FONDURI DE INVESTITII | Analiza

Topul fondurilor de investitii cu cele mai bune randamente in 2013

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-15 10:18

Cei care au decis in 2013 sa-si diversifice investitiile, adica sa-si plaseze o parte din resurse (in jur de o treime din economii, spun specialistii ca ar fi recomandat) in fonduri de investitii administrate de firme care apartin bancilor, au avut castiguri substantial mai mari decat cele aferente unui depozit bancar.

Conform principiului „cu cat riscul e mai mare, cu atat castigul poate fi mai ridicat” si reciproca, la fel si cu fondurile de investitii. Acestea sunt de mai multe tipuri, in functie de instrumentele in care se fac investitiile: depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni sau actiuni, instumente care au grade diferite de risc.

Titlurile de stat sunt cele mai sigure, dar si cu cele mai scazute dobanzi, in timp ce actiunile de pe Bursa sunt cele mai riscante, in sensul ca valoarea acestora poate creste mult, dar si sa scada puternic, astfel ca si randamentele pot fi ridicate sau, dimpotriva, pot produce pierderi.

Din aceste considerente, pe piata exista mai multe tipuri de fonduri: fondurile monetare, care investesc exclusiv in depozite bancare si titluri de stat, fonduri diversificare, care repartizeaza o parte din resurse si in actiuni, si fondurile de actiuni, specializate in investitii bursiere.

Riscul de a suferi pierderi intr-un fond de investitii sunt insa mult mai mici decat in cazul in care cineva si-ar administra singur investitiile, din cel putin 2 motive: o firma care administreaza un fond de investitii are specialisti mai buni, detine resurse ridicate, ce aduc randamente mai mari decat in cazul unui plasament cu o valoare mica.

Asa se face ca fondurile de investitii au reusit in 2013 sa obtina pentru banii clientilor randamente care au ajuns la peste 30%, in cazul plasamentelor in actiuni.

Sa vedem insa care au fost cele mai performante fonduri de investitii romanesti care apartin de banci (randamentul din 2013), conform datelor furnizate de Asociatia Administatorilor de Fonduri (AAF):

Cele mai performante fonduri monetare:

1. Erste Bond Flexible RON, administrat de Erste Asset Management – 7,36%
2. Carpatica Obligatiuni, administrat de Carpatica Asset Management – 7,33%
3. Otp Obligatiuni, administrat de OTP Asset Management – 6,07%

Cele mai performante fonduri diversificate:

1. Erste Balanced RON, administrat de Erste Asset Management – 16,77%
2. Carpatica Stock, administrat de Carpatica Asset Management – 14,76%
3. Carpatica Global,  administrat de Carpatica Asset Management – 14%

Cele mai performante fonduri de actiuni:

1. BT Index Romanian ROTX, administrat de BT Asset Management – 21,83%
2. Raiffeisen Actiuni, administrat de Raiffeisen Asset Management – 21,20%
3. Erste Equity Romania, administrat de Erste Asset Management – 19,53%

In concluzie, se poate spune ca cele mai performante firme de administrare a fondurilor de investitii au fost anul trecut Erste Manangement, pe primul loc la primele doua categorii de fonduri, urmata de Carpatica Asset Manangement, pe locul 2 la aceleasi categorii.

La fondurile de actiuni, cel mai bun fond a fost cel al Bancii Transilvania, administrat de BT Asset Manangement.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii