BANCI | Ultima Ora

UniCredit a avut o pierdere record, de 14 miliarde euro, in 2013

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-11 17:00

UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a inregistrat pierderi record, de 14 miliarde de euro in 2013, dintre care 15 miliarde de euro in ultimul trimestru al anului, cu mult peste estimarile analistilor, de doar 372 milioane de euro si fata de pierderile din aceeasi perioada a anului precedent, de 553 milioane euro.

Cea mai mare parte din pierderi sunt cauzate de provizioanele pentru creditele neperformante, care s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro in trimestrul 4 si la 13,7 miliarde euro pe tot anul 2013, in crestere cu 46% fata de anul anterior.

La acestea s-au adaugat alte 9,3 miliarde de euro aferente reducerii valorii fondului comercial (goodwill) pentru unitatile din Italia, Austria si Europa de Est.

UniCredit precizeaza ca in acest fel si-a majorat rata de acoperire cu garantii a creditelor neperformante la 52%, la nivelul dinaintea crizei si cel mai ridicat dintre bancile din Italia, dar in acord cu concurentii din alte mari tari europene.

De asemenea, UniCredit precizeaza ca dispune de o rata de capital (CET 1 ratio) de 9,4%, suficient de ridicata pentru a nu mai avea nevoie de noi majorari de capital.

Pentru 2014, UniCredit prognozeaza ca va obtine un profit net de circa 2 miliarde de euro, iar in urmatorii ani sa-si scada cheltuielile cu 1,3 miliarde euro.

UniCredit a aprobat si Planul Strategic 2013-18, care prevede obtinerea unui profit net de 6,6 miliarde euro si o majorare a ratei solvabilitatii la 10%.

Federico Ghizzoni, presedintele UniCredit, a declarat:

„Pentru UniCredit, 2013 a fost un punct de cotitură si acum suntem gata sa majoram creditarea  si sa sprijinim economia reala în Italia si în Europa. In urma masurilor anuntate astăzi, ne-am consolidat si mai mult bilantul si am finalizat procesul de restructurare început în 2010. Datorită pozitiei noastre solide in privinta capitalului, am luat decizii clare si transparente, in urma carora rata de capital CET1 se afla cu mult peste cerintele Basel 3. Datorită provizioanelor suplimentare, UniCredit are acum, de departe, cea mai mare rata de acoperire a creditelor neperformante din sistemul bancar italian si printre cele mai bune din Europa, la nivelul cei dinaintea crizei.

Astazi am anuntat si lansarea noului plan strategic 2013-18, care se bazează pe fundamente solide, o cultură de risc puternic si un climat macro-economic îmbunătătit. In 2014 estimam un profit net de circa 2 miliarde de euro, pe care intentionam sa-l triplam la 6,6 miliarde euro în 2018, cu o tintă ROTE de 13%. Planuim de asemenea, să investim 4,5 miliarde euro pentru a creste veniturile si să  reducem costurile ca inca 1,3 miliarde euro. Obiectivul nostru este de a ne consolida pozitia de lider in serviciile pentru companii in Europa , sa aducem inovatia în reteaua de retail si sa dezvoltam servicii digitale de calitate.”

Vezi aici comunicatul UniCredit

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii