BANCI | Ultima Ora

Transfond anunta introducerea sistemului de plati in lei conform standardelor europene (SEPA)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-06 11:30

Transfond anunta intr-un comunicat introducerea sistemului de plati in lei conform standardelor europene (SEPA).

Un numar de 17 banci (majoritatea de dimensiuni mai mici), din care nu fac parte BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania sau UniCredit au adoptat noile standarde, pentru restul gasindu-se o solutie de a schimba mesaje de plată atât între ele cât și cu băncile SEPA.

Comunicatul Transfond:

"Vineri, 2 noiembrie, TRANSFOND a lansat în producție sistemul SENT-SEPA, pentru procesarea operațiunilor cu ordin de plată în monedă națională (SEPA Credit Transfer RON), prin adoptarea standardelor europene cu privire la operațiunile interbancare în lei.

România este printre primele țări din afara zonei euro care implementează schema de plăți SEPA în moneda națională.

SEPA sau Single European Payments Area este zona în care cetățenii, companiile, precum și alți agenți economici vor putea să inițieze și să încaseze plăți în euro, în spațiul economic european, precum și Elveția și Monaco, în interiorul sau exteriorul granițelor naționale, în aceleași condiții și însoțite de aceleași drepturi și obligații.

Noul sistem permite procesarea ordinelor de plată, în monedă națională, în format SEPA, pentru băncile ce au aderat la această schemă de plăți.

Totodată, TRANSFOND a dezvoltat o soluție care permite băncilor ce nu au implementat încă standardele SEPA să poată schimba mesaje de plată atât între ele cât și cu băncile SEPA.

Acesta este un prim pas pentru adaptarea infrastructurii de plăți interbancare la cerințele specifice monedei unice europene. În plus, TRANSFOND a adăugat o serie de noi funcționalități de natură să eficientizeze procesul de compensare.

TRANSFOND pregătește, pentru anul următor, lansarea a două noi componente SEPA, respectiv SENT pentru plăți în EURO, pe teritoriul României și transfrontalier, și SEPA Direct Debit RON. Momentele avute în vedere în această fază de planificare sunt finalul semestrului I pentru SEPA EURO și sfârșitul de an pentru SEPA Direct Debit.

“Succesul în implementarea unui proiect de asemenea anvergură va avea efecte pozitive asupra ordonatorilor și beneficiarilor de plăți din economie, care sunt în fapt principalii câștigători ai soluției performante lansate în producție. Dorim să mulțumim pentru sprijin Băncii Naționale a României, precum și Asociației Române a Băncilor și fiecărei bănci în parte pentru contribuția adusă la reușita acestui proiect. Ne manifestăm convingerea că, prin adoptarea și implementarea standardelor SEPA la nivelul sistemului electronic de plăți interbancare în monedă națională, vom încuraja trecerea către o economie bazată pe tranzacțiile în mediu electronic” a declarat, cu acest prilej, Sabin Carantină, directorul general al TRANSFOND.

Despre TRANSFOND S.A:

TRANSFOND este operator al Sistemului Electronic de Plăţi: administrator şi operator al sistemului SENT (casa automată de compensare), administrator tehnic şi operator al sistemului ReGIS (sistemul de decontare pe baza brută în timp real), operator tehnic al sistemului SaFIR (sistemul de depozitare şi decontare a operaţiunilor cu titluri de stat), conform mandatului acordat de către Banca Naţională a României.

Începând cu luna iulie 2009, TRANSFOND este furnizor autorizat de Servicii de Arhivare Electronică (e-Arhiv@) în conformitate cu prevederile Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în forma electronica. Autorizările şi acreditările necesare au fost obţinute în baza ordinelor Ministerului Comunicaţiilor şi Societaţii Informaţionale, nr. 521 şi 522.

Totodată, TRANSFOND a lansat, începând cu data de 1 septembrie 2009, Linia de Urgență pentru Carduri (LUC), serviciu destinat emitenților de carduri din România, ce pune la dispoziția clienților instituțiilor înrolate un număr unic de contact, disponibil 24/7/365, pentru blocarea cardurilor pierdute sau furate.

În 2010, TRANSFOND și-a completat gama de servicii oferite, prin adaugarea la acestea a Serviciului de Facturare Electronica (e-Factur@), destinat emitenților de facturi. În anul 2011 TRANSFOND S.A. a devenit membru al Asociației Europene a Furnizorilor de Servicii de Facturare Electronică (EESPA – European e-Invoicing Service Providers Association) înființată la 2 septembrie 2011 cu sediul în Belgia."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii