicănescu, directorul general al Depozitarului Central.

La sesiunea de prezentări științifice pe teme referitoare la sistemul de pensii private au avut intervenții speciale: Raluca Țintoiu, Director general al NN Pensii, Mihail Ion, președinte Raiffeisen Asset Management, CFA Romania și Jeremy Gadbury, consultant în cadrul BERD.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii