BANCI | Opinie

Trebuie sa intervina BCE pentru a stopa aprecierea Euro?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2008-09-05 16:52

De la inceputul lui 2007, Euro s-a apreciat cu 14 procente in raport cu alte valute importante, iar din 2001 moneda europeana si-a dublat valoarea fata de dolar.

Acest fapt, la care s-a adaugat dublarea pretului energiei, a provocat companiilor europene exportatoare pierderi importante, in timp ce firmele americane si-au compensat costurile mai mari cu energia prin deprecierea dolarului.

Daca pretul petrolului nu poate fi controlat de catre autoritatile europene, nu se poate spune acelasi lucru despre cursul euro, crede Paul De Grauwe, profesor de economie la Centrul European de Studii Politice.

Cursul de schimb al monedei europene poate fi influentat de catre Banca Centrala Europeana (BCE), si chiar asta ar trebui sa faca banca centrala, pentru a pune capat recesiunii din zona Euro.

Pana acum, BCE nu a miscat un deget cu privire la evolutia cursului, motivand ca acesta reflecta fundamentele economice ale pietelor de schimb, acestea bucurandu-se de libertate. (De fapt, la fel ca BNR-ului i-a facut chiar bine, intrucat a contribuit la scaderea inflatiei).

In plus, BCE are ca misiune doar stabilitatea preturilor si poate interveni pe piata cursului de schimb doar daca aceasta ar duce la cresterea inflatiei. Numai ca aceasta este o viziune minimalista, intrucat aprecierea puternica a Euro nu poate fi interpretata decat ca un bubble provocat de speculatori si nu reflecta realitatile economice.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii