BANCI | Analiza

Trezoreria statului roman, victima dobanzilor negative: plateste pentru valuta tinuta la BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-22 23:13

Statul roman este prima victima locala a dobanzilor negative din zona euro. In timp ce bancile inca primesc dobanzi pozitive, desi simbolice, de 0,06%, pentru rezervele minime obligatorii in euro constituite la BNR, statului roman i se aplica dobanzi negative pentru cele 4,5 miliarde de euro detinute in contul bancii nationale.

Din 24 noiembrie 2014, pentru disponibilitatile in euro ale Trezoreriei statului la BNR se aplica rata medie ponderata de dobanda overnight a BCE (EONIA - Euro Interbank Offered Rate), de -0,3% in prezent.

Dobanzile din zona euro au devenit negative din 2014, dupa ce BCE a scazut dobanda pentru facilitatea de depozit pentru prima data in 11 iunie 2014, la -0,1%, iar ulterior la -0,2% in 10 septembrie 2014, -0,3% in 9 decembrie 2015 si 0,4% in 16 martie 2016, valoare aplicabila in prezent.

In consecinta, din cauza dobanzii negative a BCE, Trezoreria statului a platit anul trecut BNR dobanzi in valoare de 19,6 milioane lei, fata de doar 730 de mii de lei in 2014, conform datelor din raportul anual al BNR pentru 2015.

Trezoreria statului detinea in conturile BNR rezerve totale de 37,6 miliarde lei la finalul anului trecut, fata de 41,7 miliarde lei in 2014, majoritatea in euro (echivalentul a 20,1 miliarde lei), dar si in dolari (12,4 miliarde lei) si doar 5,1 miliarde lei in moneda nationala.

Pentru disponibilitatile in USD ale Trezoreriei, BNR a aplicat dobanda de referinta a Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite (Fed funds rate), care a fost de 0% anul trecut, la fel ca in ultimii sapte ani dupa izbucnirea crizei din 2008. Din decembrie anul trecut, Fed a inceput ciclul de majorare a dobanzii la nivelul de 0,25%-0,5%.

Pana in noiembrie 2014, BNR a aplicat conturilor in valuta ale statului dobanda aferenta rezervelor minime obligatorii ale bancilor, ca in cazul disponibilitatilor in lei.

Si BNR a platit dobanzi negative

BNR a fost, la randul ei, victima dobanzilor negative in 2015. Banca Nationala a fost nevoita sa achite dobanzi negative in valoare de 12,1 milioane lei aferente unor depozite plasate la banci centrale si comerciale din strainatate sau la institutii internationale.

BNR avea in decembrie 2015 depozite in euro in valoare totala de 8,5 miliarde lei, fata de 11,4 miliarde lei in 2014, dintre care 6,7 miliarde lei depozite la vedere si 1,8 miliarde lei depozite la termen.

Taguri: European Central Bank (ECB)  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Federal Reserve (Fed)  descoperit de cont  BCR Leasing  Banca Centrala Europeana (BCE)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii