BANCI | Ultima Ora

Un grup de clienti cere Parlamentului sa deschida Cutia Pandorei: si conversia creditelor in euro la cursul istoric, nu doar a celor in CHF

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-10 10:59

Un grup care reuneste clienti ai bancilor cu credite in euro cere Parlamentului sa adopte legea de conversie a creditelor in valuta la cursul istoric nu doar pentru imprumuturile in franci elvetieni (CHF), ci si pentru cele in euro.

Ei considera ca cei cu credite in euro vor fi discriminati fata de cei cu credite in CHF, daca legea li se va aplica doar celor din urma.

Grupul clientilor spun ca si euro s-a devalorizat semnificativ fata de leu, cu 50% din 2006, nu doar francul elvetian.

In realitate, leul s-a depreciat in raport cu euro cu 25% fata de 2006, cand euro era la un nivel mediu de 3,5 lei, ajungand la 4,4 lei in prezent, cu 33% fata de 2007, cand euro era in medie 3,3 lei, si cu 22% fata de 2008, cand un euro era 3,6 lei in medie, conform statisticilor BNR.

Comparativ, cursul CHF/RON aproape s-a dublat, urcand de la 2 lei inainte de criza la 4 lei pentru un franc in prezent.

Un reprezentant al acestui grup a dorit sa ceara deputatilor din comisia de specialitate care au dezbatut saptamana trecuta legea conversiei aplicarea acesteia si creditelor in euro, insa presedintele sedintei, deputatul PSD Ciprian Nica, nu i-a dat voie, mentionand ca astfel s-ar deschide Cutia Pandorei. (vezi aici detalii)

Comunicatul grupului de clienti cu credite in euro 

Grupul Dreptate si Normalitate pentru Clientii Bancari ia pozitie in legatura cu evenimentele din ultimele saptamani cu privire la mult disputata lege a conversiei.

Politicientii romani sunt pe cale de a comite o mare eroare. In dezbaterile pe tema legii conversiei nu au realizat o analiza a tututor valutelor, nu au solicitat informatii din partea BNR sau a bancilor, si in consecinta nu cunosc datele reale ale creditarii in valuta din Romania, care a avut loc dupa anul 2006.

Le reamintim faptul ca daca legea conversiei se va aplica doar creditelor in CHF, problema principala cu care se confrunta debitorii romani nu va fi rezolvata, deoarece aceasta este in realitate creditarea din Romania de dupa 2006, care s-a dovedit a fi un fenomen nociv pentru polulatie.

Potrivit datelor furnizate de conducerea Băncii Naţionale a României în cadrul conferinţei de presa organizate in data de 30 ianuarie 2015 de BNR, creditarea in Romania s-a realizat preponderent in Euro, dupa cum se arata mai jos:

- Credite in euro: 75% in decembrie 2008 si 72% in noiembrie 2014

- Credite in CHF: 17% in decembrie 2008 si 8% in noiembrie 2014

- Credite in lei: 8% in decembrie 2008 si 20% in noiembrie 2014

Nota: datele BNR nu fac referire exacta si la procentul mic de alte valute: USD, Yen Japonez, etc.

Ca urmare, nu intelegem de ce in cadrul dezbaterii comisilor juridica si de buget ale Camerei Deputatilor reunite in 04.10.2016, dupa participarea la grupul de lucru in data de 3 octombrie 2016, reprezentantului nostru nu i s-a permis sa aduca in discutia publica debitorii in euro.

Consideram aceasta ca fiind o incalcare grava a dreptului de exprimare.

Grupul nostru prezinta cateva dintre cele mai importante argumente pentru care este imperativa conversia creditelor in TOATE valutele la cursul istoric, si tragerea la raspundere a bancilor si a altor entitati care au incalcat legislatia in vigoare:

- cursul euro a crescut cu peste 50% din 2006, in conditiile in care nivelul de trai al populatiei a scazut semnificativ datorita scaderii veniturilor, a disponibilizarilor masive din mediul privat, a cresterii facturilor la utilitati, chirii, etc.

Debitorii in euro sunt expusi cresterii euro in timpul tuturor crizelor din tarile din regiune dar a celor mondiale, asa cum s-a intantampat in ultimii 10 ani. In 2008-2009, atacurile speculative asupra euro au marit cursul cu peste 50% in cateva luni, iar sefii bancilor au fost sanctionati, au avut loc demisii ale economistilor sefi, insa pentru populatie nu s-au luat masuri reparatorii.

- imprumutatii in euro si alte valute au platit dobanzi aproape duble fata de debitorii in franci elvetieni.

In plus, la majoritatea creditelor acordate in 2007 – 2008 dobanda nu se calcula transparent (marja + euribor), aceasta fiind la discretia bancilor (ex. dobanda de referinta la BCR era o dobanda interna, afisata de banca la usile agentiilor, sau dobanca VRB).

In lus, potrivit OUG 50/2010, aceste dobanzi au fost transformate in marje + euribor, ajungand ca debitorii sa plateasca dobanzi uriase. Oamenii sunt prinsi in sistem din cauza acestor dobanzi si nu pot refinata pentru ca valoarea de piata a imobilelor a scazut in unele cazuri cu peste 50%.

- Toti clientii bancari au fost inselati si dezinformati de catre banci prin practice comerciale inselatoare, toate bancile au refuzat sa dea contractual viitorilor clienti pentru a putea fi citite, modificate si asumate in cunostinta de cauza inainte de semnare.

- majoritatea contractelor in toate valutele inca mai contin clauze abuzive, clientii fiind impovarati de catre banci si fiind singurii care platesc pentru toate riscurile din contacte

- bancile au acordat credite intr-o maniera absolut iresponsabila si inselatoare

- nu toti clientii doresc sa isi dea casele bancilor, ci doresc negocierea contractelor cu bancile

- debitorilor in euro li s-au impus avansuri mari la contractarea creditelor ipotecare, iar pentru ca acestea depaseau 15-30% din valoarea imprumuturilor, li se ofereau credite de nevoi personale la dobanzi uriase.

In ceea ce priveste argumentele de natura juridica, dorim sa aducem in discutie: principiul discriminarii si egalitatii in drepturi al tuturor cetatenilor Romaniei, dar si aplicarea cu prioritate a dreptului european si a practicii juridiare europene.

De asemenea, sugeram politicientilor sa analizeze cu atentie deciziile Curtii Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la problemele debitorilor din alte tari din UE, legate de aplicarea unor directive europene precum.

Facem referire printre altele si la Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori.

“Consideram ca politicientii au ignorant problemele reale ale celei mai mari categorii a debitorilor in toate valutele si sunt pe cale de a lua o decizie care va provoca mari probleme pe termen scurt, dar mai ales lung. Nu ne intereseaza aranjamentele politice ale PSD, PNL si UDMR inainte de campania electorara, ci cerem sa se faca dreptate pentru toti imprumutatii care au probleme din cauza CREDITARII TOXICE DIN ROMANIA, din anii 2006-2016.

Alegerile bat la usa, iar politicientii ignora faptul ca cea mai mare parte a electoratului este reprezentat de dbitorii in euro care asteapta solutii la gravele probleme cu care se confrunta in relatia cu bancile.

Atragem atentia asupra faptului ca daca legea conversiei se va aplica numai imprumutatilor in CHF, toate incalcarile legilor de catre sistemul bancar VOR CONTINUA, iar cetatenii Romaniei vor fi inselati si abuzati de catre banci”, declara membrii grupului Dreptate si Normalitate pentru Clientii Bancari.

Dorim sa se respecte CONSTITUTIA ROMANIEI care prevede ca: “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”(Constitutia Romaniei art. 16 alin.1); „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent” (Constitutia Romaniei art. 47 alin. 1).

Reprezentanţii ai Grupului Dreptate şi Normalitate pentru Clienţii Bancari au contribuit la adoptarea legii Darii in Plata, cat si la dezbaterile pe tema legii conversiei, insa punctul lor de vedere nu este luat in calcul de politicieni.

De asemenea, mai multi membrii ai grupului au protestat pasnic la intrările în Parlament si la sediul BNR din Bucuresti. Ii invitam pe cei care mai cred in dreptate, care vor un viitor mai sigur pentru ei si copiii lor si care vor sa simta ca au contribuit la restabiliarea echilibrului dintre banca si client, sa participe ni se alature in actiunile privind Dreptatea si Normalitatea pentru Clientii Bancari.

Taguri: curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  reclama inselatoare  FMI  curs de schimb valutar  Ferratum  curs EURO/RON  BT Pay  Banca Romaneasca  darea in plata  reclamatie Vodafone  

Comentarii

dacuma
si cei care au refinantat
buna ziua si cei care au refinantat ce fac 48000 / 360 luni /6,2%-1luni/10,1dupa 24e comis lun ar ref 1 după 48 luni 4,4+euriboturilor 17 comis lunar ref 2 după 8 ani 3,5 fix 5 ani o comis lunar cum vă fi ptr cei care au plătit poate din greu si au reusit refinantari... si eu vrea cursul din 1998 cu toate ca am luat 2008 statul trebuie sa propună o refinanta cu garantie ptr toți care doresc după modelul băncii transilvania



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii